Need for Speed: Carbon - tuningový sraz

Tomáš Richter
13. 11. 2006 0:00
Jedna z nejúspěšnějších závodních sérií Need for Speed se dočkala dalšího pokračování v podobě odnože Carbon.
Foto: Aktuálně.cz

V poslední době se stává značka Need for Speed doslova dojnou krávou molochu EA, podobně jako tomu je v případě sportovních titulů. Stín kontroverzní politiky zahalil i studio Black Box, jež každoročně vydává nové díly nejpopulárnější závodní série. Zpočátku se samotní vývojáři distancovali od prohlášení, že Carbon je v podstatě prachsprostý klon alternativy Underground a Most Wanted, ale nakonec se můžeme velkohubému nesouhlasu upřímně zasmát. Oprávněným argumentem je návrat tmy do ulic či dobře známé policejní honičky, respektive stěžejní prvky obou jmenovaných větví.

Foto: Aktuálně.cz

Válka gangů ve fiktivním Palmont City
Snad největším lákadlem pokračování je kariéra, která disponuje velice silným a poutavým příběhem, jenž se točí kolem ukradených peněz a nelítostné války závodních gangů. Cílem hry je porazit všechny bosse a následně si přivlastnit "jejich" části města. Rozlehlé Palmont City je rozděleno na čtyři velké čtvrti a menší bloky. Pakliže úspěšně, tedy na prvním místě, zajedete všechny závody v dané čtvrti, vyzve vás její boss na závod ve městě. Když mu takříkajíc natrhnete výfuk, nechá uspořádat duel v horách za městem, kde se rozhodne na úzkých serpentinách o jeho a především vaší budoucnosti. Zrádné kaňony jsou v sousedství města celkem čtyři, a jsou rozčleněny na několik desítek zakázaných zón.

#hodnoceni

Právě mód Duel patří mezi očekávaná nova, která zpestřují fádní požitek ze stále se opakujících závodů. Nelegální podnik v kaňonu je rozvržen do dvou částí, kdy se v první z nich budete muset co nejvíce přiblížit svému rivalovi. Ten ovšem dostane při startu mírný náskok, aby jízda dostala stíhací spád. V druhé fázi se karta otočí a vaším úkolem je ujet soupeři. Bodový rozdíl z obou etap pak rozhodne, kdo ze zúčastněných závodníků byl úspěšnější. Do loterie je vsazena nejen již zmíněná čtvrť, ale také holý život nebo soupeřovo auto. Nebezpečí tkví ve skálami stísněných uličkách, kde vás svodidla ve vypjatých situacích rozhodně nepodrží a špatná viditelnost také zrovna dvakrát nepomůže.

Město si vesele žije, a tak není divu, že budete muset leckdy čelit nájezdům cizích závodníků, kteří chtějí obsadit vaše územní bloky. Na zprávu o napadení můžete reagovat a zúčastnit se obranného klání, nebo ji ignorovat, tedy přenechat kus města nepřátelskému gangu. 

Need for Speed: Carbon hráči nabízí obrovskou aglomeraci v podobě již představeného Palmont City. Absolutní volnost nebrání honičkám se strážci zákona či s rivaly z jiného klanu. Na start závodu se můžete rovněž dostavit osobně a projet se tak nočními ulicemi stereotypního města. Ovšem mnohem rychlejším způsobem přemisťování je mapka. Stačí si jen vybrat z nabídky soutěží a hra vás automaticky přenese na dané místo, což hráče občas vede k lenosti a naprostému pomíjení možnosti volného pohybu.

Foto: Aktuálně.cz

V boji za ovládnutí města
Ve výčtu závodů můžeme najít klasické okruhy nebo jízdu na checkpointy bez účasti soupeřů. Nejvíce zastoupeny jsou Sprinty, které jsou známy jako dlouhé trasy z jednoho bodu do druhého. Nepočetná enumerace nabízí i Knockout souboje, časově omezené závody a Drift na okruhu či v kaňonu. Právě drifty čelí po jednodílné odmlce nejradikálnějším změnám, které hodnotíme jako značně rozporuplné. Překopán byl nejen bodový systém podle zón, ale také ovládání, které si žádá především trpělivost, než se vám změna takzvaně dostane do krve, a větší šikovnost v závislosti na citlivosti řízení. Velmi malý počet druhů závodů byl navíc ochuzen o oblíbený mód Drag z posledních tří titulů brandu Need for Speed. Nepotěší ani opakující se tratě a šablonovité prostředí města.

Přestože je ve hře novinek pramálo, byl by hřích některé z nich nevypíchnout. Carbon má například co dočinění s kolegy v závodě, které můžete do své bandy naverbovat. Cestu k vítězství nad konkurenčními gangy vám ulehčí tři typy parťáků, konkrétně skaut, blokař a nakonec tahoun. První jmenovaný prozkoumává okolí a odhaluje všelijaké zkratky. Vjezdy do uličky jsou ovšem často vyměřené na milimetry, a tak se občas stane, že se netrefíte zcela ideálně, což řeší dobře známé zpomalování času, jež v sérii zůstalo stejně jako oblíbené nitro. Blokař naopak po stisknutí akčního tlačítka znepříjemňuje nepříteli život, abyste se zanedlouho mohli pověsit za tahouna, vytvářejícího vzduchovou kapsu.

Foto: Aktuálně.cz

Největší předností Carbonu je bezesporu revoluční technologie Autosculpt, se kterou budete mít naprosto volné ruce v designovaní svých miláčků. Jak už název napovídá, stanete se doslova řezbářem. Statický tuning je nahrazen dynamickým, kdy pomocí posuvníků určujete různé parametry, podle nichž se tvary a velikosti jednotlivých transformací směle generují v reálné čase. Vyřádit se tak můžete na více než padesáti pekáčích dvaceti světoznámých automobilek, jenž jsou rozděleny na exotické káry, vytuningované speciály a americké koráby.

Kde jsem to už hrál?
Po audiovizuální stránce hra neurazí, ale ani nepřekvapí. Kupříkladu domy jsou stále prezentovány jako kvádry potažené texturou a několika neonovými nápisy. Snad jen vozovému parku jde s klidem v duši zatleskat, kdy velká míra detailu dozajista potěší každého milovníka rychlých vozů. Podobně na tom je i kvalitní soundtrack, zastoupený rockem, hip-hopem i elektronickou hudbou.

Foto: Aktuálně.cz

Arkádové pouliční závody Need for Speed: Carbon nabízí kvalitní obsah a zpracování. Příběh je mimojiné dokreslen perfektními filmečky, jež jsou hrané živými herci. Kráskou nového dílu se stala kanadská modelka a herečka Emmanuelle Vaugier, pocházející z Britské Kolumbie. Mezi její nejvýraznější role lze považovat ztvárnění postavy Addison ve filmu SAW 2, kde bojovala po boku sedmi spoluobětí o holý život. Ani slušné herecké výkony ovšem nedokáží zamezit položení otázky "Kde už jsem tohle hrál?" Chlapci z EA Black Box by evidentně potřebovali více času, aby své cíle a plány dotáhli do zdárného konce, protože ani next-gen verze pro Xbox 360 nikterak nezazářila, když nebereme v potaz o chloupek lepší grafický kabátek.

 

Právě se děje

Další zprávy