Need for Speed: Carbon

Jiří Sládek
25. 9. 2006 0:00
Ať už s kontroverzním silničním zákonem souhlasíte či nikoliv, určitě uznáte, že porušování předpisů není zrovna nejbezpečnější. Tedy, pokud nejde o počítačovou hru.
Foto: Aktuálně.cz

Need for Speed patří k jedné ze silných značek společnosti Electronic Arts, kterou někteří hráči občas obviňují z mlácení prázdné slámy a nastavování svých sérií. Podle mého mínění je pravda trochu jiná, jelikož většina titulů EA patří mezi nadprůměrné či dokonce špičkové hry, ale to je věc názoru. Buď jak buď, sága Need for Speed je sledována ostřížím zrakem všech hráčů i odborníků, a notně očekávaný je i aktuálně chystaný díl s podtitulem Carbon. Ten by měl obsahovat oblíbené ingredience zvláště z titulů Most Wanted a Underground 2, tedy zatím posledního a předposledního dílu série.

 

Závodní tým

Zkrátka a dobře opět půjde o nelegální závody, opět si budete moci své stroje vylepšovat a "tunit", a opět se čas od času dostanete do křížku se strážci pořádku. Nejzásadnější novinkou v herním systému by oproti předchozím hrám měl být management týmu. S tím, jak poroste reputace vašeho virtuálního závodníka, se k vám budou přidávat další, podobně zaměření cvoci, a vy si postupně budete skládat svojí vlastní závodnickou partičku. Tedy nejen závodnickou přidávat se k vám budou třeba i mechanici a další týpci, které při nelegálním závodění rádi upotřebíte. Tihle vaši pomocníci se budou postupem času dokonce zlepšovat, a částečně jim budete moci svěřit některé méně důležité činnosti můžete se například soustředit jen na nejprestižnější závody, a méně výdělečné podniky nechat na svých stájových spolujezdcích.

Foto: Aktuálně.cz

 

Ve městě i v kaňonech

Management týmu nebude ale jedinou novinkou. Zajímavé by mělo být i postupné vyhrávání nad znepřátelenými závodnickými gangy; závody totiž budou probíhat jak ve městě Palmont City, ústředním místě hry, tak v nedalekých kaňonech. Zatímco ve městě se dočkáme několika již vesměs použitých herních módů například klasické závody na kola nebo soutěž v předvedení co nejvíce a co nejdelších smyků na mokré vozovce v úzkých serpentinách za městem se bude jednat o poměrně netradiční klání. Jeho principem je jízda co nejtěsněji za soupeřem (ovšem pokud možno bez karambolů), přičemž se závodí na dvě kola, ve kterých si dva soupeři své role pochopitelně prohodí. Zvláště v tomto závodním režimu by mělo dojít alespoň částečně k odklonu od zaběhnutého arkádového modelu, kdy se dalo jezdit neskutečnými rychlostmi a svodidla, zdi domů a další objekty v podstatě využívat k odrazům v zatáčce. V kaňonech tahle taktika platit nebude, jelikož svodidla kolem serpentin toho příliš nevydrží a při větším kontaktu s nimi se závodník nedobrovolně stane účastníkem vyhlídkového letu do údolí.

Foto: Aktuálně.cz

 

Nakupování a vylepšování

Pokud se vám bude při závodění dařit, budete postupně vytlačovat protivníky z města a získáte kontrolu nad větším územím. To by se mělo projevit například v přístupu k novým dílům, lepších cenách v obchodech a podobně. Nakupovat přitom asi budete dost často. A půjde nejen o zbrusu nová auta (kterých má být podle dosavadních informací něco mezi padesátkou a stovkou) rozdělená do tří kategorií. Ke slovu samozřejmě přijde i dokupování různých dílů, díky kterým si své miláčky budete moci pořádně našlápnout. Autoři nezapomněli ani na modingové vychytávky, kterými lze notně upravovat vzhled jednotlivých vozidel.

K rychlým kolům patří krásné ženy a vykukové z Electronic Arts to dobře vědí; stejně jako třeba v předešlé části, i zde si zahraje poměrně známá (a krásná) tvář, konkrétně Emmanuelle Vaugier, která se objevila třeba v thrilleru The Saw II. Valit oči ale nebudeme snad jen na krásnou slečnu, ale i na bohaté prostředí a propracované modely aut i když se u nich nedočkáme žádného výraznějšího modelu poškození. Titul Need for Speed: Carbon by měl vyjít letos na podzim, a to nejen pro PC, ale i na všech dalších možných i nemožných platformách; konkrétně jde o Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, Nintendo GameCube, Nintendo Wii a handheldy GameBoy, Nintendo DS a Sony PSP.

 

Právě se děje

Další zprávy