Horsez - není koblih jako koblih

Alžběta Trojanová
31. 1. 2007 0:00
Že by konečně hra pro správný kluky a holky, co se koní a řádnýho dobrodružství vůbec nebojí?

Ubisoft si to jak rozjetá mašina vesele pokračuje ve svých hrách na způsob Tamagoči a po malých roztomilých tvorečcích v Catz, Hamsterz nebo Dogz přešel na větší nálož. Kůň má přeci jen ke křečkům a psům trochu daleko (už jen, co se týče délkou ocasu, že ano), tudíž to chtělo mírně změnit i celkový koncept. Kromě otravné péče o zdomácnělého lichokopytníka - což mezi námi stejně není taková legrace, jak tvrdí ve všech jezdeckých oddílech - vás tak může čekat dokonce nějaký ten děj.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Když koníček pádí...
Připojíme se k Floře, která přijela do Itálie na nejlepší jezdeckou školu, aby se tu naučila dost fíglů pro mezinárodní jezdecké šampionáty. Jó, ale hezký holky těžký to maj, a tak hned z kraje málem přijde o život při divné nehodě na mopedu. V ten moment přicházíte na řadu vy a jakožto chrabrý oř ji zachráníte život (pokud se vám ovšem podaří Floru najít v časovém limitu taková hovadina a kupodivu nejeden člověk se na tom zasekne). V roli koně se ocitnete ještě častokrát, ale primární postavu tu jednoznačně zastává Flora. Ta se o vás, tedy vlastně o koně, pečlivě stará, rajtuje na všechny způsoby a během volných chvil tlachá s přáteli, kteří jsou neskutečně nesympatičtí a skvěle se tak hodí k pipkózní hlavní hrdince. Mezi tím se stane většinou nějaké absurdní drama, které je třeba vyřešit chozením z jednoho místa na druhé, což je o to větší pakárna, když se hra alespoň 20x loaduje. Škoda, že distributor nedodává ke hře i nějakou knihu, v ustavičných prodlevách by se celkem hodila.

Foto: Hratelně.cz

Péče o koně je vrcholný opruz, takže autoři vlastně obratně vystihli skutečnost. Nejprve zvířeti očistíte srst, což spočívá v ježdění kartáče po jeho těle. Kůň je obyčejně zaprasený natolik, že tahle činnost zabere alespoň pět minut máchání myší ze strany na stranu. Jenže se to nedá urychlit, jedině odbýt, a to je pro chorobné perfekcionisty trochu problém. Pak vás čeká vyškrábání zanesených kamínků a hlíny z kopyt speciálním háčkem. Ten má sice dojemně naštípnutou dřevěnou rukojeť, podobě jako většinou tyhle předměty mívají, ovšem jinak reaguje neuvěřitelně špatně a obyčejné vyškrabávání špíny se může snadno stát bojem mezi vámi a kurzorem. Následuje vynesení bobků ze stáje a závěrem procházka ve výběhu, jejíž smysl zůstal zapomenut pravděpodobně někde ve francouzských polích u sídla Ubisoftu. Relativně zábavnou možností by byla možnost nakupování si oblečků. Problém je, že velkou část věcí, které si koupíte, můžete maximálně skladovat u sebe doma, aniž byste si to mohli obléknout. Sice sbíráte body popularity, ale ty se získávají skoro samy, a tak je celá tahle záležitost opět jen nepovedená fraška.

Necháme to koňovi
Bohužel zatím všechno zmíněné jsou jen takové decentní blbůstky. Horsez totiž skrývají neuvěřitelnou schopnost člověka vytočit zhruba na stejnou úroveň jako zaseknuté Windows. Je to především díky špatnému ovládání hrdinky, která se pohybuje pomaleji než kapr v medu a s oblibou se zasekává o překážky, samozřejmě ležící v úctyhodné dálce od ní. Touhle zabijáckou rychlostí pak musíte plnit kvantum úkolů, založených hlavně na hledání, což je prostě smrtící záležitostí. Navíc nudné animace opakující se kvůli nesplnění cíle nejdou přeskakovat a do všeho vám bude hrát pomalá hudba vykrádající znělku z hradu Rampart v HOMAM III.

Foto: Hratelně.cz

Jízda na koni je na druhou stranu vcelku zábavná, ovládání není složité, a tak nebylo moc co kazit. Během parkuru nebo překážkové jízdy je cílem ve správný okamžik zmáčknout mezerník a při drezůře mačkat do rytmu šipky. Víc po vás nikdo nechce. Je to docela fajn, bohužel mezi tím musíte řešit již zmiňované úkoly v roli samotné Flory, při kterých se navíc snadno zaseknete, většinou kvůli nějaké kravině, nebo spíš konině.

Animace je na první pohled překvapivě dobrá, alespoň co se týče takového titulu. Za všechno můžou dobře zmáknuté textury, jenže modelování postav a prostředí už trochu pokulhává. Takže jací jsou Horsez? Jedním slovem - úmorní. Ano, pokud jste trpěliví, baví vás jen tak chodit sem a tam, jste přeborníky v mačkání tlačítek a hlavně milujete koně ze všeho nejvíc, pak by se vám tahle hra mohla líbit. Pochopitelně, protože o koních moc her není. Ale je tohle skutečně ten správný důvod proč kupovat špatné hry?

 

Právě se děje

Další zprávy