Football Manager 2009

Radek Pergl
23. 9. 2008 12:00
Pokračování skvělé série poprvé přináší 3D pohled na zápasy. A mnoho dalšího.
Foto: Aktuálně.cz

Nelíbily se vám výkony našich fotbalistů na nedávném evropském šampionátu? Můžete se vzteky zbláznit a zatínají se vám chodidla v pěst, když vidíte, jak špatně si vede vás oblíbený tým v domácí lize? Rvete si vlasy nad tím, že nejlepší hráč vašeho milovaného mužstva odešel do ciziny za pár babek? Tak to vezměte do rukou sami. Alespoň virtuálně.

Foto: Aktuálně.cz

Série Football Manager od Sports Interactive patří k tomu nejlepšímu, co můžeme mezi sportovními manažerskými hrami najít. Tedy hlavně co se úrovně detailů a podrobnosti všemožných údaj o autentických hráčích a mužstev týče. S grafickou prezentací to již bylo horší, alespoň ve srovnání s konkurenčními tituly. Jasně, hardocre fanouškům jde mnohem více o dokonalé statistiky a vymakané herní mechanismy – a v těch Football Manager rozhodně nikdy nezklamal – ale třeba příležitostné hráče by více nalákalo i atraktivní zpracování.

Foto: Aktuálně.cz

Hoši a dívky ze Sports Interactive jsou ovšem hlavy otevřené, marketingově vzdělané. A tudíž (podle svých slov tři roky) makali na 3D enginu, který nám umožní sledovat zápasy zvoleného týmu jak v televizi. Pokud vás tedy nudil klasický 2D schématický pohled na hřiště nebo jste nedokázali zkousnout “obyčejný” textový komentář, teď si užijete. Old-skool gameři ale nemusejí zoufat, na dvojrozměrné zobrazení zápasu půjde přepnout a vývojáři zvažují i znovuzařazení prostého textového komentáře.

Grafický engine používá mimo jiné motion capturing z fotbalu Virtua Striker od Segy a nabídne až sto různých animací hráčů. Sice neočekáváme takové vizuální hody jako v případě s klasických fotbalových hrami FIFA nebo Pro Evolution Soccer, ale od 2D zpracování je to pěkný krok kupředu. Při sledování zápasu můžete přepínat mezi různými pohledy (i když bohužel nepůjde zoomovat), a navíc pomocí speciální lišty můžete rychle přetáčet zápas dopředu a dozadu. Pokud chcete, není problém zastavit hru a podívat se pěně pomalu na nějakou zajímavou akci. Autoři dbají na detaily, a tak kromě propracovaných atributů budou hráči i barvou kůže a účesem odpovídat svým živým vzorům.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě inovace v podobě 3D zápasů samozřejmě autoři postupně vylepšují i herní systém; jde ale spíše o evoluci než revoluci. Což u tak propracované hry není na škodu, spíše naopak. Třeba váš asistent podrobně komentuje vývoj na hřišti a doporučuje, jaká taktika by mohla být účinná. Kromě toho monitoruje také nasazení a motivaci hráčů. Zkušené virtuální trenéry tahle vychytávka asi moc neosloví, ale pro nováčky bude příjemným pomocníkem. Drobnými úpravami prošla také interakce s médii; princip výběru odpovědí na otázky novinářů zůstal, tiskové konference se ovšem konají před i po každém zápase, a také při nástupu na nové trenérské místo. Je samozřejmě potřeba pečlivě zvažovat každou odpověď, pokud jen tak něco plácnete, média si na vás pěkně smlsnou. A od nevraživosti tisku není daleko ke špatné morálce fotbalistů nebo nízké podpory fanoušků.

Mezi drobné novinky patří také trénink speciálních pohybů, lehce upravené statistiky a tabulky, výraznějších změn se dočká přestupový systém. Samozřejmostí jsou podrobné a autentické statistiky o klubech a hráčích. Football Manager 2009 nabídne 51 soutěží s více než 350 tisíci hráčů!

Foto: Aktuálně.cz

Neuvěřitelné číslo, že? A na závěr dobrá zpráva pro feministky: poprvé v sérii lze hrát za ženu – manažerku. Vedení fotbalového týmu tak už není v tomhle virtuálním světě čistě mužskou záležitostí.

Football Manager 2009 je tradičně záležitostí pro PC (a vlastně také pro Mac), konzolisté ostrouhají. Trenérské kejkle ovšem potěší alespoň majitele handheldu PSP. Tahle verze bude samozřejmě v mnoha ohledech zjednodušena a nabídne “jen” 2D pohled na zápasy, nicméně trenérský zážitek by neměl být o nic menší. Obě verze by se měly objevit v polovině listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy