Godfather II - drsná gangsterka

Radek Pergl
4. 12. 2008 0:00
Pokračování mafiánské akce samozřejmě opět vychází z knižní a filmové předlohy, nicméně drží se jí jen okrajově.
Foto: Hratelně.cz

Příběh začíná v Havaně, v předvečer revoluce v osmapadesátém, která Kubu změnila na desítky let. Ve chvíli, kdy se v luxusí vile scházejí špičky mafie, vypukají v ulicích nepokoje a mladík Dominic Corleone (ano, to jste vy!) musí všechny hlavouny bezpečně dopravit na nedaleké letiště. Fidelovi Revolucionáři se totiž s bossy podsvětí mazlit nebudou... Hektickou cestu nepřežije Aldo Trapani, hrdina prvního dílu, a Dominic tak brzy nastupuje na jeho pozici v rodinné hiearchii.

Foto: Hratelně.cz

To mimo jiné znamená, že nezačínáte jako bezvýznamný poskok, ale poměrně brzy se ocitáte na dost důležitém postu a rodina vám svěřuje poměrně zásadní akce. Nebudete na to ovšem sami. Godfather II vnáší do hry poměrně dost strategických prvků, které se projevují už třeba výběrem parťáků, kteří vám na různé mise budou k dispozici. Z počátku si můžete najmout dva mafiánské chlapíky, kteří se potulují po domě Dona Corleone. Jeden je zběhlý v zapalování všeho možného – najmě samozřejmě aut a budov -, druhý je zas poměrně obratný felčar.

Foto: Hratelně.cz

Hra bude samozřejmě hodně o akci, ale neobejdete se bez plánování. Přehledná mapa ukazuje celé město, ve kterém zrovna působíte (kromě kubánské metropole se podíváte také do New Yorku a Miami), se všemi důležitými budovami. Hlavním cílem snažení bude samozřejmě ovládnout celé město a stát se neomezeným vládcem podsvětí. Titul tak v tomhle směru připomíná klasické mafiánské strategie typu Gangsters. Ovšem s tím rozdílem, že tady se mnoha akcí budete účastnit osobně, zejména těch důležitých. Méně závažnou prácičku samozřejmě můžete nechat na svých podřízených, kteří mají kromě specializace také unikátní charaktery projevující se třeba v rozhovorech. Povídání si konec konců užijete také o dost více než v klasických akcích, v dialozích můžete vybírat z různých odpovědí a při obratném vyjednávání můžete lecčeho dosáhnout, aniž tasíte bouchačku.

A jak takové získání vlivu probíhá? Uplácením policie, vraždami, vydíráním, žhářstvím a podobnými praktikami jak vystřiženými z církevní školy. Třeba hned v úvodu se můžete pustit do plnění úkolu, který vám přihraje kámoš Frank Pantangeli. Poví vám o dobrém kšeftu, který provozuje konkurenční mafie, konkrétně o nevěstinci zamaskovaném za pekárnu. Nechme teď stranou vtipy o buchtičkách a podívejme se, jak se takový výnosný podnik přidává pod značku Corleone.

Foto: Hratelně.cz

Z garáže sídla rodiny si vyberete pořádný bourák z padesátých let a vyjedete si na povedené „pekaře“ trochu posvítit. Nařachaný chlapík v obleku a klobouku postávající před pekárnou nemůže být zákazník, ale určitě se jedná o strážce. Několik dobře mířených úderů, jedna hlavička a cesta do obchodu je volná. S dalším chlapíkem uvnitř už může být těžší pořízení, ale nakonec ho přemluvíte, aby otevřel tajné dveře do nelegální části domu. Mimochodem, každá postava takzvaný bod zlomu, po kterém vám řekne nebo vydá, co potřebujete. Prostě to z ní vymlátíte. Ale pozor, nesmíte to přehnat, nebo ji zabijete. Jakmile se dostanete do nevěstince, už si nemusíte brát takové servítky a při přestřelce klidně další stráže zabijete; příznivce střelby určitě potěší, že se dají zaměřovat jednotlivé části těla a protivníci po zásahu adekvátně reagují. Po vyčištění tajné části domu zbývá „promluvit“ s majitelem. S mrtvolami svých bodyguardů kolem nemá moc na výběr, takže ho v přemlouvací mezihře celkem snadno přimějete k tomu, aby část svých zisků odváděl do vaší kasy...

Když takto nebo jinými způsoby získáte pod svou kontrolu nějaký výnosný podnik – nevěstinec, bar, hernu, nelegální obchod se zbraněmi a podobně –, je dobré do něj nasadit nějaké své lidi, aby vám jej konkurenční gang zase nesebral. Všechno ale samozřejmě stojí peníze, takže musíte dobře rozhodovat, zda zabezpečit své kšefty početnou ochrankou, nebo chechtáky raději investovat do vylepšení svého osobního týmu. Tohle rozhodování probíhá na již zmíněné strategické mapě, kde kromě prohlídky důležitých míst můžete také pročítat různé statistiky, nebo vysílat své lidi na mise.

Foto: Hratelně.cz

Ve hře si užijete automobilové honičky, plížení při špehování nepřátel, a samozřejmě i dost přestřelek, bitek a nemilosrdného dorážení zraněných nepřátel. Do hry vstupují filmové scény, hlavně v místech, kdy se dějová linka protíná s událostmi popsanými ve filmové předloze. Zpracování by mělo dokonale navodit atmosféru padesátých let, včetně dobových aut, módy a zbraní. Mafiánský život si vyzkoušíte už v únoru.

 

Právě se děje

Další zprávy