Bojovníci Pána prstenů online

Martin Havlíček
6. 10. 2006 0:00
Zajímá vás, jakým specializacím můžete naučit vaši postavu v online Středozemi?

V Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar dostanete na výběr ze čtyř ras (člověk, elf, hobit, trpaslík), po této volbě bude následovat ještě těžší rozhodování a to výběr třídy neboli řemesla. Jak můžete sami posoudit, nabídka je vskutku originální...

Foto: Aktuálně.cz

Bojovník (Champion)

Přístupný: lidem, elfům a trpaslíkům

Speciální dovednost: Wild Attack - zběsilý útok zvýší stupeň horlivosti, která podmiňuje využití některých dalších dovedností.

Bojovník je opravdový mistr zbraně a opora každé armády. Zpočátku se hodí spíše k likvidaci slabších nepřátel či jednotlivců sobě rovných. Teprve poté, co dosáhne vyššího levelu a získá kvalitní brnění, dokáže pořádně zdecimovat velké skupiny skřetů. Tato třída je určená zejména těm hráčům, kterým vyhovuje svižný souboj. K jeho velkým přednostem patří schopnost zacházet s rozličnými typy zbraní, dokonce ani manipulace s jednou zbraní v každé ruce mu není cizí. Styl jeho boje dobře doplní strategii "nejlepší obrana je útok".

Foto: Aktuálně.cz

Strážce (Guardian)

Přístupný: lidem, elfům, trpaslíkům a hobitům

Speciální dovednost: Challenge - upoutání pozornosti nepřátel z blízkého okolí na svou osobu.

Těžkotonážní válečník dokáže čelit i těm nejsilnějším protivníkům. Je to jedna z mála jednotek, která přežije útok přesily a ten pak navíc dokáže ničivou silou opětovat. Jeho úkol ve skupině spočívá v upoutání pozornosti nepřátel na sebe sama, čímž otevírá prostor svým spolubojovníkům pro útok ze zálohy. Bojový styl Strážce tkví ve využívání chyb protivníka, které trestá mocným protiútokem.

Foto: Aktuálně.cz

Vůdce (Captain)

Přístupný: lidem

Speciální dovednost: Rallying Cry - s každým poraženým protivníkem vydá pokřik, který vyburcuje spolubojovníky (zvýší úroveň morálky).

Vůdce je poměrně zajímavá postava a to kvůli svým dovednostem povzbudit spolubojovníky k lepším výkonům. Jedinci na vyšší úrovni mohou včasným zásahem obrátit i takřka prohranou šarvátku ve vítězství, takže s jejich pomocí lze beze strachu útočit i na přesilu. Těchto výsledků nedosahuje pouze přítomností ve skupině, ale zejména rozmísťováním vlajek a bojovým pokřikem, který zvyšuje úroveň morálky a "hrdinství" spojenců v blízkém okolí.

Foto: Aktuálně.cz

Zloděj (Burglar)

Přístupný: lidem a hobitům

Speciální dovednost: Sneak - (téměř) znemožňuje hráčovo spatření.

Zloděj je vhodný pro ty z hráčů, které nebaví tupé (čtěte férové) souboje, ale volí raději cestu přechytračení. Zloděj útočí nečekaně, snaží se překvapit protivníky nepřipravené a i během samotného souboje volí takové zásahy, aby nepřítele pokud možno indisponoval. Ač se to nemusí na první pohled zdát, hráči, kteří si zvolí tuto třídu, jsou velmi nápomocní i ve skupinách, dokáží totiž protivníka omráčit, čímž dají prostor svým soudruhům k jeho doražení.

Foto: Aktuálně.cz

Lovec (Hunter)

Přístupný: lidem, elfům, trpaslíkům a hobitům

Speciální dovednost: Quick Shot - zasadí šíp, napne tětivu a vystřelí; vše je tak rychlé, že první dvě fáze procesu ani nezaznamenáte.

K boji meč proti meči je naprosto nepoužitelný, zato ze zálohy dokáže v řadách nepřátel napáchat obrovské škody. Lovec je zkrátka mistrem luku. A nejen to, umí také nastražit pasti, což je v kombinaci s lukostřelbou pro nepřítele doslova pohroma (chytí se do pasti a lovec jej zlikviduje). Kromě toho všeho je též vynikajícím stopařem - své spolubojovníky provede divočinou doslova tryskovým tempem.

Foto: Aktuálně.cz

Bard (Minstrel)

Přístupný: lidem, elfům, trpaslíkům a hobitům

Speciální dovednost: Raise the Spirit - vyprávění zvyšující úroveň morálky v družině.

Bez poety se každé správné společenstvo zkrátka neobejde. Nejsilnějšími zbraněmi této třídy jsou zpěv a vyprávění příběhů. Samozřejmě umí vzít do ruky i "konvenční" zbraně. Je to další z postav, která je sama o sobě naprosto k ničemu, avšak v družině dokáže zázraky. Svým zpěvem a vyprávěním dodává spojencům odvahy a naopak příšery uvádí v zoufalství.

Foto: Aktuálně.cz

Učenec (Lore-master)

Přístupný: lidem a elfům

Speciální dovednost: Raven-lore - schopnost přivolat na pomoc havrany.

Lore-master je jakýsi archetyp učeného člověka (elfa) ve Středozemi. Rozhodně to není bojovník v pravém slova smyslu, jeho zbraněmi totiž nejsou meč či sekyra, nýbrž znalost přírody a metody, jak jí využít. V praxi funguje jako léčitel; zbavuje své spolubojovníky různých kleteb, chorob a dalších trápení. Učenec na vyšším levelu dokáže používat své schopnosti také proti nepřátelům a to tak, že je zmate či paralyzuje. Mimo to umí komunikovat se zvířaty.

 

Právě se děje

Další zprávy