Apple představil nové tablety iPad Air a iPad mini

ČTK ČTK
22. 10. 2013 21:30
Základní model s označením iPad Air je tenčí, lehčí a výkonnější než jeho předchůdce
Šéf Applu Tim Cook představuje iPad Air.
Šéf Applu Tim Cook představuje iPad Air. | Foto: Reuters

San Francisco - Americký technologický gigant Apple v úterý představil novou generaci svých populárních počítačových tabletů iPad. Základní model s označením iPad Air je tenčí, lehčí a výkonnější než jeho předchůdce. Apple předvedl rovněž novou verzi menšího modelu iPad mini. Nové přístroje přicházejí v době, kdy se firma potýká s rostoucí konkurencí na trhu.

Přístroje iPad Air vstoupí na trh v pátek 1. listopadu. Jejich cena bude začínat na 499 dolarech (zhruba 9300 Kč). Tablety iPad Air jsou vybaveny obrazovkou s úhlopříčkou 9,7 palce (24,6 centimetru). Mají tloušťku 7,5 milimetru a váží zhruba 450 gramů.

Nová verze přístroje iPad mini má stejně jako její předchůdce úhlopříčku 7,9 palců (20 centimetrů), disponuje však větším rozlišením obrazovky. Nový iPad mini se začne prodávat během listopadu a jeho cena bude začínat na 399 dolarech (asi 7400 Kč).

Společnost Apple rovněž oznámila, že od úterý začíná bezplatně nabízet nový operační systém pro své počítače Mac. Firma také představila novou řadu počítačů Mac.

Apple již minulý měsíc uvedl na trh nové mobilní telefony iPhone 5S a iPhone 5C. Přístroje se začaly prodávat v době, kdy se firma potýká s klesajícím tržním podílem a čelí kritice kvůli nedostatečným inovacím. Ani nejnovější telefony ale investory a analytiky příliš nepřesvědčily. Telefon iPhone 5S je pokročilejší verzí předchozího modelu iPhone 5. Apple zákazníkům nabídl i levnější iPhone 5C v plastovém provedení.

Apple v poslední době ztrácí podíl na trhu s tablety i s chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné firmy IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem. Na trhu s tablety klesl podíl firmy ještě výrazněji, a to na 32 procent z 60 procent před rokem.

 

Právě se děje

Další zprávy