FIFA 2008 - opět na trůnu

Patrik Khudhur
25. 9. 2007 0:00
Podrobná recenze návratu fotbalového krále.
Foto: Hratelně.cz

Virtuální fotbalisté se již pár let dělí zpravidla na dva hlavní tábory. Jeden nedá dopustit na sérii Pro Evolution Soccer (PES), druhý je zastáncem FIFA od EA Sports. Ať dnes tedy napíšeme cokoliv, je pravděpodobné, že skalní přívrženci PES jen ohrnou nosy, všichni ostatní mají důvod k radosti FIFA je opět o krůček blíže k dokonalosti. Podívejme se proč.

První dojmy
Po tradičně dlouhotrvající instalaci konečně s lačností hladových vlků spouštíme samotnou hru. Následuje logo a sloganový evergreen "it´s in the game". Ačkoli je intro složené ze záběrů ze hry poměrně pěkné, preferovali bychom spíše reálné fotbalové dění, ale to je jen detail. Na řadu přichází výběr oblíbeného klubu, vytvoření profilu a další obligátní záležitosti. Poté se vás hra zeptá, zda se chcete podívat na jedno ze tří instruktážních videí týkajících se nových možností ovládání. Ty jsou jednou z největších deviz nové FIFA a blíže si o nich povíme v samostatných odstavcích.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Staňte se profíkem
Kromě pestré škály ostatních herních módů, které nechyběly ani v předchozím ročníku, FIFA navíc nabízí také variantu Be a Pro. To je, pomineme-li ovládání, pravděpodobně nejmarkantnější změna, která hře dodává zcela nový rozměr. Ptáte se, oč jde? Režim, díky němuž máte možnost chopit se jediného hráče a vést ho napříč kariérou profesionálního kopáče. Bude jen a pouze na vás, nakolik váš svěřenec rozvine případný talent a jak se uplatní ve svém klubu. Vlastně je zde jakýsi limitovaný RPG prvek, kdy hráč z každého zápasu dostává určité zkušenosti (XP) a jeho úroveň (level) postupně stoupá. Nad to můžete sami distribuovat získané body a vylepšovat si jednotlivé atributy jako je rychlost či výdrž.

V praxi to vypadá tak, že po celou dobu přímo ovládáte jen jediného hráče. Podle toho na jakém postu hrajete, musíte tedy nabíhat do střelecky výhodných pozic, nebo naopak zezadu dirigovat obranu poziční hra je zde alfou omegou. Samozřejmě, že by bylo poněkud nudné jen čekat, až se počítač uráčí vám nahrát. Když nemáte balon (a do jisté míry, i když ho máte), můžete proto ostatní dirigovat stiskem různých tlačítek a říct si tak například o nahrávku do ulice.

Foto: Hratelně.cz

Kariérou navíc nemusíte procházet sami. Účastnit se jí mohou celkem 4 hráči, a tak spolu s kamarády můžete vytvořit útočnou formaci, která bude postrachem všech brankářů, nebo naopak vyhlášenou neprostupnou obranu Pepa na stopera, Lukáš pravý bek, Jarda levý a před Pepu půjde třeba Ludmila. Dle vyjádření EA Sports bude dokonce v budoucnu možné to, že budou oba týmy kompletně ovládány lidmi, to by nemuselo být od věci, co říkáte? Dodejme jen, že není možné ovládat brankáře, což však, vzhledem k tomu jak fádní by to asi bylo, není na škodu.

Samozřejmě nechybí ani manažerský mód, v němž se chopíte svého oblíbeného týmu a vedete jej vstříc úspěchům na domácí i světové scéně. Zde oproti minulému ročníku přibyla "Pre-Season", kdy můžete hrát přátelské zápasy a zkoušet hráče. Nově nechybí také kvalitnější možnosti tréninku zahrnující již zmíněné vylepšování hráčů díky zkušenostem (XP). Očekávání vedení se zase mění dynamicky už v průběhu sezóny.

Foto: Hratelně.cz

Strategická bitva?
Co se týče taktické stránky hry, přibyla možnost nadefinovat vlastní rozestavení a vytvořit si svou "superformaci". To se na hřišti projevuje mnohem více než v minulém ročníku (tam to bylo prakticky jedno). Zajímavé je, že jsou přebrány i autentické informace o rozestavení v různých týmech ligy, a tak jen málokdy narazíte na dva týmy s identickým rozvržením hráčů na plánovací tabuli.

Umělá inteligence je o něco vylepšená a dávat góly je na vyšší obtížnosti vskutku o něco těžší. Rozhodně to však není nic nemožného, jak se nám snažili vnutit autoři (to by ale stejně byla nuda). Další změnou je, že se dříve propočítávalo myšlení několika čutálistů nejblíže balónu, nyní to bude platit pro všech 22 "špílmachrů" na hřišti (ano, 22, rozhodčí není člověk). Počítač by tak měl sám nabíhat do volných míst a obránci soupeře naopak tato místa tmelit. K tomu mají nově fotbalisté také vlastní osobnosti, takže například Steven Gerrard, skvělý střelec, bude zkoušet pálit na bránu mnohem častěji, než takový Paolo Maldini.

