Nejbrutálnější videohry 1.

redakce
23. 4. 2007 0:00
Přejetá těhotná žena, zvracející lidé, rozřezání motorovou pilou, kočka jako tlumič, to je jenom začátek našeho výčtu...
Foto: Hratelně.cz

Druhý díl tohoto článku najdete zde!

Minulý týden opět rozpoutal debatu o násilných hrách. Proto jsme v redakci dali hlavy dohromady a udělali seznam těch nejbrutálnějších a nejúchylnějších počítačových her, které kdy vyšly. Některé znát jistě budete, ale na jiných už se stačil usadit prach zapomnění, takže je tímto aspoň oprášíme. Samožřejmě se nebráníme ani komentářům, protože mezi těmi všemi krváky je pravděpodobné, že nám něco uteklo. Každopádně první část výčtu je tady a je jen na vás, jestli si chcete dozvědět něco nového, zavzpomínat nebo si jen udělat černou listinu toho, co by vaše dítko hrát nemělo.

Foto: Hratelně.cz

The Chiller
Index brutality:
7
Největší nechutnost: pomalé rozmačkání hlavy v lisu
Popis: Přívlastek "brutální" je pro hru spíše poctou, protože i přes všechny peripetie, jež takové označení skýtá, přiláká pozornost zvědavých hráčů. Postavit ale celý koncept na násilí nemusí být vždy zárukou úspěchu. Autoři Chilleru, 21 let staré automatové hry, by o tom mohli vyprávět. Náplní hry je mučení již spoutaných vězňů, za což jste oceňování body. Vedle špalku a sekery můžete využít i mnohem důmyslnější "mučící nástroje": železnou panu, skřipec, gilotinu a nebo třeba lis. Nakonec ale stejně dojdete k názoru, že je to nejen zvrácené, ale hlavně mimořádně nudné a vrátíte se ke starému dobrému Mariovi.

Foto: Hratelně.cz

Mortal Kombat
Index brutality:
8
Největší nechutnost: utrhnutí hlavy i s páteří
Popis: Krvavá odá na mlátičky, jejíž hlavním tahákem byly a jsou kruté fatality (finální kombo na již poraženém bojovníkovi): vytržení ještě tlučícího srdce, spálení až na kost, rozseknutí nebo useknutí / rozdrcení / utrhnutí hlavy. S každým dalším dílem pak možnosti fatalit rostly a k nim se nabalovaly další finální údery jako animality (proměna ve zvíře a usmrcení protivníka) nebo babality (změna protivníka v mimino). Právě díky fatalitám a neskrývané brutalitě se Mortal Kombat odlišoval od svého konkurenta - Street Fightera a měl takový úspěch, že ho hrajeme dodnes (ostatně na vývoj fatalit se můžete podívat v tomhle dvacetiminutovém videu). Mimochodem v přípravě je také další díl pro next-gen platformy, který by měl být jakýmsi hrubším a špinavějším návratem ke kořenům.

Foto: Hratelně.cz

Carmageddon
Index brutality:
8
Největší nechutnost: přejíždění těhotných žen
Popis: Závodní série inspirovaná filmem Death Race 2000 (pozor, se Sylvestrem Stallone v hlavní roli), kde se několik závodníků vydává na ty nejrůznější trati a do podběhů se jim motá všechno, co jim přijde do cesty, třeba těhotné ženy, bezdomovci nebo zvířata. Carmageddon se zábavné brutality rozhodně nebál a za správně přejeté chodce jste dostávali bonusy, čímž se vám ještě více vršilo score. Carmageddon měl však na svou dobu velmi slušnou grafiku, otevřené prostředí a propracovaný fyzikální a demoliční model. Škoda jen, že kvalita hry šla díl od dílu dolů.

Foto: Hratelně.cz

Postal
Index brutality:
10
Největší nechutnost: naprosto všechno
Popis: Začalo to pomalu nevinně. Nenápadnou izometrickou střílečkou, kde v jednoduché grafice pobíhal šílený pošťák Dude a střílel všechno, co mu přišlo do cesty. Pak přišel díl druhý, který běžel na Unreal Tournament 2 enginu (jeho potenciál využíval tak z padesáti procent, ale o to tady rozhodně nešlo), a autoři mohli konečně rozjet svoje plány na plno. Vznikla tak naprosto krvavá a perverzní akce, kdy jste lidi mohli zapalovat, pak na ně močit dokud se nepozvraceli a nakonec je třeba zastřelit pistolí s tlumičem udělaným ze sousedovic kocoura. V přípravě je politicky nekorektní třetí díl pro platformy nové generace a hlavně film od Uwe Bolla, jehož hrozná režie jistě pozvedne celou brutální absurdnost na novou úroveň (proto byl autory také vybrán).

