Malý průvodce konzolemi - PlayStation 2

Michal Jonáš
27. 1. 2008 0:00
Stařičká konzole má stále co říci.
Foto: Hratelně.cz

Třetí díl našeho stručného seriálu o vlastnostech všech dnes prodávaných konzol pokračuje veteránem současného konzolového trhu - PlayStation 2. I když díky svému dřívějšímu datu narození má oproti prakticky všem svým konkurentům nezanedbatelný hendikep, v jedné věci druhá hrací stanice naprosto exceluje. Je to velice příznivá cena, protože každá konkurenční konzole stojí minimálně dvě až tři PS2. Proto toho, kdo má hlouběji do kapsy je tak PS2 naprosto skvělým strojem už i proto, že stejně tak herní software v porovnání s konkurencí také nestojí mnoho.

Další velikou výhodou je obrovské a velice rozmanité portfolio kvalitních a léty prověřených titulů, včetně dlouhé řádky exkluzivních her, nebo nyní již vskutku legendárních značek. Žádná jiná konzole se nemůže pochlubit takovou silnou sestavou vynikajících her z dob dávných i nedávno minulých. Ještě minulý rok např. vyšel druhý díl akční mlátičky God of War, jemuž se naprostá většina tzv. next-gen her stejného žánru stejně jen stěží vyrovná, alespoň po stránce hratelnosti a atmosféry.

Navíc jsou jak nové, tak i bazarové hry k dostání skoro na každém rohu a jejich nabídka v obchodech i bazarech je vesměs velice široká. Většinou tak nebývá problém sehnat i starší kousek. Velkou výhodu spatřuji i v nenáročnosti a spolehlivosti konzole. Za uplynulých sedm let, co je PlayStation na trhu, konzole nejenže totálně zeštíhlela, ale hlavně dospěla po hardwarové stránce a tak není divu, že je ze všech tří generací strojů od Sony nejspolehlivější. A díky svým kompaktním rozměrům i váze si ji v pohodě strčíte do tašky a převezete třeba na chatu, nebo ke kamarádovi.

Díky multifunkčnímu pojetí pořízením vlastně zabijete rovnou čtyři mouchy jednou ranou. PS2 je takřka stoprocentně kompatibilní s hrami pro starší generaci PlayStation/PSone, takže máte v jedné bedýnce rovnou dva herní systémy. K zahození pak není ani tradiční možnost použití jako hudebního přehrávače disků a samozřejmě přehrávání DVD, což bylo ve své době poměrně unikátní. PS2 tak disponuje nejlepším poměrem "value for money", tedy nabízené hodnoty k požadované ceně.

I když PS2 ve své druhé štíhlé edici SCPH-70000 nativně podporuje online hraní, dnes je již přístup k online službám poměrně komplikovaný, protože přístup na servery je podmíněn vlastnictvím speciálního konfiguračního disku, který alespoň do nedávna nebyl součástí prodejního balení. Sony disky rozesílala na žádost majitelů až po obdržení formuláře přiloženého u konzole. Na diskuzích, kde se tato problematika řeší, se uvádí, že Sony místo konfiguračního síťového disku již rozesílá pouze obyčejné médium s demoverzemi her, nikoli potřebný disk pro online registraci.

Zde se tak skrývá největší negativum PS2 v porovnání s ostatními konkurenty, protože pokud už síťový disk seženete, je potřeba ještě unikátní síťový kód uvedený v tištěných materiálech, ovšem tyto zejména u použitých konzolí často chybí. Martýrium s připojením na internet je tak v případě PS2 poměrně veliké. Stejně tak PS2 nedisponuje žádnými přídavnými online službami jako je stahování demoverzí, či herním obchodem, v rámci internetu lze pouze hrát.

Nicméně pokud se spokojíte povětšinou s hraním v singlu, nebo s multiplayerem na rozdělené obrazovce, který je u her hojně rozšířený, udělá vám i přes své stáří PS2 znamenitou službu zejména díky své výstavní nabídce her, které nedokáže konkurovat zatím žádná modernější konzole. V posledním dílu seriálu se příště podíváme na Nintendo Wii.

Nejlepší exkluzivní hry pro PlayStation 2 podle Hratelně.cz:
Dragon Quest VIII - nádherné RPG za staré japonské školy udivuje jakoby malovanou pohádkovou grafikou a mnoho desítek hodin trvající hratelností, kde prakticky po celou dobu nechybí zábava a rozmanitost. Spolu se sérií Final Fantasy nejlepší řada RPG her na PS2.
God of War - otec všech akčních mlátiček, násilná a krvavá hra ve vynikajícím zpracování, které se nevyrovná ani žádná jiná daleko modernější konkurence. Při pohledu na Kratose budete udiveně zírat, čeho je stará dobrá PS2 ještě schopna.
Gran Turismo 4 - tradiční a vysoce ceněná značka provázející všechny konzole Playstation, jakožto neskutečně rozsáhlá a hluboká závodní hra s velikým důrazem na realismus. Poslední PS2 díl exceluje mimo jiné několika chytrými funkcemi (např. ukládání fotografií na USB disky), které chybí i daleko mladším konkurentům.
Metal Gear Solid 3: Subsistence - Poslední a bonusy řádně okořeněné dobrodružství hrdiny, který sám založil celé jedno herní odvětví, se bere jako nejlepší akční hra všech dob, což ostatně můžeme s klidem říci i o všech předcházejících dílech.
Okami, ICO a Shadow of the Colossus - do posledního místa jsme vtěsnali rovnou trojici špičkových titulů, které vešly do dějin, protože výborně ilustrují pozornost Sony k neortodoxnímu a unikátnímu pojetí interaktivní zábavy. Ať už budete malovat štětcem v Okami, plakat při emotivním putování v ICO, nebo s lítostí likvidovat obří kolosy v Shadow of the Colossus, vždy platí, že takto pojaté hry nikde jinde nenajdete.

 

Právě se děje

Další zprávy