Medieval II Total War: Kingdoms

Jiří Sládek
29. 9. 2007 0:00
Skvělá historická strategie se dočkala pokračování, které rozhodně stojí za hřích.
Foto: Hratelně.cz

William Wallace Skotsko osvobodit nedokázal, vám se to ale může povést. A nejen to, dějiny můžete přepisovat na mnoha různých frontách. Datadisk k výborné historické strategii Medieval II: Total War přináší hned čtyři různé kampaně ve čtyřech koutech světa. A samozřejmě netřeba dodávat, že jde o oblasti s atmosférou více než napjatou schyluje se prostě k totální válce.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Herní princip je pochopitelně převzatý z předchozí hry, a vlastně i ze starších dílů série. Opět se tedy dočkáme rozdělení do dvou základních herních rovin. Na globální strategické mapě si pěkně v klidném tahovém režimu stavíte nové budovy ve městech a hradech, verbujete odvedence, přemisťujete vojska. Samozřejmě se můžete věnovat také propracované diplomacii, nebo využít kupce a špehy. Při střetu dvou znepřátelených armád si pak můžete vybrat, zda necháte výsledek střetu vypočítat automaticky (a okamžitě), nebo zda e sami chopíte velení nad svěřeným vojskem. Pokud ano, aktivuje se taktický režim, kde v reálném čase přeskupujete své oddíly a bojujete s nepřítelem. Rychlost času lze přepínat jemněji než dříve, jinak je ovšem herní systém téměř beze změn. Vlastně něco novinek tu máme, třeba vařící olej, kterým obránci hradu dokáží potěšit útočníky snažící se prorazit beranidlem bránu).

Čtyři kampaně, které hra nabízí, jsou z Windows spouštěné samostatně, odděleně. První tažení začíná roku 1258 a představí nám konflikty zmítanou Británii. Angličané chtějí upevnit svoji moc, Skoti, Velšané a Irové se zase chtějí osamostatnit. Na svoji šanci čekají i Norové, kteří na začátku hry okupují několik pobřežních oblastí a chtějí dále expandovat. Mapa britských ostrovů je samozřejmě mnohem podrobnější, a rozdělena na mnohem více území nežli tomu bylo v původní hře je to pochopitelné, v rámci této kampaně toto souostroví představuje celou herní mapu. Každá kampaň má své speciality, a v případě té britské jsou to mimo jiné kamenné tvrze skýtající strategickou výhodu, aliance baronů zpochybňující anglický trůn a nebo třeba historické postavy, jako je třeba již zmíněný William Wallace nebo Jindřich III.

Foto: Hratelně.cz

Nejodlišnějším tažením od původní hry je dobývání Nového světa. Od roku 1521 se tak můžete pokusit kolonizovat americký kontinent pod španělskou vlajku... a nebo ho naopak bránit proti zámořským vetřelcům a navíc posilovat svůj vliv mezi místními kmeny. Stačí jen zvolit hraní za Aztéky, Maye nebo třeba Apače. Jednotlivé strany se pochopitelně výrazně liší; zatímco Španělé jsou výborně vyzbrojeni včetně děl a mušket -, místní kmeny spoléhají hlavně na početní převahu. Španělská strana je navíc do určité míry odkázána na pomoc ze své vlasti, na druhou stranu dokáže domorodcům uškodit i nevědomky, třeba zavlečením epidemií, které jsou pro místní obyvatele smrtelné. Při hraní za indiány vás také čekají různé lahůdky, jako třeba obřadní tance či obětování zajatců.

I další kampaně samozřejmě mají svoje specifika. V křižácké kampani se tak setkáte s Richardem Lví srdce a Saladinem, a také unikátní jednotkami, jako jsou třeba templářský maršál či kanovníci Božího hrobu. V této kampani navíc hraje náboženství snad ještě důležitější roli nežli v ostatních taženích, a při cestě za vítězstvím se určitě neobejdete bez konvertování dobytých území na vaši víru. V tažení řádu Německých rytířů se zase do hry vloží obchodní spolek Hansovní liga, která straně, jež získá její přízeň, přináší nemalé finanční bonusy. Specialitek a různých historických událostí je ve hře nepočítaně, a jejich pestrost přispívá k výborné a navíc autentické atmosféře.

Foto: Hratelně.cz

Povedená detailní grafika vychází z původní hry, přičemž asi nejvíce nového uvidíte při hraní americké kampaně. Solidní optimalizace zajistí, že si zahrajete i na běžných sestavách, nikoliv jen na nadupaných supermašinách. Autoři mysleli i na příznivce multiplayeru, a kromě již dříve uvedených multiplayerových řežeb přidali i režim "hot seat", tedy střídání hráčů u jednoho počítače. A nechybí ani editor. Kingdoms je opravdu povedeným datadiskem, navíc s texty kompletně lokalizovanými do češtiny. Snad jen škoda, že není stand-alone (k jeho spuštění musíte mít nainstalovanou původní Medieval II Total War), na druhou stranu tomuto faktu odpovídá i datadisková cena 599 Kč. Tleskáme a těšíme se na chystaný plnohodnotný nový díl, titul Empire: Total War.

 

Právě se děje

Další zprávy