Jaké hry koupit za vysvědčení

redakce
26. 6. 2007 0:00
Aneb jak děti potěšit nebo potrápit.
Foto: Hratelně.cz

Hraní her je dobré pro spoustu věcí - člověk se naučí jazyky (tedy pokud nehraje lokalizované tituly), dozví se něco o dějinách, zapotí se a zhubne, procvičí postřeh, reflexy nebo logiku, prostě taková hra může být ideálním dárkem. A jak jistě každý správný rodič ví, čas vysvědčení se neúprosně blíží a proto jsme připravili článek, který vám pomůže s výběrem vhodného dárku videohry jako odměny nebo naopak pomsty. Záleží jen na tom, co vaše ratolest v pátek dopoledne přitáhne domů.

Pěkné vysvědčení
Pokud vás dítko jistě potěší, a je jedno, jestli to bude samými biči nebo trojkami, rozhodně byste se měli v obchodě ptát po následujících titulech. Záleží jen na tom, co má rádo a jakou platformou doma disponujete. Ve výběru jsme se zaměřili na aktuální hity, přičemž k doporučení je toho od začátku roku mnohem více. Nebojte se tedy prozkoumat naši sekci recenzí.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Colin McRae: DiRT
Platformy: PC, Xbox 360 a PlayStation 3
Cena: 1299, 1799 a 1999 Kč

Jestli holduje motoristickému sportu, určitě mu udělá radost poslední Colin McRae Dirt se spoustou závodů rozličných druhů a vozidel. Hra má slušnou, byť přehnaně náročnou grafiku, povedenou demolici auta a věcí kolem, nicméně trochu náročnější ovládání, na které si bude muset zvykat. Taktéž doporučujeme koupi konzolové verze, než té pro PC.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Forza Motorsport 2
Platformy: Xbox 360
Cena: 1799 Kč

Velkou bombou je však Forza Motorsport 2 pro Xbox 360. Ta je splněným snem všech závodních fanatiků, protože přináší takové množství zábavy, že vydrží na týdny i měsíce. Kromě pěkné grafiky, vypečené fyziky a jízdných vlastností, škály vozidel a možností jejich nastavení vede hlavně díky multiplayeru a věcem s ním spojeným.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Mario Strikers Charged
Platformy: Nintedo Wii
Cena: 1499 Kč

Ačkoliv tenhle fotbal klade velký důraz na licence a známé tváře, nebude to tak, jak očekáváte. Místo známých lig a fotbalových špílmachrů s obličejem a fyzičkou Cristiana Ronaldo totiž přináší Maria, Waria nebo třeba princeznu Peach. Hlavní důraz je tak kladen místo realistického ztvárnění tohoto sportu na maximální zábavnost, což jen umocňuje pohybové ovládání Nintenda Wii.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Final Fantasy III
Platforma: Nintendo DS
Cena: 1499 Kč

Hra, která se může hodit, zastihne-li vás o prázdninách špatné počasí. Obrovský propracovaný fantasy svět se vám dá napospas v této velkolepé předělávce nesmrtelné japonské ságy. Volba z mnoha zaměstnání, pestrá výbava, skvělý systém zlepšování postav, parádní grafika a v neposlední řadě extra porce zábavy - to je charakteristika tohoto pohádkového dobrodružství.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Tomb Raider Anniversary
Platformy: PC, PS2, PSP, časem Xbox 360
Cena: 999 Kč

Další remake, tentokráte prvního Tomb Raidera, který v podstatě stál u zrodu akčních adventur. Lara Croft se vydává na dobrodružství přes čtyři kontinenty, které nestojí tolik na její přesné mušce ale hlavě a hbitosti, aby překonala obrovské množství překážek. Anniversary je krásnou vzpomínkou, ale zároveň i výtečně provedenou hrou, která oživuje celou sérii a vydrží vám opravdu hodně dlouho.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Guitar Hero II
Platformy: PlayStation 2, Xbox 360
Cena: 1999 Kč

