Kolik sázet před flopem?

Patrik Khudhur
20. 12. 2007 0:00
Poker není o kartách, nejdůležitější je, jak při hře zacházíte s penězi.
Foto: Prague Poker Casino

Dnes se podíváme na jedno ze základních rozhodnutí ve hře poker, a totiž vhodnou velikost sázky, jste-li prvním, kdo se rozhodne přisadit ještě před flopem (místo, abyste karty položil, nebo jen checkoval). Situace se má tak, že, s ohledem na počet hráčů, kteří před vámi složili, držíte dobrou startovní kombinaci karet (pocket cards). Rozhodnete se proto zvýšit sázku. Otázka však zní: O kolik?

S průběhem času se pro tento případ u varianty Hold´em vyvinula jakási "ideální hodnota", která činí trojnásobek big blindu. Například pokud jsou sázky 25-50 dolarů, měli byste podle této formulky zvýšit na 150 dolarů. Ptáte se, proč právě třikrát big blind? Jde o kompromis. Na jednu stranu berete přijatelné ekonomické riziko s ohledem na velikost banku, na stranu druhou tak zhoršujete pot odds pro následujícího hráče, který si tak dobře rozmyslí, zda dorovnat se špatnými kartami (nebo i dobrými, podle jeho stylu hry).

Nic než vodítko
"Ideální hodnotu" otevírací sázky ovšem nesmíte brát jako nějaké paradigma. Profesionální a zkušení hráči tak její úroveň upravují podle různých faktorů. Například zvýší pouze na 2,5násobek big blindu pokud sedí na jedné z prvních pozic za dealer markerem, nebo naopak zvýší třeba i na 4násobek, pokud jsou ve výhodném umístění těsně před markerem.

Proč tomu tak je? Hráči, kteří sedí těsně před markerem totiž někdy (v případě, že před nimi všichni složili) přisazují i s pocket cards, jako jsou A-8 či K-9, které by na ranější pozici pravděpodobně položili. Chtějí získat blind bets bez odhalení karet a proto výrazně zhoršují pot odds pro zbývající hráče (tedy těch, kteří ve hře mají blindy). Na pozdějších pozicích však vždy přisazujte o něco více, než na raných, a to i když v ruce držíte superkombinace jako A-A nebo K-K.

Berte hodnotu úvodní sázky na úrovni 3xbig blind jako pomocnou. Vždy se přizpůsobujte aktuální situaci a sledujte chování ostatních. Nezapomeňte také ve své hře mírně variovat, neboť není nic horšího než snadno čitelný hráč pokeru.

 

Právě se děje

Další zprávy