Burnout Paradise - do ráje v 250km/h

Alexander Szalai
2. 9. 2007 0:00
Šílenství na čtyřech kolech se blíží. Co nám přiveze?
Foto: Hratelně.cz

Existují lidé, kteří si koupí Live for Speed, volant za půl platu, navléknou řidičské rukavice a s tikem v ruce od neustálého řazení vyrazí na trať, kde jedou rychle ale opatrně, žádné riskování natož bouračky. Tohle není můj případ, pokud závody, tak jedině arkádové, s pořádnou dávkou adrenalinu, bez ohledů na soupeře, a nejsem jediný. Právě pro nás automobilové šílence, vznikla série Burnout. Titul, který hratelně i graficky vyždímal PlayStation 2 do posledního křemíku.

Rychlost, že se bojíte, aby vám neujela i televize, nádherné bouračky, které jinde neuvidíte. Není se co divit absolutnímu úspěchu. Takhle dobře rozjetou káru nelze zastavit, naopak je potřeba přilít vysoko oktanový benzín v podobě next-gen titulu. A Burnout Paradise se na nás nezadržitelně řítí, už jsou cítit spálené gumy a opojná vůně benzínu. Dámy a pánové vítejte v ráji!

Foto: Hratelně.cz

Město vskutku velké
Burnout Paradise nebude klasickým lepším, větším pokračováním, on bude úplně jiným. To se samozřejmě netýká hlavní náplně, úžasných bouraček, nýbrž systému závodu a módů. Změna přichází v podobě velkého města. Sice to není úplně originální nápad, k vidění byl jíž v Midnight Clubech, potažmo Need for Speed, ale tahle města jsou proti Paradise City pouhé vesnice. Metropole není ničím omezená, žádné blikající bariéry nebo zábrany, od začátku můžete absolutně všude, nic vám nebude bránit, volnost je stejná jako v GTA.

Foto: Hratelně.cz

Město je plné nejrůznějších možností, jak spustit co největší bouračku, udělat nejdelší smyk, eventuálně se pěkně proletět vzduchem, ovšem to neznamená, že je to pouhá kulisa sloužící k vašim radovánkám za volantem. Jedná se o plnohodnotnou metropoli, kde je určitě radost žít. Jakmile dostanete chuť si trošku zazávodit, není nic jednoduššího než to udělat. Není potřeba hledat, místo kde začíná závod, a pokud netrváte na konkrétní ulici, stačí projet nejbližší světelnou křižovatkou se stisknutým čudlíkem, čímž signalizujete chuť závodit, naprosto jednoduché. Žádný nápis loading nepřeruší vaší koncentraci, plynule začne závod a zase skončí.

Audiovizuální a fyzikální hody
Konzole nové generace jsou příslibem grafických hodů, avšak co jsme viděli, usadí i slepého. Burnout Paradise běží pěkně v 1080p na 60 snímcích za vteřinu bez jediného zadrhnutí. Prozatím prezentovaný kód je pouze pre-alfa; bůh s námi a Zlín pryč, až to bude finální. Při představě, že tohle je pouze začátek toho, co PlayStation 3 umí, dostáváme závrať.

Foto: Hratelně.cz

Ani zvuk není žádný obyčejný sample přilepený k bouračce, který zní pořád stejně, ať narazíte lehce do stromu v padesátce, či do protijedoucího auta hodně přes dvě stě. Zvuková stopa bude složena ze spousty informaci, téměř u každého kousku skla, plechu, letícího kola budete přesně vědět kam letí, jakou rychlostí, kam dopadne, z toho je zpětně zrekonstruován kompletní zvuk bouračky. Pokaždé bude znít jinak, naprosto realisticky. Pokud budete hrát na lepším domácím kině, sousedi budou neustále koukat z okna, jaképak hovádko zase neudrželo ego v kalhotech a auto na silnici.

Kolizní model dospěl do stádia, pro které existuje jediný správný název - kulervoucí! Tedy ne, že by vám urval nádobíčko nicméně virtuální kárku rozebere velmi pěkně. Uvidíte motor putující z předku na zadní sedadlo, plechy se zkroutí jako papír nad plamenem, středové sloupky se při bočním nárazu ohnou dovnitř a všude "sněží" sklo. Fyzika působí naprosto přesvědčivým dojmem, auta nejsou krabičky od sirek, ale skutečné mnoha tunové vehikly. Náraz působí přesně v bodě dopadu, jeho energie projde podle všech zákonů dynamiky, ucítíte ho téměř na vlastní kůži. Jeden pohled na bouračku a je vám jasné, proč fotky z autonehod, vypadají jako abstraktní umění s červeným motivem na vnitřnostní téma.

Foto: Hratelně.cz

S tebou nebo bez tebe
Burnout Paradise smaže hranici mezi multiplayerem a singleplayeerm. Znáte to, s přáteli si říkáte, kde a jaký rekord jste pokořili - to již nebudete muset, všechny úspěchy budete sdílet s lidmi na vašem seznamu přátel. Konkrétní rekordy uvidíte v místech, kde padly a když se vám je povede překonat, odešle se zpráva jeho již bývalému držiteli. Pokud bude také zrovna hrát Burnout okamžitě jí uvidí a abyste ho ještě více naštvali, budete moci pomocí kamerky EyeToy udělat vítězné foto, které mu zajisté hýbne žlučí.

Nejspíš to psychicky nevydrží a vyzve vás k závodu, který ukáže, kdo je skutečným králem asfaltu. Normálně by to znamenalo vyskočit ze hry, spustit mulťák, vše nastavit a konečně hrát - je to zdlouhavý nezáživný proces, který v Burnout Paradise nebudete muset podstupovat. Jednoduše přijmete výzvu a závodíte, bez jakéhokoliv čekaní. Jakmile vás zápolení přestane bavit, opět si jezdíte na svém písečku, žádné nahrávání, prostě plynule přecházíte z multiplayeru do singleplayeru a naopak.

Úspěch ve společném zápolení bude hodně záležet na vašem autu. V dřívějších dílech jste si slušnou káru odemkli postupem ve hře, nyní tomu bude jinak, hra sbírá údaje o vašich úspěších a na jejich základě sestavuje vlastnosti vozidla, takže čím jste lepší, tím máte výkonnější bourák. Každý nový díl Burnout vždy dokázal zvednout hladinu adrenalinu v krvi. Podle všeho nejnovější Paradise to dokáže taky a způsobem, který nás možná nedovede až do samotného ráje, ale zcela určitě za brány rajského města. Burnout Paradise vyjde na Xbox 360 a PlayStation 3 13. září.

 

Právě se děje

Další zprávy