Výtečný simulátor hraní na kytaru, který svou propracovaností musí dostat jak muzikanta, který na kytaru umí, tak i někoho, kdo ze sladkého dřeva nevyloudí vůbec nic. Kdy jindy totiž máte úžasnou příležitost zahrát ty největší rock'n'rollové pecky přesně tak, jak byly nahrány. Díky modelu kytarky se tak na okamžik stanete rockovou hvězdou formátu Ozzyho Osbourna a roztočíte to doma například s jeho Ironmanem.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Lord of the Rings Online
Platformy: PC
Cena: 1499 Kč

Exkurze do virtuální Středozemě se doopravdy povedla a s klidem může konkurovat již zabydlenému World of Warcraft. Na druhou stranu pravidla hry a provedení Tolkienových představ nemusí sednout každému, ale když se do hry dostanete již vás nepustí a věřte nám, že vás bude držet hodně dlouho. Středozem je zde totiž neuvěřitelně propracovaná a autoři vytahují ze Dna pytle ty nejzajímavější nápady.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Two Worlds
Platforma: PC, Xbox 360, PlayStation 3
Cena: 1899 Kč

Ve "Dvou světech" začínáte jako člen výzkumného týmu, který navštíví opuštěný důl. Zničeho nic je celý výsadek přepaden, a všichni, kromě vás a vaší sestry, čeká nemilosrdná smrt. Proč jste byli ušetřeni právě vy? Jsou hybateli příběhu jakési vyšší mocnosti? Všechny tyto odpovědi, a hodiny skvělé zábavy k tomu naleznete v monumentálním, graficky úžasném světě RPG Two World. Nechť vás provází síla.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: Command and Conquer 3: Tiberium Wars
Platformy: PC, Xbox 360
Cena: 1599,1999 Kč

A je tu další klasika, tentokrát strategická. Po letech vyšel další díl Command and Conquer a je úplně stejný jako za mlada. To jednoho to potěší, druhého zase zklame, protože možná čekal něco víc. Nicméně Tiberium Wars jsou opět o hromadách jednotek a neuvěřitelně rychlém tempu. Všechno pak v nádherné a výtečně optimalizované grafice, takže hru rozběhá téměř každý.

Foto: Hratelně.cz

Jméno: The Darkness
Platformy: PlayStation 3, Xbox 360
Cena: 1999 Kč

Temná a hodně krvavá akce, podle světoznámého komiksu. Mafiánský hitman Jackie Estacado se vydává ne cestu pomsty, v čemž mu velmi dobře poslouží dar jeho předků mocná temnota. Díky černočerným chapadlům nebo věrným pomocníkům Darklingům tak může zabíjet těmi nejbolestivějšími způsoby a hráč se u toho bude výtečně bavit. Autoři těchto vlastností však dokázali výtečně využít a celé to zabalit nádhernou grafikou.

Špatné vysvědčení
Je tu ovšem i druhá strana mince, kdy věci nedopadnou přesně podle vašich představ. Nicméně co takhle místo rákosky a různých zákazů použít jako zbraň špatnou hru? Výsledek vám rozhodně nezaručíme, ale proč to nezkusit, že? Vždyť díky takovému Red Ocean, který je kompletně v němčině, by si mohlo aspoň oprášit nějaké ty fráze jako "Der Rambos Weihnachtsbaum". Stejně je na tom i průměrná akce You Are Empty, která by mohla položit alespoň základní kámen pro výuku ruštiny - opravdu to ale doporučujeme jen pro začátečníky, hlavní hrdina přeci jenom dřív střílí, a až pak se ptá.

Může se také stát, že budete zklamaní s výsledky v tělocviku, protože syn či dcerka neskočí přes kozu nebo neudělají výstavní výmyk. Pak je tedy jasnou volbou Spider-Man 3 na Nintendo Wii, u kterého se pořádně zapotí a pokud budete dbát na důsledné hraní, shodí třeba i nějaké to kilo. Posledním typem je pomoc pro bezradné rodiče, jejichž dítě propadá na učilišti se zaměřením na gastronomii. Jedinou jejich nadějí tak zřejmě bude Cooking Mama pro Wii. Ta sice neudělá z člověka přes noc Jamieho Olivera, ale opět dá knowhow, jak aspoň udělat míchaná vajíčka a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy