Hackeři mohou ovládnout i vaše auto

LP Fish
29. 7. 2011 14:30
Podle specialistů je současné masové využívání mobilních sítí velkým rizikem kvůli bezpečnostním chybám v architektuře softwaru
Hacking. Ilustrační foto
Hacking. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Většina lidí už dnes ví, že hackeři se mohou dostat do jejich počítače a že mohou tento počítač ovládat. Už méně lidí ví, že prostřednictvím wifi sítě mohou zneužít podobným způsobem i jejich chytrý telefon. Napadlo by vás ale, že s použitím hackerských metod jde i odblokovat zamčené auto, nastartovat ho a odjet?

V posledních letech totiž znamenal obrovský boom mobilních sítí, které dnes ovládají celou řadu přístrojů, nejen samotné počítače. Vítejte v moderní době, kde vám technické dovednosti v rukách zločinců můžou udělat ze života skutečné peklo.

Stačí notebook nebo chytrý telefon

Don Bailey a Mathew Solnick z firmy iSec Partners, zabývající se bezpečností, hodlají příští týden na konferenci Black Hat v Las Vegas odprezentovat svůj aktuální objev v oblasti mobilních sítí. Tvrdí totiž, že se jim podařilo zjistit protokoly, které někteří výrobci softwaru používají pro dálkové ovládání auta. Tvrdí, že jim trvalo asi dvě hodiny, než zachytili bezdrátové zprávy mezi automobilem a sítí a než je převedli a spustili ze svého notebooku. Svůj postup při průlomu zpracovali ve formě videa.

Bailey a Solnick neprozradili konkrétní výrobce a prohlásili, že technické řešení tohoto problému nezveřejní dokud bezpečnostní chybu v komunikaci vozu a ovladače výrobci neopraví. Chtějí jen upozornit na skutečnost, že pomocí počítače lze proniknout i do systémů ovládající běžné atributy dnešní existence. Příkaz lze velmi jednoduše překonfigurovat i do podoby SMS.

Válečné metody

Bailey nazval tuto metodu hackování "war texting" s odkazem na starší a známější metodu "wardriving", spočívající ve vyhledávání bezdrátových sítí WiFi osobou jedoucí v autě. Stejným způsobem lze podle něj napadnout i prostřednictvím upraveného chytrého telefonu síť GSM a například tak pomocí GPS navigace oběť přivést na místo podle vlastního uvážení.

Během chvíle je podle něj také možné přebrat kontrolu nad podobným způsobem ovládaným kamerovým systémem instalovaným ve městech z důvodu větší bezpečnosti nebo pro sledování průběhu dopravních špiček. K ovládnutí vetřelcem nejsou imunní ani systémy SCADA, používané k automatizaci výroby v elektrárenství, petrochemii, a v potravinářském průmyslu.

"Řešení tohoto problému je v inženýrství," řekl Bailey pro server Darkreading.com. "Jde o to přesvědčit lidi, kteří tyto systémy vytvářejí aby je testovali i způsobem, jakým to dosud nedělají."

 

Právě se děje

Další zprávy