Clive Barker's Jericho - kdo se bojí, nesmí do města

Alexander Szalai
18. 8. 2007 0:00
Mistr hororu se vrací, aby nám opět udělil lekci.
Foto: Hratelně.cz

Clive Barker, autor oblíbených hororových knih, který natočil kultovní horor Hellraiser a vytvořil temný příběh plný strachu pro hru Clive Barker's Undying, po nějakém čase opět zasedl za psací stroj, aby, pro nás lačné krve, vykouzlil ze zvuku ocelových liter dopadajících na papír další příběh plný hrůzy.

Al-Khali, město skryté kdesi v nehostinné krajině severní Afriky. Samo o sobě by nebylo ničím zajímavé, kdyby se nezjevilo jen tak přes noc. Říkáte si, co je to za hloupost, beďar, boule, plod na stromě a dejme tomu třeba ještě hudební hit, to vše se může objevit přes noc, ale město těžko. Jenže za zmrtvýchvstání Al-Khali nemůže jen něco obyčejného. Za vším stojí "člověk" nebo spíše bytost; no asi nejlépe řečeno něco, co mělo být člověkem. Jedná se o první pokus Boha, který ale nedopadl podle očekávání, jako první začal kráčet po matičce Zemi odporný mutant, který v sobě neměl ani špetku dobra nebo lásky k bližnímu. Bůh se nezachoval zrovna pěkně, celou tu záležitost zametl hezky pod koberec a poučen z krizového vývoje uplácal Adama s Evou. Ti potom z vesela vyráběli další a další pokolení, aniž by kdokoliv z nich tušil, že jejich nepovedený bratříček sem tam vystrčí drápky a způsobí nějakou zásadní věc v historii lidstva. Byl tu během Křížových výprav, 2. světové války a nyní je tu opět, v africké pouští...

Foto: Hratelně.cz

Vše má své protiklady, akorát absolutní zlo nemá absolutní dobro, ale jen bandu "magorů" s ostrou municí a nožíky, které mají ostatní za obouruční meče. Jde o jednotku Jericho, jednotka, která byla utvořena už za Hitlerovy hrůzovlády, Honza nebojsa je proti nim sralbotka první kategorie. Tihle hoši (i "žena") nejsou kojeni mateřským mlékem, místo toho dostávají anabolické steroidy, aby nabrali trochu svalové hmoty, takže v tílku vypadají jako normální člověk v zimní bundě. Sice v soutěži Riskuj sotva zvládnou první kolo, když čtou musí přitom hýbat pusou, ale když jdou do akce, krev stříká až na Mars. Ničeho se nezaleknou, jejich ocelové špice na botách efektivně vykrajují vánoční cukroví na tváři komukoliv, kdo má tak málo rozumu, že se jim postaví do cesty a ještě přitom stihnou cedit skrze zuby hlášky jako: "Pěkná hlava, asi si z ní udělám šálek na čaj."

Foto: Hratelně.cz

Trošku jsme provětrali telefonní linky a ústředny, obvolali několik šťastlivců, jenž měli štěstí a hráli Clive Barker's Jericho, abychom vám přinesli alespoň zprostředkovaně dojem z hrání této krvavé hostiny. Mělo by jít o čistokrevnou týmovou střílečku s výraznými hororovými prvky. Jakmile jde o gruppenakci, je otázkou, zda se členové týmu chovají zodpovědně, když nejsou zrovna pod kontrolou vašich prstů a pod palcem je má AI. V tomhle směru prý není Jerichu co vytýkat, celý tým šlape jak dobře promazaný stroj a pokud jim dáte přímé rozkazy, splní je přesně a bezodkladně. Sedmičlenný tým vojáků nemáte za sebou jen tak pro nic za nic, každý z nich umí nějakou užitečnou dovednost, která vám často vytrhne trn z paty a bodne ho nepříteli do palice.

Například seržant Church, nejenže je mistr s mečem, co ten s tímhle lesklým a placatým kusem kovu dovede, je neuvěřitelné, během několika vteřin rozseká partu zombíků na tak malý kousíčky, že červi nemusí ani žvýkat, ale to není vše. Velký kamarád je ale s magií, dobře ovládá několik kouzel útočného charakteru. Dalším do party rozsévačů smrti je Jones, opraví vám motorku, auto, pračku prostě cokoliv, ovšem jemu to nestačí, ještě po nocích piloval ovládání mysli. Vyplatilo se, teď pro něj není problém s kýmkoliv telepaticky manipulovat. Je maximálně nezdvořilé opomenout dámu, pokud se nachází v naší blízkosti. Představuji slečnu Abigail Black. Snědá kráska, která dává nový rozměr příměru militantní lesbička, si nedělá starosti s vybraným chováním a mluvou, Vasquezová proti ní chodí do nedělní školy v růžovým šatičkách. K jejím specialitám pak patří telekineze, neboli přesouvaní čehokoliv pouhou myšlenkou, a odstřelování nepřátel na dálku.

Foto: Hratelně.cz

V týmu vás bude ještě víc, ale jako nástin věcí příštích tenhle výběr docela postačí. Samozřejmě nás zajímalo, jak se s nimi spolupracuje a jsou-li vůbec co platní, jim podobní většinou dělají jen křoví, zatímco vy oddřete všechnu práci sami. Od všech dotázaných se nám dostalo naprostého ujištění, že po pár minutách hraní si nedokáží představit nepřítomnost celého týmu, ztratit je by bylo jako přijít o rodinu. Využití specialitek každého jednoho z nich bude pro dokončení Jericha naprosto klíčové a před každým střetem budete muset rozvážit taktiku a postavení svých svěřenců.

Všichni tedy mluvili hlavně o dokonalé týmové souhře. Později se nám z nich podařilo vymámit i další reakce. Všechny byly značně pozitivní. Dojem na většinu dotázaných udělalo například prolínání několika historických období; vychutnáte si jak současnost, tak temný dávnověk, čímž se hra nestává rychle okoukanou, ať již jde o lokace nebo děsivé netvory. Příznivce hromadného dovádění však musíme zklamat, že o multiplayeru se vůbec neuvažuje, ani v kooperativní podobě, která je dnes tak trendy a jistě by v Jericho svoje uplatnění našla. Nu což, aspoň se nám dostane až průjmově intenzivního nářezu, který ještě prohloubí akční pasáže ála Tomb Raider Anniversary nebo God of War během animací budete reflexivně mačkat určitá tlačítka, abyste odrazili démonickou ofenzívu atd. Hlavně začněte trénovat žaludek, protože tahle jízda, zdá se, nebude pro slabé povahy.

 

Právě se děje

Další zprávy