Dark Elf - česká webová online hra

Zdeněk Pletka
18. 10. 2006 0:00
Chcete si užít fantasy dobrodružství a neplatit ani korunu? Zkuste českou webovou strategii.

Přečtěte si rozhovor s grafikem Dark Elfa, Celegornem alias Ondřejem Mertou.

Je temná noc, hustá mlha se převaluje nad zpustošenou zemí. Všude je ticho. U úpatí temného hradu se právě zastavil rytíř a v zamyšlení sklonil hlavu. Zahlédl cosi bílého u cesty. Lebka skřeta u hraničního balvanu byla němým varováním, že s temným mágem Dark Elfem nebudou žádné žerty. Stříbrná záře měsíce se krátce zableskla na cimbuří jeho hradu a dala tak vyniknout kamenným příšerám. Z hor se ozval teskný řev nějaké děsivé příšery. Rytíř procitl ze zamyšlení, pevněji stiskl meč a ostražitě se rozhlédl po okolí. Zem roztrhaná syrovou magií v okolí hradu mohla skýtat úkryt nejedné stvůře. Hrdina si přesto nadhodil štít na rameno a odhodlaně vykročil vstříc vstupní bráně. Mocný Dark Elf v okně věže si zamnul ruce a na ústech mu vykvetl krutý úsměv. Další dobrá duše je chycena!

Hra Dark Elf (www.darkelf.cz) spadá do kategorie webových strategií; běží se v internetovém prohlížeči, jedno zda v Exploreru či Firefoxu a je zadarmo. Nemusíte kupovat žádnou originálku, nemusíte mít drahou grafickou kartu, o nejnovějším procesoru nemluvě. Bohatě vám postačí stará zaprášená "čtyřiosmšestka", školní dýchavičné PC, počítač v práci nebo v kavárně. Jediná podmínka je být připojen k internetu.

Kouzlo webových her spočívá v tom, že hráč má nepřeberné množství způsobů, jak může vyniknout. Tyhle hry jsou velice návykové, můžete být obdivovaným a respektovaným hráčem, získat si úctu ostatních. Také můžete být ten zlý, zrádný a podlý zloduch, který nikdy nedodrží slib a všechny ve vhodnou chvíli podrazí. To záleží jen na vás. Hráči se navzájem znají, je lehké seznámit se, a pokud chcete, zajdete na sraz hráčů do nějaké hospůdky a poznáte se osobně.

O čem vlastně Dark Elf je?
Jak bychom vám to nejlépe přiblížili? Viděli jste určitě velkofilm Pán Prstenů, že? A určitě znáte slavnou sérii Heroes of Might&Magic? Nebo alespoň stařičkou strategii Civilizace...?

Zjednodušeně řečeno, Dark Elf je mix Civilizace (taktická mapa, hraje se na tahy) a Heroes (trénování hrdinů, vývoj a dobývání měst). Je to fantasy svět plný válek elfů, skřetů, trpaslíků a dalších ras Středozemě. Potkáte zde udatné bojovníky, roztržité čaroděje, zlé skřety, strašlivé démony a temné mágy.

Foto: Aktuálně.cz

Základem hry je rozsáhlá  mapa, na kterou shlížíte okem boha, a na níž vidíte stovky hráčů a jejich vlajky, občas nějakého hrdinu, a někdy zahlédnete dokonce samotného Dark Elfa. Hlavním úkolem každého hráče je dobývat okolní země. Čím více zemí, tím lépe. Naopak, kdo ztratí poslední zemi, prohrál a končí. Záleží na vás, jakou rasu zvolíte při registraci, což hodně předurčuje další možnosti. Například můžete hrát za skřety a zaměřit se na rychlé dobývání zemí, nebo za mágy, a soustředit se na magii a sílu kouzel. Každá z jedenácti ras má své výhody.

Herní ligy
Jelikož hráčů jsou tisíce, není možné, aby hráli všichni na jediné mapě. Dark Elf je organizován do jednotlivých lig. Jsou ligy pro úplné zelenáče (liga 4X, 4Y, atd.), po pokročilé (2A, 2B, atd.) až po elitní první ligu.

