Google nepřestává chrlit novinky

LP Fish
12. 7. 2011 9:10
Google sponzoruje německou univerzitu, rozjíždí čtečku knih s podporou Google Books a snaží se nastolit mír mezi dominantními sociálními sítěmi
Foto: ČTK

Od impozantního nástupu služby Google+ neuběhne den, kdy by o sobě tenhle IT gigant nedal vědět. S Googlem se teď druží, o Googlu se přemýšlí, s Googlem se musí počítat. Podle všeho je v jednom kole hlavně PR oddělení Googlu, které nás několikrát denně informuje o tom, že vize Erica Schmidta jsou mnohem viditelnější od chvíle, kdy místo "velkého šéfa" své firmy přenechal Larrymu Pageovi.

Na rozdíl od většiny firem se totiž zdá, že mezi touhle dvojkou funguje pozoruhodná "chemie". Page totiž klade důraz na programátory a neuběhne den, aby nás vývojové oddělení nepřekvapilo nějakou novinkou.

Jde nám o vzdělání

Ruku na srdce, kdo z nás by si vzpomněl, že dnes uplynulo 450 let od založení Chrámu Vasila Blaženého, i když jeho podobu máme díky nepříliš dobrovolnému čtyřicetiletému "československo-sovětskému" přátelství vyrytou v mozku hned vedle tváří spolužáků ze základní školy. Pro Google je však tohle výročí důvodem k dalšímu originálnímu zpracování jeho vyhledávací stránky. Můžeme si jen domýšlet, jestli to alespoň pro dnešek přinese Googlu nárůst uživatelů i v samotném Rusku, jedné z mála zemí, kde ještě Google není nezpochybnitelnou jedničkou ve svém oboru.

Google však zajímá i Německo. Právě tam se totiž Google chystá na konci tohoto roku otevřít vzdělávací institut, zaměřený na budoucnost internetu a jeho vliv na společnost. Zařízení, které bude sídlit v prostorách Humboldtovy univerzity v Berlíně, Google připravoval už od února. Jeho provoz budou lektorovat nejen jeho specialisté, ale také univerzitní odborníci z německých institucí jako je berlínská Univerzita umění či místní Centrum výzkumu sociálních věd. První tři roky bude Google projekt subvencovat každoročně částkou 6,41 milionu dolarů, s podporou vzdělání to tak zřejmě myslí vážněji než celá řada dnešních evropských vlád.

Reorganizujeme

Jak oznámil server Mashable, Google se také chystá reorganizovat své služby tak, aby fungovaly pod jednou značkou. Výjimkou mají zůstat jen populární služba na organizaci a sdílení fotografií Picassa a blogovací platforma Blogger, u které se počítá s nárůstem uživatelů v souvislosti s rozšířením "kruhů" jeho sociálního Google+.

Tato služba bude podle serveru PC World  hlouběji integrována do googlovské sociální sítě a znamená další krok, který z Google+ činí něco, co lze bez uzardění hodnotit jako Facebook pro chytřejší. Nebo spíš chytřejší Facebook?

Premiéra také čeká službu Google Books. Od neděle 17. července bude totiž k dostání čtečka Story HD firmy iRiver, do které bude tato knižní platforma Googlu plně integrována. Znamená to, že jejím uživatelům bude plně k dispozici mobilní archiv googlovských knížek a náhledů. E-books si tak budou moci jeho uživatelé prohlížet, číst i kupovat i bez použití klasického počítače nebo Kindlu.

Chceme mír

Zajímavé jsou také aktivity Googlu na poli internetové diplomacie. Podle deníku Guardian se totiž Google snaží - i přes nesporný konkurenční ráz jeho novinek - úžeji spolupracovat se dvěma dosud dominantními sociálními sítěmi Twitter a Facebook.

Ti to však nevidí tak růžově. Po osmnácti měsících například skončila spolupráce Twitteru a Googlu, díky níž se ve výsledcích "realtime" vyhledávání objevovaly i populární „tweety". Schmidt to v projevu v Sun Valley kulantně komentoval tak, že se firmy nedokázaly dohodnout na podmínkách i přes "věcné a dlouhé" diskuse.

Facebook zase blokuje rozšíření googlovského prohlížeče Chrome, umožňujícího stahovat data o svých přátelích na této dosud nejpopulárnější sociální síti. Poněkud se tak komplikuje Schmidtova vize více zdrojové on-line identity, která by kombinovala výhody několika sociálních sítí dohromady.

Podle všeho je však za googlovskou mírovou misí i trocha politiky. Googlu totiž hrozí vyšetřování amerického antimonopolního úřadu a jejich větší integrace s největšími konkurenty by vyšetřovatelům spolehlivě vzala vítr z plachet. Schmidt tento fakt komentoval tvrdě i smířlivě dohromady, když řekl že s vyšetřovateli bude jeho firma plně spolupracovat, ale nenechá je narušit jejich obchodní strategii ani odvést pozornost od vytyčených cílů.

S jedinou vládou, se kterou je Google v otevřeném konfliktu, je tak sympaticky čínský komunistický režim, který podmiňoval googlovský vstup na miliardový čínský trh pro tuto zemi typickou cenzurou. Čínskou vládu Google veřejně obvinil, že stojí za útoky hackerů, kteří se pokusili ukrást data mnoha uživatelů Gmailu, a to včetně mnoha amerických vládních činitelů a obchodníků. Čína však stále svou účast na tomto incidentu popírá. "Řekli jsme čínské vládě, co víme … ale oni všechno popřeli. To je všechno, co k tomu můžu říct," komentoval jednání s čínskou protistranou Schmidt. Možná se časem začne používat obrat "zapírat jako Číňan", chtělo by se dodat.

 

Právě se děje

Další zprávy