Foto: Hratelně.cz

Střelba, nahrávání a kulatý nesmysl
Fyzika míče byla poměrně dobrá již ve FIFA 07. Přesto i ta doznala zlepšení, která se týkají hlavně kontaktu s trávníkem a pohybu vzduchem. Nyní se berou více v potaz faktory jako je rotace či tlak vzduchu. Údajně by tak mělo být možné dát podobný gól, jaký svého času Roberto Carlos na mistrovství světa vsítil Fabianovi Barthézovi z Francie (nám se to ještě nepovedlo). Krom toho pro vystřelený míč přibyly nové animace.

Ovládání bravo, bravo, bravo
Konečně se dostáváme také k tomu, co nás potěšilo ze všeho nejvíce, a totiž ke změnám v ovládání. Nahrávky a centry jsou díky nim inteligentnější, o to větší výzvou je však jejich dokonalé provedení analogicky se lze vyjádřit také o střelách a dokonce i vhozených autech.

Foto: Hratelně.cz

Když tedy ve FIFA 08 chcete dát přihrávku do ulice, použijete analogovou páčku k určení jejího přesného směru. Rychlost pak ovlivníte délkou stisku tlačítka pro nahrávku. Pokud si vzpomínáte na minulý ročník, byly všechny nahrávky stejné - pár metrů před hráče - a s tím nic neudělal ani ten nejlepší. Stejný systém se vztahuje také na centry. Díky analogovým páčkám lze dokonce konečně také hodit inteligentní aut, aniž by váš živý oponent věděl, na koho konkrétně hod zamíří. To totiž nemusí být právě hráč, k němuž je vhazující otočený. Páčkou si můžete určit kohokoli jiného.

Další věc, kterou bude po roce frustrace u FIFA 07 možno ovlivnit, je přepínání obránců. Kdo hrál předchozí ročník, jistě mnohokrát zažil, že přepínací tlačítko zkrátka nereagovalo, a jediný obránce, který mohl zabránit katastrofě v podobě gólu, jen zmateně pobíhal okolo. To se změnilo s příchodem FIFA 08. Pomocí analogové páčky si v obranné fázi jen ukážete ve směru, kde se nachází žádaný hráč, a voilá, máte ho pod kontrolou. Skvělý nápad, který hned přejde do krve. Ještě zmiňme, že triková páčka stále funguje, takže nezoufejte, že byste si se soupeřem nemohli pohrát pomocí fintiček.

Foto: Hratelně.cz

Další velice zajímavou věcí je možnost konečně ovládat gólmana i přímo. Ano, namísto pouhého stisku tlačítka pro vyběhnutí, se nyní budete moci brankáře chopit sami a mít kontrolu nad každým jeho pohybem. Můžete tak úplně vykrýt úhel útočníkovi v breaku, případně i učinit pokus o chycení balonu a skočit na libovolnou stranu. Brankář pak má i druhou roli. Ke konci zápasu, který prohráváte, jej můžete vyslat vpřed do útoku, aby pomohl utrápeným útočníkům dosáhnout kýženého gólu. Ještě jednou bravo.

Česká liga
Ano, konečně došlo i na nás. Česká liga v plné síle (i když po výkonu Sparty proti Arsenalu v předkole Ligy Mistrů ). Budete si tedy moci zvolit jakýkoliv z týmů naší nejvyšší soutěže a dostat borce z Gambrinus ligy třeba až na stupně vítězů nejprestižnějších mezinárodních soutěží. Zde potěší i to, že jsou soupisky ve valné většině opravdu aktuální, nebo detail v podobě diakritiky ve jménech českých hráčů. Kromě české pivní ligy FIFA 08 přinese také irskou nejvyšší soutěž Eircom a Australskou fotbalovou A-League. Ty jsou však pro našince asi o poznání méně zajímavé.

Foto: Hratelně.cz

A když už jsme načali tu českou tématiku, měli bychom také zmínit, proč se nerozepisujeme o českém komentáři. Inu, aktuálně bohužel nemáme k dispozici českou verzi a užíváme si jen toho, vždy kvalitního anglického. Za to se vám, čtenářům samozřejmě omlouváme a slibujeme, že jakmile od zastoupení EA Sports dostaneme česky namluvenou kopii hry, hned se s vámi o zážitky podělíme. V sumarizaci této recenze pak uveďme, že FIFA opravdu ztratila něco ze své "arkádovitosti". Do PES má však stále relativně daleko a tak se příznivci akce zatím naštěstí nemusejí poohlížet po nových alternativách.

 

Právě se děje

Další zprávy