Microsoft představil svůj první laptop, chytrý telefon i počítačový tablet

ČTK ČTK
6. 10. 2015 20:30
Americká společnost Microsoft představila své novinky: laptop Surface Book, novou řadu chytrých telefonů Lumia, model počítačového tabletu Surface Pro nebo druhou generaci chytrého náramku Microsoft Band 2.
Lumia 950
Lumia 950 | Foto: Microsoft

New York - Americká softwarová společnost Microsoft v úterý představila svůj první laptop, novou řadu chytrých telefonů Lumia a další produkty, jako je nový model počítačového tabletu Surface Pro a aktualizovanou verzi přístroje pro sledování tělesné aktivity Microsoft Band. Všechny přístroje podporují nový operační systém Windows 10, který firma představila v červenci.

Laptop se jmenuje Surface Book a je navržen tak, aby konkuroval laptopu MacBook od americké společnosti Apple. Novinka má monitor s úhlopříčkou 13,5 palce, bezdrátovou podložku vyrobenou ze skla a je dvakrát tak rychlý než notebook MacBook Pro. Přístroj bude v prodeji od 26. října a jeho cena bude začínat na 1499 dolarech (36 000 Kč). Předběžné objednávky začne firma přijímat ve středu.

Microsoft na úterní prezentaci v New Yorku kromě toho představil i tři nové smartphony. Přístroje Lumia 950 a 950XL budou v prodeji od listopadu a jejich cena bude v USA začínat na 549 dolarech, respektive 649 dolarech. Třetí telefon, levnější Lumia 550 bude v obchodech od prosince a v USA by měl stát 139 dolarů.

Nový tablet Surface Pro 4 je větší, tenčí a lehčí verzí tabletu Surface Pro 3. Ve srovnání s přístrojem MacBook Air od Applu je rychlejší o 50 procent, uvedl dnes Microsoft.

Na novém tabletu a telefonech bude k dispozici funkce Windows Hello, kterou firma představila letos a která umožňuje automatické přihlášení do přístroje za využití biometrických údajů. Druhá generace chytrého náramku Microsoft Band 2, která patří k dnes představeným novinkám, má v porovnání se svým předchůdcem zakřivený displej a barometr pro sledování nadmořské výšky.

"Prezentace to byla slušná a ukázala, že Microsoft hraje tvrdší hru na poli spotřebitelských přístrojů. Otázkou teď je, zda spotřebitelé budou ty výrobky i kupovat," řekl agentuře Reuters analytik společnosti FBR Capital Markets Daniel Ives.

Microsoft počítá s tím, že operační systém Windows 10, který je jako první určen pro osobní počítače, tablety i telefony, mu pomůže zvýšit podíl na trhu s tablety a smartphony, kde hraje prim Apple a jihokorejský Samsung. Podle Microsoftu teď jeho nejnovější operační systém běží na 110 milionech přístrojů. Někteří analytici věří, že nový laptop by mohl pomoci oživit uvadající trh s osobními počítači.

 

Právě se děje

Další zprávy