Haze - Crysis na steroidech?

Michal Šuráň
6. 1. 2007 0:00
Čistokrevná akce, do níž jsou vkládány velké naděje, a která má být konkurencí pro napjatě očekávanou Crysis.
Foto: Hratelně.cz

V současné době je po technologické stránce nejočekávanější hrou Crysis, nástupce legendární hry Far Cry od německého studia Crytek. Jak se ovšem zdá, německému majstrštyku roste pořádná konkurence. Vydavatel Ubisoft se spojil se zkušenými vývojáři Free Radical Design, kteří stojí za dnes již legendární herní sérií TimeSplitters. Připravovaná 3D FPS dostala název Haze a jak to zatím vypadá, bude pro Crysis velkou konkurencí.

Foto: Hratelně.cz

Napůl člověk, napůl implantát
Děj hry se odehrává v blízké budoucnosti, cca 25 let vzdálené, kdy si světové velmoci přestaly budovat své vlastní armády. Jednoduše si spočítaly, že mnohem levnější je najímat si do jednotlivých válek žoldácké organizace, které za ně tyto konflikty vyhrají. Jednou z nich je i Mantel (neplést Mantel s Matelem a vojáky s Barbie). Firma, která oficiálně prodává prášky na spaní, polooficiálně zbraně, disponuje také vlastní armádou, jež "půjčuje" světovým velmocím a tajně vyvíjí biologické implantáty.

Foto: Hratelně.cz

Možná právě kvůli těmto implantátům se Mantelem nechá jako žoldák najmout Jack Carpenter, hlavní hrdina hry. Zaručují mu totiž nadměrnou výdrž, sílu, odolnost, schopnost intenzivního myšlení a další věci potřebné pro přežití válečné vřavy. A to vše podle Mantelu bez vedlejších účinků. V roli implantáty vylepšeného Jacka se zúčastníte likvidací extremistické skupiny, která nese název Promise Hand. Tyto první mise by měly představovat určitý druh tréninku, kde se hráč naučí, jak vlastně ony tajemné implantáty fungují.

Z vojáka dezertérem
Jakmile ovšem v Jižní Americe zneškodní tuhle bandičku, začne Jackovi docházet, že něco není v pořádku a že mu Mantel lhal. Po zjištění několika tajných a velmi zajímavých informací si uvědomí, že stojí na špatné straně barikády a stává se pro Mantel cílem s nejvyšší prioritou. Jako dezertér ovšem velmi rychle zjistí, že implantáty, které z něj udělaly téměř neporazitelný stroj na smrt, nejsou zcela bez vedlejších účinků. Více ovšem autoři prozatím neprozradili, a tak není jasné, zda se budete muset těchto implantátů v průběhu hry vzdát a dohrát ji jako normální člověk, nebo si na nich vypěstujete určitý druh závislosti - budou k dohrání nezbytné a vy je budete muset hledat a brát zabitým nepřátelům.

Foto: Hratelně.cz

Jakými zbraněmi budete nepřátele likvidovat, nám tvůrci prozatím neřekli. Nicméně můžeme určitě počítat s mírně modifikovanými automatickými puškami, granáty a raketomety, které známe ze současných FPS her. Přeci jenom za těch pár let se ještě zbrojní průmysl k plazmometům a BFG nedostane. Pro pohyb po rozlehlém herním světě budete kromě svých nohou využívat i terénní čtyřkolky a ve hře se objeví také helikoptéra, není ovšem prozatím jasné, zda ji budete moci pilotovat, nebo z ní budete pouze střílet.

Realistický virtuální svět
Pokud jste si již prohlédli screenshoty, možná ještě teď sbíráte dolní čelist z podlahy. Grafika je naprosto realistická, animace velmi plynulé a přirozené. Rovněž částicové efekty, například výbuch granátu nebo střelba z pistole jsou zpracovány velmi skutečně. Přítomnost fyzikálního enginu zajistí, aby mrtvoly a zbytky zdemolovaných předmětů dopadaly přesně tak, jak fyzika a gravitace káže.

Foto: Hratelně.cz

Samozřejmě nebude chybět, v dnešních lepších hrách již dynamická hudba, která se bude měnit podle situace, lokace a počtu zabitých nepřátel za minutu. Zvuky herního prostředí a zbraní jsou podle dostupných ukázek také na výborné úrovni, samozřejmostí bude podpora prostorového zvuku. Velmi velký důraz kladou vývojáři na umělou inteligenci vašich protivníků. Mají implantovaný sluch a zrak a podle něj se rozhodují. Dokáží se krýt za předměty, dorozumívat se spolu, poskytovat si krycí palbu a další věci, se kterými se bude muset hráč vyrovnat. Kromě singleplayeru se autoři zaměřují na hru více hráčů, kde jsou Free Radical jako ryba ve vodě, a jistě nabídnou nepřeberné množství fragovací zábavy.

Haze má velké ambice a již teď je jedním z adeptů na hru roku. Zajímavé bude sledovat, jak dopadne v očích recenzentů a hráčů souboj Haze vs. Crysis. Něco více bychom se měli dozvědět za pár týdnů. Nutno také podotknout, že je hra vyvíjena pro PC, X360 a PS3, takže budeme moci posoudit, na které z platforem se jí povede nejlépe.

 

Právě se děje

Další zprávy