Konzola PlayStation 3 vyprodaná?

Martin Havlíček
11. 10. 2006 0:00
Vydání konzoly se blíží a s ním i kvantum nových informací.
Foto: SCEI

V souvislosti s konzolou PlayStation 3 jsme vás posledně informovali o zlevnění platném pouze pro Japonsko, a nyní na něj navážeme. Důvodem, proč došlo ke zlacinění pouze v zemi vycházejícího slunce, byl upadající zájem tamních hráčů, kteří v průzkumech odsunuli PS3 daleko za konkurenční Wii od Nintenda. Západní svět se s "vysokými" cenami smířil, takže byl chvályhodného kroku (snížení ceny) ušetřen. V tomto duchu vysvětlil onu podivnou politiku šéf společnosti SCE, Ken Kutaragi.

A krok to byl zřejmě správný, neboť zájem o konzolu (statisticky) rapidně vzrostl. Podle jednoho z aktuálních výzkumů by si PS3 koupilo 39% respondentů, 40% by pak volilo raději Nintendo Wii. Mnohem hodnotnější údaj zveřejnil včera mluvčí obchodní sítě GameStop - obchodníkům se podařilo vyprodat první vlnu zásob konzol během čtrnácti hodin! Celých 3 600 obchodů této sítě totiž začalo 10. října přijímat předobjednávky PS3, avšak už ve dvě hodiny odpoledne byly potenciální zásoby vyprodány. Zákazníci dokonce museli složit 100 dolarů, aniž by dostali stoprocentní záruku na to, že konzolu dostanou už během jejího uvedení na trh.

Jak asi víte, Severní Amerika dostane 17. listopadu 400 tisíc kusů PlayStationu 3 a Japonsko pouhých 100 tisíc. Kupodivu v tomto rozhodnutí nehrála roli lukrativnost amerického trhu, jak se mnozí domnívali, nýbrž flexibilita japonského distribučního systému, který umožní dodat na trh zboží mnohem rychleji, takže by nakonec mělo dojít k naplnění plánu, který si společnost vytyčila, to znamená vyexpedování 6 miliónů kusů ke konci fiskálního roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy