10 nejočekávanějších her roku 2009

Petra Kohoutková
1. 1. 2009 0:00
Na co se už teď můžeme těšit?
Foto: strategyinformer.com

Nový rok s sebou samozřejmě přináší i tradiční výhled do budoucnosti. Nás zajímá herní futurologie, a tak jsme si zkusili tipnout deset her, které budou podle našeho názoru vynikat nad jiné. Ať už mají originální nápad, schopné vývojáře, nebo jde jen o sázku na jistotu. U her se chceme hlavně bavit, a podle tohoto kréda jsme vybírali. Pochopitelně se do desítky tipů nemohlo vejít vše zajímavé. Proto své případné černé koně omluvte a podělte se o ně třeba v diskuzi pod článkem. My jdeme na to.

Foto: Hratelně.cz

Diablo 3
Inu, těžko jmenovat větší sázku na jistotu, než je Diablo 3. Trvalo to dlouho, ale Blizzard se nakonec přece jen rozhoupal. Naštěstí. Protože ostatním studiím se tak nějak nedařilo svými akčními RPG sesadit Diablo 2 z piedestalu. Přitom jde o žánr, jenž se těší obrovské oblibě hráčstva. Dokázalo to i letošní představení Diabla 3, které přivedlo herní svět do hotového tranzu. A to přesto, že v podstatě neslíbilo nic moc nového. Akorát pár čerstvých postav, ale hlavně opět tuny předmětů a záživné mlácení monster po hlavě. Obzvlášť v multiplayeru, hezky po Battle.netu.

Foto: Hratelně.cz

Starcraft 2
Je možná lehce podezřelé, že se v žebříčku objevují hned dvě pokračování od jednoho studia, ale v případě Blizzardu jistě nebude většina proti. Po deseti letech se totiž opět vrací zřejmě nejlepší realtime strategie všech dob. A bude to návrat hodně tradiční, jelikož obsáhne trojic známých ras, žádnou novou a opět především orientaci na síťové bitvy, které si tak oblíbili Jihokorejci. Se singleplayerovými kampaněmi to Blizzard vyřešil šalamounsky – bude je vydávat jednotlivě. Jako první se tak v příštím roce setkáme s tažením za Terrany, ovšem s již plnohodnotným multiplayerem se všemi hratelnými rasami.

Bioshock 2
Ačkoliv o něm zatím nic moc nevíme, jde o hru, která v nás vzbuzuje obrovská očekávání. První Bioshock loni byl totiž skvělý a jasně naznačil, že oduševnělé hry mají na trhu stále velký prostor. Stal se totiž po právu i komerčně úspěšným. Pokračování by se mohlo odehrávat buď v nějakém paralelním podmořském světě, případně přímo v Rapture – třeba po událostech originálu, nebo naopak před nimi. To je asi nejzajímavější varianta. Dozvěděli bychom se totiž, co přímo vedlo ke kolapsu tohoto někdejšího podmořského království.

Foto: Hratelně.cz

Alan Wake
V Remedy Entertainment na tomhle projektu dělají už pěkných pár let a v poslední době jsme o něm téměř nic neslyšeli. Ovšem autoři nás ujistili, že hra rozhodně není mrtvá, jen jí věnují zaslouženou péči. Vžijete se do role spisovatele Alana Wakea, který začal psát bestsellery, poté, co se mu začaly zdát strašidelné sny. Jenže jejich intenzita sílila, až se z nich staly nesnesitelné noční můry, prolínající se s realitou. Hra má nabídnout značně mystický a temný příběh v otevřeném a pošmourném prostředí. Hodně jsme zvědaví na nepřátele, o nichž není zatím vůbec ni známo, a prý půjde o bytosti vystupující z šera.

