Guinnessova kniha videoherních rekordů

Radek Pergl
24. 12. 2007 0:00
Výběr toho nejzajímavějšího a nejujetějšího.
Foto: Hratelně.cz

Pokud chcete vědět, kdo hodil oštěpem nejdále nebo naopak měl v žaludku největší klubko chlupů, sáhnete po Guinnessově knize rekordů. Stejně tak učiníte i v tom případě, že budete chtít zjistit nejprodávanější videohry, nejvyšší score nebo nejdelší hraní videoher v kuse. Poprvé v historii tak budou mít i hráči v Guinnessově knize rekordů své místo. A jaké události patří mezi ty nej? Tady je výběr:

První film podle videohry
Logicky jde o snímek podle nejznámějších postaviček a nejprodávanějších her Super Mario Bros. Tímhle taky asi začala série špatných videoherních adaptací.

Nejúspěšnější film podle videohry
Nejúspěšnějším filmem podle videohry je první Tomb Raider s Angelinou Jolie, který celosvětově vydělal přes 273 milionů dolarů.

Nejznámější ženský herní charakter
Laře Croft a Tomb Raiderovi vůbec je v knize věnována hned celá dvoustrana, ostatně Lara je prý i nejznámějším ženským videoherním charakterem.

Nejméně násilná adventura
Nejméně násilnou videohrou je Myst. Ten nemá moc dialogů, nepřátele, časový limit ani umírání.

Jediná zakázaná akční adventura v Anglii
Jedinou akční adventurou, která byla v Anglii zakázána, je Manhunt 2, jehož kauza se řeší ještě dnes.

Nejstahovanější demoverze na Xbox LIVE!
Nikoho zřejmě nepřekvapí, že jde o demo Bioshocku.

Nejhranější a nejúspěšnější herní modifikace
Další dvoustranu pochopitelně zabírá Counter-Strike, který drží titul jako nejúspěšnější modifikace, nejhranější online režim.

Největší tržby za první den
Nejvýdělečnější hrou za první den vydání je Halo 3, které vydělalo neuvěřitelných 170 milionů dolarů a to jen v Americe. Téměř 1,5 milionů hráčů pak Halo 3 zkusilo hrát online během prvních 24 hodin, čímž byl položen další rekord.

Nejdelší ban
Nejdelší ban na světě má hráč s přezdívkou Scar, který získal testovací verzi Halo 3 a s ní se pokoušel hrát online. Vyhazov mu skončí 31. prosince 9999.

Nejprodávanější hra na Xboxu
Halo 2 je nejprodávanější hrou na starém Xboxu, druhé místo pak zabralo první Halo: Combat Evolved.

Nejrychlejší dohrání Halo 2
Američan Cody Miller se pyšní nejrychlejším dohráním Halo 2 na světě. Hru doslova dojel za 3 hodiny 17 minut 30 sekund aniž by umřel. Cody je též jediným člověkem na světě, který hru dojel na obtížnost Legendary bez ztráty věnečku.

Nejprodávanější hra vůbec
První Super Mario Bros jsou nejprodávanější hrou na světě vůbec pokud budeme počítat i bundlování s konzolemi atd. (jinak jsou nejprodávanější hrou na světě Super Mario Bros 3). Tahle hra vyšla v roce 1985 na Nintendo Entertainment Systém a prodala přes 40 milionu kusů. Super Mario Bros 3 putují po světě v počtu 17 milionů.

Nejprodávanější herní série vůbec
Super Mario je též nejprodávanější herní sérií vůbec s více jak 155 miliony kusů. Do toho se však počítají všechny tituly s Mariem.

První hrou s cutscénami
Donkey Kong z roku 1981 je zřejmě první hrou, kde byly použity animace pro vyprávění příběhu. První intro v historii tak ukazuje přítelkyni Maria, jak je unesena Donkey Kongem.

Nejůspěšnější videoherní dokument
Oprávněně jde o King of Kong, který mapuje boj několika rekordmanů v Donkey Kongovi.

Nejdéle vydávaný komiks podle videohry
Jde o dobrodružství ježka Sonica v Sonic The Hedgehog. Komiks se vydává od roku 1993 a má na 180 vydání v Americe a 223 v Anglii.

Nejdelší pobyt ve vězení za hraní videoher
V září 2002 byl Angličan Faiz Chopdat uvězněn na čtyři měsíce za hraní Tetrisu na svém mobilu při letu letadlem.

První hra, která inspirovala balet
Jde o sérii RPG od Square Enix, Dragon Quest.

Nejdražší doma udělaný kokpit
Australský řidič kamionu, Matthew Sheil, strávil posledních osm let stavbou věrné kopie kokpitu letadla Boeing 747-400. K dnešnímu dni do něj investoval přes 130 000 liber.

Největší virtuální pivní festival
Po jeden den členové Hordy a Aliance ve World of Warcraft zahodí své meče a designéry nastavené nesrovnalosti, aby oslavili Brewfest.

Charakter s největším počtem skutečných modelek
Lara Croft se může pyšnit dalším rekordem. Její roli si zahrálo již devět skutečných modelek. Ostatně více v našem článku.

Nejobsazovanější herní charakter
Mario se objevil ve 116 různých titulech, přičemž se do toho nepočítají předělávky a znovuvydání her.

Největší manuál pro závodní hru
V Číně a Japonsku, první vydání Gran Turismo 4 pro PlayStation 2 měly manuál o 212 stranách. Knížka obsahovala seznam aut, seznámení s herními fyzikálními zákonitostmi a profesionální tutoriály.

Nejvíce závodníku v online závodě
Jednoho závodu v TrackMania se zúčastnilo 132 závodníků. Při takovém počtu však bylo nutné aplikovat na hru turn-based systém.

Nejmenší Tetris na světě
S pomocí mikroskopu se nejmenší partie Tetrisu odehrála na univerzitě Vryje v Amsterdamu v listopadu 2002. Každý blok měřil pouze jeden mikrometr.

 

Právě se děje

Další zprávy