Lost Odyssey - fantasy odysea

Jiří Sládek
21. 9. 2007 0:00
V Japonsku letí nahé školačky. A nebo švihnutá RPG.
Foto: Hratelně.cz

Japonská RPG nejsou v našich luzích a hájích zrovna častým artiklem. Doposud se o ně zajímali hlavně hardcore pařani vlastnící PlayStation 2, nicméně s příchodem next-gen konzolí se dostávají i k dalším hráčům. A brzy do téhle povedené rodinky tradičních asijských titulů přibude další kousek.

Nesmrtelný hrdina Kaim žije už tisíce let. Žije mnoho životů, mnoho příběhů... a stále žije v bolesti, jak všichni jeho přátelé umírají. V době, kdy se Kaima chopí hráč, se schyluje k boji proti obrovskému zlu. To zní sice hodně otřepaně, ale věřme, že autoři si v duchu dobrých tradic japonských RPG s dějovou linkou poradí a naservírují nám epické dobrodružství, jak má být.

Foto: Hratelně.cz

Kaim na těžký úděl nebude sám. Přidají se k němu zajímavé postavy jako třeba Sarah, Seth, Tolten nebo Sed - celkový výčet by měl zahrnovat devět různých hrdinů, se kterými se budete prokousávat všemožnými nástrahami a nebezpečenstvími. Jelikož Japonci jsou při tvorbě herních charakterů obvykle jak utržení ze řetězu, můžeme se těšit na zajímavou směsici postav, mezi nimiž nebude chybět sličná kouzelnice nebo třeba stařec s podivnou kombinací sekery a bambitky. Hlavní dějová linka přitom bude protkána různými vedlejšími questy a mnohé odhalí více o minulosti hratelných charakterů; včetně ústřední postavy nesmrtelného Kaima.

Foto: Hratelně.cz

Kromě rozhovorů, objevování nových lokací a posunu v příběhu budete hlavně zhusta bojovat, právě taktické bitvy představují asi hlavní část hry. Podobně jako třeba v legendární sérii Final Fantasy nebo nedávno vydaném japonském RPG Blue Dragon, i tady postupně v jednotlivých tazích volíte z různých činností svých hlavních hrdinů. Můžete samozřejmě klasicky útočit na nepřítele, a nebo využít některou ze speciálních schopností a kouzel, jejichž repertoár se postupně rozšiřuje.

Zajímavostí je jakýsi akční prvek; pokud ve správném okamžiku stisknete akční tlačítko, bude mít vámi zvolený útok ničivější sílu nežli normálně. Jako informace to zní zajímavě, ale je otázkou, zda se taktické boje příliš nezvrhnou ve zběsilé klikání; doufejme ale, že nikoliv. Zvláště při souboji s bossy, kteří na vás čekají obvykle na konci každé lokace, ovšem využijete i další možnosti, jako jsou třeba barely s výbušninami a další specialitky.

Foto: Hratelně.cz

Herní svět bude zpracován v zajímavém stylu: můžeme se totiž těšit na mix magie a technologií ovlivněných průmyslovou revolucí dost možná podobně jako v pécéčkovském RPG Arcanum. Těšte se tedy na pohádkové exteriéry i scény jak vystřižené ze scifi filmů, včetně mechanických oblud, vznášedel či futuristických lodí. A nepůjde jen o takto exoticky namíchaný svět, podobného ražení budou samozřejmě i nepřátelé. Můžete tak narazit stejně tak na draka, obřího červa či zlého čaroděje, jako na umouněného mechanika a jeho věrné roboty.

Hnacím motorem Lost Odyssey je populární Unreal Engine 3 a na vizuální kvalitě je to znát. Textury s vysokým rozlišením doplňují všemožné efekty včetně takových detailů, jako je odlišná chůze hlavního hrdiny v těžkém lijáku a za normálního počasí. Kapitolou samu pro sebe by měla být vizualizace kouzel sesílaných v divokých bojích. Hráč bude na herní svět shlížet pohledem třetí osoby, s určitou volností kamery co se týče rotace a zoomu. Na rozdíl třeba od již zmíněného titulu Blue Dragon je grafika hry více "dospělácká", i když se stále pohybuje v intencích japonského stylu se silným vlivem manga zpracování.

Foto: Hratelně.cz

Při určité míře zjednodušení si můžeme dovolit přirovnat vizuální dojem třeba ke zpracování oblíbeného MMORPG Guild Wars. Samozřejmostí jsou četné (a také relativně dlouhé) filmové sekvence, takže si občas budete připadat spíše jako při sledování nějakého bijáku nežli jako při interaktivním hraní; s ohledem na kvalitu neherních sekvencí v podobných titulech se ale nezbývá nežli těšit, jelikož filmečky v japonských hrách obvykle stojí za shlédnutí a dokáží hráče řádně vtáhnout do atmosféry. Stejně jako hudební doprovod, který by měl být rovněž nezapomenutelným zážitkem.

Lost Odyssey potěší pouze majitele konzole Xbox 360. Pokud se nic nezmění, budou se moci hráči vlastnící herní krabici od Microsoftu s tímhle zajímavě vypadajícím titulem blíže seznámit v prvním čtvrtletí roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy