Jak hraním vydělat milión dolarů

Martin Havlíček
29. 11. 2006 0:00
Koupila si hru za deset dolarů, tři roky pilně "pařila" a nyní je z ní milionářka. Jmenuje se Ailin Graef a je odbornicí na "kybernetické nemovitosti".
Foto: Ailin Graef

Skoro jako pohádka zní příběh čínské rodačky Ailin Graef, která se stala první virtuální milionářkou. K bohatství jí dopomohla online hra Second Life, která umožňuje převod virtuální měny v reálné peníze a naopak, čímž láká nejen obyčejné lidi, kteří si chtějí přivydělat nějakou tu korunu navíc, ale také velké korporace. A právě imigrace nových hráčů pomohla Ailin, která je ve virtuální světě známá pod přezdívkou Anshe Chung, k pohádkovému bohatství.

Jedinou investici představuje nákup hry za necelých deset dolarů, horentní znásobení tohoto vkladu je pak čistě výsledkem třicetiměsíční "práce". A co že to Ailin ve virtuálním světě vlastně dělá? V Second Life se hráčka živí budováním nemovitostí: prostě nakoupí levné pozemky a na nich postaví domy, vytvoří zahrady a tyto své výtvory pak prodává za podstatně vyšší cenu. V současné době vlastní hráčka 36 km² půdy na 550 herních serverech, samozřejmě spolu se všemi nemovitostmi, z nichž některé jsou samy o sobě výdělečné (supermarkety, obchodní řetězce). Hodnota majetku se počítá na několik miliónů lindenských dolarů (virtuální měna), což po převodu dává částku převyšující milión amerických dolarů.

Anshe je rozená obchodnice. Utržené peníze totiž použila k založení firmy, jež zaměstnává na padesát lidí. Společnost Anshe Chung Studios se zabývá dalšími virtuálními investicemi a to nejen v Second Life, ale také v dalších hrách, které podporují převod virtuální měny na skutečnou.

 

Právě se děje

Další zprávy