FIFA 08 - sportem ku zdraví

Rosťa Viktorin
7. 7. 2007 0:00
Bude nejnovější díl FIFA opravdu přelomový?
Foto: Hratelně.cz

Pravidelnost, s jakou vychází jednotlivé díly sportovních počinů ze stáje Electronic Arts, je vskutku působivá. Bohužel, už ne tak působivý je obsah jednotlivých elektronických ročníků. Zpravidla se totiž setkáváme s tituly, které se změnily jen minimálně, a pár měsíců vývoje navíc by jim vůbec neuškodilo. Velkým překvapením tak pro mě byly informace obsáhlé v tiskové zprávě EA, které slibují obrovský posun oproti předchozím ročníkům fotbalové telenovely. Ale bude to stačit?

Buď svým vlastním hrdinou
Pravděpodobně nejmarkantnější změnou oproti minulým dílům série bude začlenění několikero nových herních módů, z nichž nejlákavějším je bezesporu "Be a Pro". Režim, díky němuž se chopíte jednoho hráče, o jehož profesní růst se budete osobně starat. Bude jen a pouze na vás, nakolik váš svěřenec rozvine případný talent, a jak se uplatní ve svém klubu. Aby toho nebylo málo, nejenže se budete starat o jeho život mimo trávník, ale rovněž se s ním vrhnete na hřiště, kde budete moci předvést jestli váš tréning k něčemu byl.

Foto: Hratelně.cz

Když už se lidé z EA odhodlali k něčemu takovému, je nad slunce jasné, že změn bude víc. Zodpovědné persóny, které mají na starosti komunikaci s veřejností totiž zmínily, že jakmile hráči tento mód přijmou a naučí se nejen své svěřence perfektně ovládat, ale rovněž se stavět na správné místo v poli, zahájí patřičné kroky pro to, aby se proti sobě mohlo postavit 22 různých lidí rozdělených do dvou týmů. To zní přinejmenším zajímavě, co říkáte?

Foto: Hratelně.cz

Přesná střela a GÓÓÓL
Nicméně můžete být sebelepším hráčem, předvádět ty nejneuvěřitelnější parádičky s balónem, ale pokud nebudete dávat góly, nebo alespoň dobře přihrávat, žádný větší tým si vás nikdy nevšimne. Právě proto se zapracovalo i na zdokonalení fyziky míče, který tak nabídne daleko uvěřitelnější fotbal, než kdykoliv předtím, údajně.

Autoři slíbili, že se bude míč chovat naprosto přirozeně, což jen prohloubí váš celkový dojem ze hry. Při každé střele i nahrávce se bude kalkulovat s několika důležitými faktory jako je rotace míče, tlak vzduchu, nebo schopnosti střelce. Výsledkem by prý měl být nejrealističtější fotbal, který jsme kdy měli šanci vyzkoušet. Docela silná slova, ale kdo ví. Třeba se tentokrát vývojáři překonají.

Foto: Hratelně.cz

Vizáž, základ úspěchu
Pro to, aby se FIFA 08 stala realističtějším fotbalem, ovšem nebudou stačit jen roztodivné trajektorie právě vystřeleného míče. Tím, na co Electronic Arts každý rok sází, je vylepšená grafika, díky níž se můžeme na hřišti potkávat s fotbalovými hvězdami z celého světa. Nejinak tomu bude i u nejnovějšího ročníku této zaběhnuté série. Avšak to by mohlo být tentokráte pověstným kamenem úrazu.

Tvůrci sice oznámili, že hra bude vybavena věrohodnými animacemi a unikátním enginem, který z vašeho železa vymáčkne maximum. Nicméně, v souvislosti s tím vším zmínili, pro zaryté PCčkáře to nejhorší slovní spojení, hlavně next-gen konzole. Zřejmě se tak zopakuje situace z minulého roku, kdy si nové grafické finesy užijí jen majitelé Xbox 360 a PlayStation 3. Majitelé ostatních platforem tak musí doufat v unikátní AI systém, jenž by měl virtuálním hráčům umožňovat provoz několika akcí současně, a to v reálném čase.

Foto: Hratelně.cz

Jak se zdá, nový díl fotbalové podívané si pro nás chystá pěknou řádku překvapení, z nichž nejedno může hru zachránit, nebo naopak zatratit. Na to, jak to dopadne, si sice musíme ještě pár měsíců počkat, avšak ať už se to vyvrbí jakkoliv, není pochyb, že si i tento díl najde širokou základnu fanoušků, kteří na něj nedají dopustit. Ostatně tak jako vždycky.

 

Právě se děje

Další zprávy