Internet a Wii

Martin Havlíček
10. 9. 2008 0:00
V internetové nabídce konzole Nintendo Wii mají převahu paradoxně neherní služby.
Foto: Hratelně.cz

Herní konzole bez služeb navíc je v dnešní době naprosto nemyslitelná. Silné herní stroje se zaměřují spíše na širokou nabídku v oblasti multimédií, Wii od Nintenda, jež je výkonnostně nesrovnatelně slabší, musí vsadit na jednoduché, avšak o to nápaditější prográmky a služby postavené na širokých možnostech internetu.

Český hráč je o toto „internetové navíc" sice ochuzen, neboť ani Nintendo samotné, ani český distributor nedokázal za tak dlouhou dobu, co je konzole Wii na trhu, prosadit, aby se Česko zařadilo mezi podporované země avšak řešení se vždycky najde. Stačí, když své konzoli nakukáte, že se nacházíte třeba v Anglii a internet se všemi jeho možnostmi je vám rázem dostupný.

Internetový obchod z pohodlí gauče

Foto: Hratelně.cz

Přirozeným východiskem prvního internetového dobrodružství na Wii musí být vždy internetový obchod neboli Wii Shop Channel. Kromě toho, že zde můžete nakupovat hry, tu najdete také oddíl zasvěcený stahování nových kanálů, tedy služeb a různých doplňků, jimž postupně zaplňujete menu konzole. Na rozdíl od her je stahování kanálů povětšinou bezplatné. Hry se pak dělí na dvě skupiny:  Virtual Console a WiiWare. V prvním jmenovaném oddílu najdete staré klasiky z herních systémů nejen od Nintenda, kdežto  WiiWare představuje nabídku nových her a hříček. 

Prohlížeč od Opery

Foto: Hratelně.cz

Internetový prohlížeč postavený na bázi Opery patří k nejstarším doplňkům. Zprvu byl nabídnut jako (ničím neomezená) trial verze zdarma, avšak po dokončení finální verze byla cena stanovena na 500 Wii bodů (5 eur). Pro uživatele, kteří si dříve stáhli demoverzi, byl naštěstí i update na plnohodnotnou verzi zcela bezplatný. Oproti počítačovému prohlížeči je konzolová Opera značně zjednodušená, což je pochopitelné. Je totiž navržena tak, aby byla jednoduše obsluhovatelná pomocí pohybového ovladače Wiimote (ačkoliv si rozumí i s klávesnicí připojenou přes USB). Co do podpory nejmodernějších technologií by se browser teoreticky měl vyrovnat klasické Opeře. Praktické srovnání však říká něco jiného - například s YouTube nemá konzolová Opera vůbec žádné problémy, avšak s některými jeho méně známými klony ano. Zamrzí také skutečnost, že nepodporuje český jazyk, takže domácí webové stránky nezobrazuje zrovna v čitelné podobě.

Všechny neduhy, které snižují potenciál praktické použitelnosti, však mírní příslib budoucího vylepšování. Zatímco vývojáři zatím pouze slíbili, že časem připraví pro uživatele speciální webové aplikace (Nintendo dokonce koketuje s myšlenkou využití prohlížeče pro hry), hráči samotní už se chopili příležitosti a přichystali pro své soudruhy řadu zajímavých stránek a služeb: server WiiCade s flashovými hrami zbastleným na míru konzoli, podobně laděný YouTube klon jménem Mowee.tv, multimediální centra WiiCR a Wii Media Center X atd.

Zprávy a počasí

Foto: Hratelně.cz

K pionýrům mezi oficiálními službami patří také kanály věnované předpovědi počasí a přehledu zpráv. Co se provedení týče, jsou tyto služby opravdu povedené. Jsou totiž velmi jednoduché, ale zároveň efektivní. Jak zprávy, tak i předpověď si můžete nechat zobrazit na trojrozměrném glóbu a udělat si tak dobrý obrázek o aktuálním dění ve světě. Bohužel, pro Čechy opět mírně ztrácejí na atraktivitě vinou toho, že znemožňují zobrazení lokálních zpráv či předpovědí. Pokud se přihlásíte jako Brit (protože ČR není podporována), tak si můžete přečíst aktuální agenturní zprávy (či předpovědi) ze sebemenšího anglického zapadákova, kdežto Česko je prezentováno pouze událostmi celosvětového významu (tedy celý rok takřka prázdno) a předpověďmi počasí pro Prahu.

Všichni hlasují

Foto: Hratelně.cz

Everybody Votes je název typicky nintendovského kanálu, jenž sice na první pohled působí jako pouhá blbůstka, ale přitom... K věci - jde o kanál, ve kterém formou hry zodpovídáte na různé otázky a tím svěřujete Nintendu své preference. Fotíte se rádi? Máte raději psy nebo kočky? Věříte v existenci duchů? I takové perly najdete v nabídce. No bodejť, vždyť otázky mohou navrhovat i sami uživatelé konzole. Zároveň si můžete tipovat, jak celý svět odpoví.

Soutěž krásy

Foto: Hratelně.cz

K nejzábavnějším utilitám patří beze sporu Mii Contest Channel, což je v podstatě soutěž ve zručnosti a představivosti při tvorbě herních avatarů (u Nintenda se jim říká „Mii"). Kanál vznikl jako reakce na překvapivou tvůrčí vlnu, která zavalila internet krátce po uvedení konzole na trh, a která ukázala, že mnozí uživatelé dokážou i s relativně jednoduchými nástroji vytvořit mistrovská díla (nejlepší galerie celebrit je k dispozici na stránkách showmii.com). A k čemu tedy Mii Contest slouží? Je to jednoduché: Nintendo navrhne téma a hráči se snaží vytvořit podle něj postavičku a zároveň hlasují o tu nejlepší. Vedle jasných zadání (Sokrates, tajný agent, Heidi) se čas od času objeví skutečně krkolomné úkoly („vytvoř člověka, který vypadá děsivě, i když se směje").

Co nového u „big N"?

Foto: Hratelně.cz

Nejnovějším přírůstkem v nabídce je Nintendo Channel, skrze nějž Nintendo prezentuje své nejnovější produkty a to jak pomocí videí (nejen reklamy, ale také rozhovory s vývojáři atd.), tak také demoverzí pro Nintendo DS.

Nelehká komunikace

Je velmi zvláštní, že Nintendo dává přednost produkci nových a nových blbůstek, před tím, aby se zaměřilo na budování herní komunity. Například komunikace v rámci konzole Wii je doslova utrpením. V multiplayerové hře je pokec naprostým tabu, a tak si musíte vystačit pouze s e-mailovým klientem integrovaným do Message Boardu v menu. I to je však problémové, neboť nejprve musíte dost krkolomně získat kontakty na hráče. Je však tu však naděje, že na toto martýrium budeme brzy vzpomínat jako na trpkou minulost. Společnost totiž plánuje uvedení mikrofonu, který by umožňoval hlasovou komunikaci v reálném čase (a to i v rámci multiplayerových seancí).

Další kanály a budoucnost

Tento výčet, který se měl soustředit výhradně na internetové možnosti konzole, není ani zdaleka kompletní. Kromě již zmíněného existují také méně významné služby zasvěcené jednotlivým herním titulům. Mnohem zajímavější jsou však vyhlídky do budoucnosti. Například v Japonsku již nyní existují utility, díky nimž si můžete přes konzoli objednat vytisknutí digitálních fotek nebo si prohlédnout televizní program. Inu, uvidíme, čím nás velké N v budoucnu ještě překvapí!

 

Právě se děje

Další zprávy