Alpine Ski Racing 2007 - Maier hadr!

Michal Šuráň
12. 1. 2007 0:00
Přestože počasí nám letos sněhu příliš nenadělilo, můžete si zalyžovat alespoň virtuálně. A to pořádně.
Foto: Hratelně.cz

Oblast her se zaměřením na simulaci lyžování se v poslední době značně rozrůstá. Obliby tohoto sportu mezi lidmi si konečně všimli i vydavatelé, a tak si lyžař nemůže stěžovat na nedostatek sněhu na jeho monitoru. Zatímco loni vyšly dvě hry, které na lyžování nahlížely značně arkádově a přitom realisticky, letos se distributoři a vývojářská studia domluvili a servírují nám jejich společné dílo opírající se o jména dvou lyžařských legend - Hermann Maier, Bode Miller.

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni


Hurá na svah
Po spuštění hry a shlédnutí intra se ruce lyžaře začnou třást jak osiky. Nedočkavě proto skočí do menu a zvolí rychlý závod. Svižně napsat svoje jméno, zvolit národnost, trať, počasí a hurá na kopec. A již běží odpočítávání startu a největší nedočkavci mačkají šipku dopředu. Jenže ouha, rozjezdy doznaly přepracování, a tak se rozjíždí z kopce rychlostí slimáka místo pořádného odpichu, jak se na pravého a zkušeného lyžaře sluší a patří.

V pravém dolním rohu obrazovky se zabydlely dva ukazatele. Zatímco první pomalu ubývá a odpočítává vám dobu, během které se musíte ocitnout na trati, druhý pulzuje a ukazuje vám aktuální sílu na rozjezd. Ze začátku se vám bude zdát nemožné trefit alespoň polovinu síly, nicméně postupným tréninkem se dostanete stabilně na 90%, což je pro kvalitní rozjezd a medailové umístění dostačující.

Foto: Hratelně.cz

Strč krk skrz branku
Po rozjezdu se rychle sžijete s ovládáním. Pomocí šipky do předu docílíte předklonění lyžaře a tím nabráním rychlosti, šipka dozadu zase přenese sílu více na patky lyží a tím zlepšíte zatáčení. Šipka doprava a doleva určuje směr, kterým se bude lyžař řítit. K dispozici máte ještě speciální klávesu, nicméně její účel nám zčásti unikl. Původně jsme si mysleli, že slouží k tvrdému "řezání" krátkých oblouků, nicméně zde je účinek nulový. Využijete ji pouze tehdy, pokud lyžař zrovna plachtí vzduchem, což se moc často nestává, a umožňuje delší dolet.

Svištíme si to pěkně z kopečku rychlostí 90km/h a před námi se objevuje první branka v zatáčce. Přeneseme tedy sílu na patky a těsně se do branky trefíme. Jenže následuje další a tentokrát se netrefíme stoprocentně. Tedy jednou lyží jsme v dráze a druhou trefíme branku, čili jsme jeli na kraji dráhy. Hra vám ovšem zahlásí chybný průjezd, přitom je to sporné. Hráči hrající na nejvyšší obtížnost budou potěšeni, že našli hru, která je podle pravidel, ovšem začátečníci a amatéři budou spíše nadávat.

Foto: Hratelně.cz

Bez záznamu ani ránu
Úspěšně jsme projeli cílem a následuje replay. Bohužel, kamera občas zazlobí a vy tak místo vašeho excelentního průjezdu brankou v zatáčce vidíte stromy, které byly okolo trati. Jinak není co vytknout, kamera je během záznamu spíše filmová, často se střídají úhly a zabíraná vzdálenost. Po shlédnutí replaye jsme usoudili, že naše jízda byla podprůměrná a tak si trať dáme znova. Společnost vám dělá duch lyžaře, který zajel na trati nejlepší čas. Můžete tak zlepšovat svůj styl jízdy a učit se z chyb, které jsme udělali v předchozí jízdě.

Protože se nám už zákonitosti hry vryly dostatečně pod kůži, vracíme se do menu a volíme položku Kariéra. Zde si vybereme jméno, národnost, barevnost kombinézy a plno dalších spíše nepodstatných věcí. Protože jste začínající lyžař, nemáte dostatek peněz, a tak si toho nemůžete dovolit mnoho. Vrhnete se proto na závody a po několika úspěšných sjezdech máte dostatek peněz, abyste si zaplatili svého trenéra. Díky tréninku se vám zlepšuje start, rychlost, přítlak na patky lyží, schopnost projíždět zatáčky a další věci potřebné k postupu do nejvyšších soutěží. Zdolat úspěšně všechna klání a stát se mistrem ve virtuálním lyžování, vám nebude trvat déle než jeden víkend.

Foto: Hratelně.cz

Lesklé kopce
Po grafické stránce je na tom hra lépe než její dva předchůdci dohromady. Je ovšem pravdou, že na zasněženém svahu toho není moc co zkazit. O to více si autoři vyhráli s okolím tratí a postavami. Lyžaři mají dostatek polygonů, jejich dresy dostatečné rozlišení a animace jsou výborné a plynulé. Rovněž diváci stojící kolem sjezdovek nejsou jen kusem dřeva, ale reagují na váš průjezd nejen hlasitým povzbuzováním, ale i pohybem postavy. Doprovodná hudba je silně neutrální, snaží se vás lehce motivovat ke skvělým výkonům, nicméně zastánci tvrdší muziky si tu herní "tucárnu" vypnou a pustí si na pozadí Winamp s něčím pořádným, například Cannibal Corpse. Opravdu velkým dílem na atmosféře hry přidávají komentátoři. Pokud umíte alespoň částečně anglicky, budete doslova unešení, co vše dokáží na vaší jízdě zkritizovat a co ohodnotit vlídným slovem.

Výsledné skóre
Výborné arkádové lyžování, které se snaží oslovit každého hráče, ať už se jedná o naprostého laika, který viděl lyže jen na obrázku, nebo protřelého alpského vlka. Na nejtěžší obtížnost se hra začne tvářit jako simulátor, nicméně k opravdovému simulátoru to má daleko. Ovšem zde to nevadí, protože se jedná o arkádový sjezd, který má jasný cíl: bavit, neprudit.

 

Právě se děje

Další zprávy