Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena - podruhé

Martin Pelyněk
13. 11. 2008 0:05
Akce přímo od Vina Diesela.
Foto: Hratelně.cz

Na čtyři roky starý snímek Riddick: Kronika Temna si dnes vzpomene už jen málokdo. Někomu možná vytane na mysli, že si v něm hlavní roli střihnul hollywoodský svalovec Vin Diesel a že šlo o pokračování povedenější Černočerné tmy. No a pak si možná někdo vzpomene, že k tomu vyšla docela dobrá hra. Co dobrá, přímo skvělá. Přestože proti Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay stála v roce 2004 silná akční konkurence v podobě Half-Life 2, DOOM 3 či Far Cry, dokázal tenhle počin zaujmout. Bohužel převážně jen odbornou kritiku. Hráči zůstali vůči hře pozoruhodně chladní. Konečně dostali kvalitní počin podle filmu – a nechají ho ležet ladem!

Foto: psxextreme.com

To se švédskému studiu Starbreeze pochopitelně nelíbilo. Autoři měli prostě za to, že tahle skvělá hra má na víc. A tak si na vydavatelském domu Vivendi vymohli šanci udělat remake. Ano, čtete správně – žádné pokračování. Ono, když hru nikdo moc nehrál, tak by příběhové navázání nedávalo valného smyslu. Ale přece jen, dělat v prakticky okamžité návaznosti předělávku, je odvážné. Na druhou stranu, na trhu se otevřel nový prostor díky next-gen konzolím, a kdyby se hře udělala adekvátní reklama, rozhodně by měla šanci prosadit se i v nároční konkurenci.

Foto: psxextreme.com

Když hra už už putovala na pulty obchodů, spojilo se Vivendi s Activisionem. A nabroušení manažeři rozhodli, že Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena bude jedním z mnoha titulů, které prostě nevyjdou, tedy aspoň pod značkou Activision Blizzard ne. Naštěstí se hry zželelo pánům z Atari, respektive ucítili šanci dostat do svého portfolia zajímavý a prakticky hotový kousek, který už potřebuje akorát vydat. To se pod jeho taktovkou také stane, a sice na jaře příštího roku, kdy pomine největší konkurenční vlna a nový, předělaný, vylepšený a doplněný Riddick bude mít šanci vyniknout. Oproti původnímu záměru vydat hru jen na Playstation 3 a Xbox 360 se usmálo štěstí rovněž na PCčkáře.

Ale dost dramatického příběhu jedné hry. Teď co nás čeká. Autoři pochopitelně nepracovali čtyři roky na pouhé předělávce. Samozřejmě, hlavní část bude stále tvořit příběh Escape from Butcher Bay, kdy sympatický zločinec Riddick utíká z nejstřeženějšího vězení v celé galaxii. Pokud jste hru nehráli, jistě pro vás bude překvapivé zjištění, že se k přístupovým vratům jednoduše neprostřílí, ale spíše podkope a proplíží. Zpočátku si užijete interakci s ostatními vězni, což jsou mnohdy opravdu drsní řízci, obzvlášť když s nimi člověk má boxovat, aby se dostal k potřebným předmětům nutným pro útěk.

Foto: psxextreme.com

Poté ale začne samotná akce. Budete se plížit v atraktivních a velmi ponurých lokacích, kdy se vám rozhodně hodí speciální Riddickovo vidění okolí, jež vám poskytne velkou komparativní výhodu proti nepřátelům. V průběhu času si užijete řadu adrenalinových momentů, jež jsou proloženy rychlými, ale důvtipnými puzzly. Nebudete ale uchráněni ale čistočisté palby. Jakmile se chopíte pořádného kvéru, lze to v Chronicles of Riddick pěkně rozbalit. A nezapomínejme ani na souboje ve speciálních exoskeletonech. Pamětníci tedy potvrdí, že jde prakticky o totožnou hru. Tvůrci ale slibují řadu a vylepšení, které zážitek z původního příběhu ještě zkvalitní.

To by ale přece jen bylo málo. Proto bude součástí hry ještě dějový přídavek, jenž měl být původně datadiskem. Riddick se spolu se svým parťákem po útěku dostane na vesmírné plavidlo Dark Athena a stačí se seznámit s jeho posádkou. Jenže pak dojde k dramatické události a na palubě lodi si tak proti nepřátelským entitám užijete dalších zhruba pět hodin hry. Tím bude eliminována jedna z největších nevýhod původního titulu – krátká herní doba. Autoři pro dodatečný obsah slibují ty samé devizy, i když odlišné prostředí a poněkud odlišně namíchaný koktejl.

Foto: psxextreme.com

Ačkoliv Assault on Dark Athena běží na stejném enginu jako původní hra, ujišťují nás tvůrci, že se postarali o to, aby grafika vypadala moderně. Nesmí chybět ani rozsáhlá interakce s prostředím díky pokročilému fyzikálnímu modelu. Možná největším příslibem je ovšem snaha autorů dostat Riddicka na internet. Ano, chystá se komplexní multiplayerový složka, jež nebude sestávat pouze s deathmatche a dalších tradičních módů, nýbrž využije i specifik singleplayerové hry a představí alternativní herní varianty. Bohužel zatím nebyly upřesněny.

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena bude pravděpodobně hodně atraktivním titulem, především pak pro ty, kdo se s nesetkali s originálem. A takových je bohužel hodně. Ostatně především pro ně je hra připravována, ovšem i ti, kdo si původní titul střihli, bude dějové rozšíření a zejména pak multiplayerová komponenta jistě dostatečným odůvodněním pro další výlet do tohoto drsného světa. A ostatní možná zaujme, že se na vývoji spolupodílí studio Tigon Games, které vlastní samotný Vin Diesel!

 

Právě se děje

Další zprávy