Facebook vyhlásil pro uživatele referendum

tl
6. 6. 2012 7:29
Sociální síť Facebook mění způsob ochrany dat. Hlasovat o něm můžou všichni uživatelé
Foto: Reuters

Facebook se na své sociální síti chystá změnit ochranu soukromí, ale o tom, zda tak opravdu uskuteční, mohou uživatelé rozhodnout v referendu, které se koná do tohoto pátku. 

K spuštění hlasování Facebook donutil rakouský student práv Max Schrems, který ve smluvních podmínkách našel pasáž, ve které se píše: „Dáme vám sedm dní na okomentování změn. Pokud se na jednu ze změn sejde více než sedm tisíc komentářů, dáme o ní hlasovat. Hlasování pro nás bude závazné, pokud se ho zúčastní více než třicet procent aktivně zaregistrovaných uživatelů." Komentářů ke změnám se objevilo asi čtyřicet tisíc a Facebook tedy hlasování spustil.

Facebook se tím nechlubí

O tom, že Facebook referendum nevyhlásil z vlastní iniciativy, vypovídá i fakt, že na první pohled o něm na sociální síti není ani zmínka.

Samotný Facebook ale tvrdí, že nová pravidla uživatelům žádné výrazné změny nepřinesou a jenom lépe vysvětlují současný stav, což je víceméně pravda. Sociální síť v nových podmínkách opravdu spíše jen přiznává, co s našimi daty může dělat, než aby svoje pravomoci nějak výrazně měnila.

Uživatelé se tak v nových pravidlech mohou poměrně srozumitelně dočíst, jak jsou jejich data využívána k reklamě, či jaké údaje a fotky se vždy zobrazují ostatním uživatelům.

Pokud máte na Facebooku účet, hlasovat můžete zde.


 

 

Právě se děje

Další zprávy