Alpha Prime - povedená česká střílečka

Rosťa Viktorin
15. 11. 2006 0:00
Tajemná příšera, sexy kolegyně, nebezpečná látka. Protřepat, nemíchat. Servírovat zásadně při pokojové teplotě...
Foto: Aktuálně.cz

Tak schválně, když řekneme FPS. Co se vám vybaví? Některým určitě "životně důležitá" zkratka - frame per second, jež má na svědomí nervy nejednoho pařana. Jiným zase "fretka píchá sovu" (jehlou, pozn. autora). Ano, i tací se najdou. Nicméně jistě nebudeme daleko od pravdy, pokud předpokládáme, že v hlavách valné většiny tento název evokuje populární žánr (first-person shooter), jehož nekorunovaným králem je už pár let Half-Life.

A že se jedná o žánr nadmíru úrodný dokazují i hutné zástupy her, jenž kultovnímu titulu dýchají za krk. Snaha o proražení v tomto oboru se tak může zdát lehce naivní, avšak i v řadě nově vznikajících titulů nalezneme nejeden povedený kousek. Tím dnešním je Alpha Prime.

Aby měla hra v tomto prostředí úspěch, nestačí jen fešný kabátek. Dobrou hru dělá i hratelnost a především příběh, podle něhož se mnozí rozhodují před regálem. Většina moderních vývojářů tento základní trojlístek velmi dobře zná, ale ne všichni se podle něj řídí. Díky bohu, pánové z Black Element Software (česká firma, známá například svým dílkem Shade: Wrath of Angels) se nad touto květinkou pozastavili, a každému kvítku věnovali jistou dávku péče.

Foto: Aktuálně.cz

Když se Glomar rozzlobí...
Jak už bývá zvykem, první na řadu přichází příběh. A popravdě, s ním si autoři opravdu vyhráli. Připravili si pro vás nejen unikátní směsici adrenalinu a tajemna, nýbrž také sexy slečinku, jež má apelovat na všechny hráče, kteří vybírají titul podle toho, kolik má hlavní hrdinka polygonů na hrudníku. Děj hry vás tak zavede do vzdálené budoucnosti, kdy zlato i platinu vystřídalo na žebříčku cennosti hubbardium. Záhadná látka, která dělá ještě záhadnější věci. Vaše role v příběhu začíná celkem nenápadně, kdesi v zaplivaném lokále, kam si chodí zaměstnanci hubbardiových dolů po práci na pár skleniček. Jako každý den, i tentokrát jste tam vy, aby jste si vyslechli pravidelné blábolení pověstného opilce o tajemném a nebezpečném Glomarovi, jehož zrození údajně zapříčinil zmiňovaný těžební artikl.

#hodnoceni

Avšak každodenní seanci nad věčně prázdnou sklenkou protentokrát přeruší vaše okouzlující bejvalka Livia, která vám bolestivě zlomila srdce, aby vás zlanařila na záchrannou misi vašeho nástupce. A zatímco se někteří hráči budou rozplývat nad křivkami této elektronické krásky, vaše herní alter-ago se donutí k úsměvu a vyrazí s ex-přítelkyní do dolů, aby zjistilo, že je na zvěstech o zhoubných účincích hubbardia něco pravdy.

..najde si vás všude
Na povrchu planety, kde bude vaší největší starostí stálý přísun kyslíku, stejně jako pod ním, jsou pro vás připraveny vesměs rozsáhlé lokace, které se mohou pochlubit vysokou detailností, avšak mizernou interaktivitou. Dočkáte se tak paradoxu, kdy po ostré přestřelce uvnitř komplexu zůstanou, jako jediná známka vaší přítomnosti, lehce poškrábané stěny a sem tam nakřáplá obrazovka či ovládací panel. Ale nesmíme autorům křivdit. Snažili se, a tak když najdete v některé z lokací volně pohozené bomby s plynem anebo bedny, většinou se do nich dá alespoň kopnout.

Foto: Aktuálně.cz

Co se týče vašich protivníků, jsou na tom o poznání lépe nežli neživé objekty. Dostalo se jim kvalitního fyzikálního modelu, stejně jako vizuálního zpracování. Po zásahu z nich bude prýskat krev jako z kohokoliv jiného, navíc se po toužebně očekávané smrti zkroutí do prapodivných poloh, ať už při tom třeba přepadnou přes zábradlí anebo ne.

Křičí to, vrže to, co je to?
Pokud bychom v této části recenze měli upřímně promluvit o audio stránce celé hry, byli bychom asi v koncích. Budeme-li se bavit o zvucích doprovázejících vaše jednání, je vše v naprostém pořádku. Zbraně zuřivě štěkají v různých výškách, vaše kroky se rozléhají do ohlušujícího ticha chodeb a látka vašich kalhot se s lehkosti sobě vlastní trhá, když kolem projde Livia. Nicméně audio stránku každé hry tvoří i podmanivé melodie, jež by se měli linout z vašich reproduktorů, a dotvářet tak prožitek ze hry, ať už se bude jednat o hlubokou depresi nebo chvíli absolutního štěstí. Bohužel toho se v Alpha Prime vůbec nedočkáme. Ne, že by titul trpěl absencí jakéhokoliv soundtracku, ale melodie jednotlivých skladeb jsou zkrátka natolik nevýrazné, že je mnozí z vás ani nepostřehnou. Velká škoda a velké mínus.

Foto: Aktuálně.cz

Takže?
Glomar už netrpělivě přešlapuje za dveřmi redakce a vyhrožuje nám pomalou a bolestivou smrtí, pokud bude hodnocení mizerné. Rozklepanými prsty tak bušíme do klávesnice poslední znaky a štemplujeme hru příjemně vysokým čísílkem. Pokud tedy uvažujete o koupi akčněji laděného titulu, ať už pro sebe nebo pro mladšího sourozence, Alpha Prime je dobrou zimní volbou. Zvláště s ohledem na velmi příznivou cenu. Finální rozhodnutí je sice na vás, ale my jsme u hry strávili příjemné chvíle, které bychom za nic nevyměnili. No, možná za živou Livii, ale kdo ví, jestli není protivná...

 

Právě se děje

Další zprávy