Jak dlouho se hraje? Jeden herní věk trvá okolo tří týdnů, někdy méně, někdy více. Záleží na tom, jak moc jsou síly soupeřů na mapě vyrovnané. Nesmím zapomenout se zmínit také o speciálních akčních ligách, které se hrají okolo dvou dnů, protože herní kola přibývají (místo jedenkrát za den), každých 15 minut! A to je potom pořádná rychlovka a akce!

Foto: Aktuálně.cz

Jak to přesně funguje? Každý den dostáváte od systému herní tahy, které můžete odehrát. Odklikáte herní kola, postavíte nějakou tu pevnost nebo důl, pošlete pár kouzel na hlavy nepřátelských vojáků a pošlete armádu dobývat země ošklivého souseda. A pak čekáteO půlnoci systém vše vyhodnotí (server počítá asi 15 minut desetitisíce útoků a kouzel). Ráno, až se přihlásíte, zjistíte v hlášení, zda-li se zadařilo a máte zase o několik zemí více, příjem zlatých a many větší, a nebo naopak vám někdo zbaběle obsadil vaši nejbohatší zemi a nedejbože zabil vašeho tři měsíce trénovaného miláčka hrdinu a to pak naštve strašlivě!

První kroky
Tak to jdu zkusit, klikám na odkaz registrace zobrazila se mi registrační stránka lemovaná stylovými trámy a popínavými liánami. Registrace je jednoduchá, volím své přihlašovací jméno a heslo, pak chvíli přemýšlím nad svou herní přezdívkou, pečlivě zvažuji, měla by být stylová a fantasy hm... volím si jméno Artuš a titul Nesmrtelný! Ligu volím "čtyřkovou", konkrétně 4C, protože jsem začátečník. Rasu volím Barbary, protože mají super útok. Klikám na tlačítko zaregistrovat a je to. Jsem zaregistrován.

Přihlašuji se do hry...
Tak kde je proboha na té veliké mapě moje rodná země? Klikám na Centrálu a pak na malinké očíčko vlevo u názvu mé země a už se mi zemička zobrazila označená na mapě. Začínám v zapadlé zemičce, která je mým královstvím. No, po pravdě je to spíš neopevněná vesnice s několika domy, nad níž se třepotá moje ušmudlaná vlajka. No fuj, co je to tu za nepořádek? To se musí změnit! Obyvatelstvo je nějaké vyhládlé, a také líné! Tak hned stavím stavbu sýpku za tisíc zlatých, odklikávám herní kola, a mám radost! Lidičky se spokojeně množí. Po odklikání všech herních kol verbuji vojáky za všechny peníze, vyhlašuji válku sousední volné zemi a posílám strašlivý dobyvačný útok.

Foto: Aktuálně.cz

A to prozatím vše. Ted už jen čekám netrpělivě do zítřka, zdali budu mít dvě země. Ještě píšu prosebný dopis svému sousedovi, aby mě vzal do své aliance (klanu), neboť v jednotě je síla a určitě se domluvíme, jak toho drzouna na sever od mého království společně sejmeme. To budou zlaté časy Dark Elfe, ty bídáku, těš se! Za chvíli ti zaklepu na vrata já a pak ti tvůj úsměv zkysne na tváři!
 
Obrovský svět a hrdinové

Webových her je hodně, čím je Dark Elf výjimečný? Zcela jistě je to obrovská herní mapa, kterou u ostatních her nenajdete. Tahle hra nejsou čísla, ale "reálný" svět, kde lze soupeře obklíčit, obejít, obeplout či využít terénu mapy. Dále jsou to hrdinové. Každý hráč může zapojit do hry svého hrdinu, který mu pomáhá. Hráč si jej ale musí střežit jako oko v hlavě. Hrdina totiž může být zajat soupeřem či dokonce zahynout při neopatrném použití. Podobně jako u jiných "RPGček" hrdina sbírá zkušenosti a postupně se trénuje od úplné nuly na vyšší levely až po superhrdinu.

Dark Elf je vyvíjen nepřetržitě šest let. Stále se něco vylepšuje. Existuje také anglická a slovenská lokalizace hry.  Pokud vás hra zaujala, neváhejte a pojďte ji zkusit. Určitě se potkáme.

 

 

Právě se děje

Další zprávy