Kane and Lynch: Dead Men - dvojka k pohledání

Rosťa Viktorin
27. 7. 2007 0:00
Kooperující schizofrenik a nájemný žoldák. Blbost? Ne! Herní realita.
Foto: Aktuálně.cz

Když se odlesk světla na plešaté hlavě nájemného zabijáka stane příliš fádním, je na čase poohlédnout se po přípravku na podporu růstu vlasových kořínků, nebo po novém hrdinovi. V případě Kane and Lynch: Dead Men "hrdinech". A že jich v IO Interactive mají vcelku slušivou zásobu. Jak jinak si vysvětlit, že se na naše obrazovky chystá duo zkrachovalých existencí s roztříštěným soukromým životem a s ještě horším vztahem k okolním lidem. Ostatně co taky čekat od páru, kde se jednomu odporoučel syn do hrobu po čajovém dýchánku s tátovou pistolí, zatímco ten druhý pomohl své manželce do hrobu osobně. Šokováni? A to Kanea a Lynche neznáte ještě ani z poloviny.

Ale co už, vždyť autoři se nikterak netajili tím, že mají v plánu stvořit akcí a břitkým humorem prosycenou vyvražďovačku, jež bude navenek prezentována jako taktická akce. Fanoušci mluvících bobrů, létajících psů a všelijaké jiné kouzelné havěti, kteří doufali, ze se pod poněkud syrovým názvem třeba ukrývá titul na sobotní odpoledne v úzkém rodinném kruhu, nechť vypnou prohlížeč a dětem vysvětlí, že hra je zlá. Vy ostatní se připravte na sebevražednou jízdu, která vás neomylně zavede do pekel.

Foto: Aktuálně.cz

Vždyť jinak snad ani nejde charakterizovat hra, v níž vás hned na začátku posadí do auta, jež vás má dopravit do nevábné místnosti, kde dostanete injekci na ukončení palčivé bolesti hlavy, a vlastně veškeré mozkové aktivity. Ale abyste neřekli, že jsou vývojáři škarohlídi, v dodávce smrti se seznámíte s vaším budoucím partnerem, schizofrenním Lynchem. Aby to ale zase nebylo až moc růžové, dostal váš nově vzniklý vztah do vínku vzájemnou nevraživost. No jo, hormony. Od trapného ticha na cestě za špičatou, ne vždy desinfikovanou kamarádkou vás tak zachrání až agentura Seven, která vás i s Lynchem osvobodí. Výměnou za to ovšem budete donuceni kývnout na nabídku pracovat pro výše zmíněnou organizaci. O tom, že je pro vás připraven jeden nebezpečnější úkol než druhý nemusíte pochybovat. Prostě den blbec.

Foto: Aktuálně.cz

Jak už částečně vyplynulo z předchozích odstavců, ve hře samotné se budete moci ujmout jen postavy lehce nevrlého Kanea, přičemž Lynch bude dostupný pouze skrze kooperativní multiplayer. Ve hře jednoho hráče se tak vašeho druha ujme počítač, který mimo něj bude ovládat ještě zbytek vaší party. Na každou jednotlivou akci, které se ve hře dočkáte, totiž budete vysláni v doprovodu celé zabijácké kordóny, jež bude plnit funkci bratrů ve zbrani stejně dobře, jako obětních beránků. Abyste se však neschovávali za své spolubojovníky, a nenechali je udělat všechnu práci, přišli dánští vývojáři s vskutku přelomovým systémem. Ten dynamicky kalkuluje se všemi faktory, jež na vás a vaši skupinu působí, a přichází s unikátními závěry. Bude-li procento úmrtí vašich společníků příliš vysoké, nájemní žoldáci se k vám do služby příliš nepohrdnou, a při nejbližší příležitosti vás podrazí. Budete-li se k nim naopak chovat nadmíru slušně a citlivě, nebudou se bát riskovat pro vás život.

Na to, aby se vaši parťáci ukázali jako všivá podrazáci, nebo naopak opěvování hrdinové budou mít desítky možností. Přičemž pokaždé to bude někde jinde. Tvůrci přislíbili, že se hra pochlubí rozmanitou paletou lokací, do nichž se podíváme, a mezi nimiž nalezneme kupříkladu rušné ulice, či patra mrakodrapů. Ať už vás vaše mise ale zavede kamkoliv, pokaždé budete muset zvolit patřičnou taktiku, jež vás dovede k předem stanovenému cíli. Strategie "běž, a střílej!" zde opravdu platit nebude.

Foto: Aktuálně.cz

Ovšem, pokud na střílení přece jen dojde, můžeme se těšit na údajně skvěle propracované šarvátky, které může ukončit chvilková nepozornost nebo malinkatá chybička. Jelikož se hra prezentuje jako taktická akce, jak už jsme psali výše, budete moci plně využívat krytí za překážkami. V rámci usnadnění tvůrci do hry implementovali pomocný systém, který vás automaticky skryje za nejbližší možnou zídku, stůl, a nebo sloup. Avšak, v případě, že bude vytipovaná překážka moc malá budete se muset sami skrčit. Ze svého krytu pak budete moci, stejně jako třeba v Gears of War, střílet přes rameno, a nebo se vyklonit a mířit. Není doufám nutno zdůrazňovat, že druhá zmíněná možnost je o sto procent nebezpečnější.

Aby hra zůstala maximálně akční, prozradili autoři, že málokterá bariéra, jež vás dělí od vašich protivníků, vydrží obrovský nápor kulek. Díky tomu budete muset aktivně vyhledávat další a další místa ke schování, popřípadě pokusit se vpadnout vašim nepřátelům do týlu. Jak už jsem zmínil, herní engine nabídne detailně zpracované, leč kompletně zničitelné prostředí. A ač jednotlivé lokace, stejně jako postavy vypadají vskutku působivě, mně osobně vizuální zpracování hry ani trochu nesedí. Rozhodně nejsem jeden z lidí, kteří vyhledávají nejdokonalejší technické vyvedení, avšak Kane and Lynch: Dead Men na mne působí jak slabý odvar druhého Hitmana.

Foto: Aktuálně.cz

Co ještě dodat? Hra je vyvíjena pro stolní počítače a next-gen konzole Xbox 360 a PlayStation 3. Její vydání je naplánováno na některý z následujících měsíců, přičemž ještě nebylo přesně stanoveno, který to bude. Ať už se tím šťastným ale stane kterýkoliv, není pochyb o tom, že se bude moci pochlubit unikátní taktickou third-person akcí, která se pokusí zaujmout široké masy, včetně vás. Pokud navíc bude obsahovat vše co vývojáři naslibovali (skvělá AI, perfektní audiovizuální zpracování, taktické možnosti, vždyť to znáte) není důvod proč se netěšit.

 

Právě se děje

Další zprávy