Foto: Aktuálně.cz

Grand Theft Auto
Index brutality:
6
Největší nechutnost: umlácení babičky baseballovou pálkou
Popis: První dva díly GTA byly viděny z ptačí perspektivy a ačkoliv i tam se přejížděli a stříleli lidé ve velkém, až přechod do 3D nám brutalitu pořádně přiblížil. Kromě srážení chodců, dělání hromadných bouraček, vyhazování věcí do vzduchu a pestrého zbraňového arzenálu, byla vrcholem baseballová pálka, s níž jste mohli kolemjdoucí umlátit (a vypadly z nich peníze). Případně motorová pila, která dotyčného roztancovala přesně podle poslední módy nebo odstřelovací puška, díky níž se oběť sklátila k zemi s velkými cákanci krve z místa, kde dřív byla hlava. Na druhou stranu musíme upozornit, že série Grand Theft Auto byla a je hlavně neuvěřitelně propracovanou satirou s obrovským množstvím možností a právě díky tomu si získala po světě takové množství fanoušků.

Foto: Hratelně.cz

Soldier of Fortune
Index brutality:
7
Největší nechutnost: rozstřelení hlavy brokovnicí
Popis: Slušná střílečka, která naprosto náramně demonstrovala střelná poranění. Hráč tak mohl rozdávat velmi realistické díry po kulkách a cákance krve nebo prostě něčím silnějším oddělovat celé končetiny s velkou nepřesností (brokovnice holt není chirurgická pilka). Hra měla velký úspěch jak u hráčů, tak i kritiků, a proto následoval druhý díl Double Helix. Ten vypadal zase o něco lépe a rozstřílená těla zase o něco skutečněji (postavy měly 36 zón zasažení), takže jste mohli ruce a nohy ohlodat až na kost, případně jen naštípnout nepřítelovu lebku a nahlédnout mu do ní (mnoho umělé inteligence tam ale nebylo). Na druhou stranu hra nebyla pořádně optimalizovaná, byla v ní spousta hloupostí (třeba česká vlajka u teroristů kdesi na Ukrajině) a tolik opěvovaný systém náhodně generovaných úrovní byl v podstatě k ničemu.

Foto: Hratelně.cz

Manhunt
Index brutality:
10
Největší nechutnost: naprosto všechno
Popis: Firma Rockstar Games má v našem žebříčku hnedle několik želízek v ohni, ale Manhunt je určitě jejich vrcholným dílem. Hra, která stojí na tématice snuff filmů - videonahrávek, kde je mučení a zabíjení lidí děláno tak realisticky, že je přitom někdo doopravdy mučen nebo zabit. V ní se chopíte vraha odsouzeného k smrti, ale místo popravy se probudíte v Carcer City, městečku, jenž má pod palcem zvrhlý režisér, a aby jste přežili, musíte si cestu ven probojovat. A to těmi nejbrutálnějšími způsoby jako dušení igelitovým sáčkem, uříznutí hlavy strunou, aby jste si ji pak pověsili u pasu, rozmlácením lebky pálkou, seknutím srpem do rozkroku, zabořením motorové pily do hlavy atd. Manhunt prostě redefinoval videoherní brutalitu, ale také šlo o slušnou stealth akci, kdy jste museli být při zabíjení opravdu vynalézaví. Právě se pracuje na druhém díle, který již teď vzbuzuje velké emoce.

Foto: Hratelně.cz

The Punisher
Index brutality:
6
Největší nechutnost: upečení člověka zaživa
Popis: Nebýt té brutality, byl by Punisher zajímavý leda tak svým proslaveným jménem. Videoherní zpracování oblíbeného komiksového příběhu o chlápkovi, kterého touha po pomstě proměnila v šílence, jenž se rozhodl vynulovat statistiky zločinnosti, se na první pohled tváří jako obyčejná střílečka. Po krátkém seznámení však Punisher odhalí své unikum a zároveň prvek, který z něj činí jednu z nejbrutálnějších her historie - mód vyslýchání. Jestliže nepřítele nedonutilo promluvit pár facek nebo hlaveň přiložená ke spánku, pak jistě zabraly drsnější metody: obrovský vrták, kremační pec nebo akvárium plné piraní. I přes průměrná hodnocení se Punishera údajně prodalo na 2 miliony kusů.

Pokračování najdete zde!

 

Právě se děje

Další zprávy