Mass Effect 2
Již při vypuštění jedničky Mass Effectu bylo jasné, že tahle hra je zamýšlena jako trilogie. Ovšem o dvojce jsme se zatím oficiálně nic moc nedozvěděli. Snad jen tolik, že by měla být několikrát větší než předchůdce, což přece jen bereme s rezervou a bude se odehrávat takřka přímo po událostech, jež jsme odehráli minule. Využit má být opět Unreal engine 3, ale s radikálními změnami, tak, aby stále vypadal na úrovni. Každopádně, jsme hodně zvědaví na zápletku a do tohoto skvělého sci-fi univerza se velmi těšíme.

Foto: worthplaying.com

Empire: Total War
Komplexních strategií není nikdy dost a série Total War už si za dobu své existence stačila vybudovat vynikající renomé. Není důvod domnívat se, že by ho nepotvrdila i ve své nejnovější inkarnaci Empire. Autoři z Creative Assembly by ale rádi nalákali i nováčky – proto výrazně upravili interface. Ne snad, že by nabízel méně možností, je ale o několik tříd přístupnější. Podíváte se do osmnáctého století, tedy věku rozmachu velkých koloniálních říší. Sami jednu z nich povedete za oceán budovat nové kolonie. To se neobejde bez válčení a patřičného managementu. Atraktivní mix z realtime a tahové strategie je zaručen.

Deus Ex 3
Mnozí hráči si toto pokračování doslova vymodlili, a přestože základy, tedy skutečnost, že vývoj probíhá bez duchovního otce Warrena Spectora, nemusí být podle jejich představ, jde o jedinečnou šanci, jak se vrátit do úžasného, konspiracemi a nanotechnologiemi prodchnutého světa blízké budoucnosti. Příběhově se jedná o prequel prvního dílu a bude se tu řešit rozpor mezi lidským tělem jako nedotknutelnou jednotkou a jeho úpravami pomocí augumentací. Řadu z nich si vyzkoušíte na vlastním těle a jistě vás potěší jejich supersilné schopnosti. Deus Ex 3 bude pravděpodobně akčnější než první díl, autoři ale slibují i slušný důraz na RPG prvky.

Foto: worthplaying.com

Armed Assault 2
Ačkoliv jednička nás ve své době příliš nepřesvědčila a zásadně se na ní projevil nedostatek vývojového času, Operace Flashpoint stále patří mezi legendy. A právě na ní chce druhá ArmA navázat. Podíváte se do černomořské republiky Černarus, kde se banda komunistických pučistů pokusí o převrat. Tomu jako síla NATO musíte zabránit. Nejprve budete jako člen týmu plnit rozkazy, pak je začnete rozdávat a nakonec se přenesete i do strategické roviny, kde si střihnete udílení pokynů celé řadě jednotek. Autoři si zakládají na mocné a dynamické umělé inteligenci, umožňující zcela autonomní průběh bojů, aniž byste u nich museli být přítomní. Těšíme se i na autentické stroje a možnost zajezdit či zalétat si v nich.

Colin McRae DIRT 2
Také závodníci se mají nač těšit. Codemasters pro ně chystá hned několik pořádných bašt. Jednou z těch největších je pokračování arkádového Colina. Dvojka by se přece jen měla ubírat realističtějším směrem a opět se vrátí k atraktivnímu modelu jízdy s rallye speciály. Ovšem ty zasadí i do plejády hodně zábavných a lehce ustřelených módů. Čeká nás i plnohodnotná kariéra s otevíráním nových závodů, kupováním lepších auťáků i výpomocí ze strany spřátelených jezdců. Podíváte se do lokací po celém světě, například do Londýna, malajsijských pralesů a zazávodíte si i pod noční rouškou. Kromě toho ale Codemasters připravují po dlouhé době novou oficiální Formule 1 hru.

Foto: worthplaying.com

F.E.A.R. 2: Project Origin
Na originální střílečku F.E.A.R. si pamatuje spousta hráčů. Kromě klasického a skvěle zpracovaného postřílení přinesla i atraktivní, mystikou, tajemnem a hororem naplněný příběh. Ten sice postupem času vyprchal, ale tvůrci slibují, že se na něj v pokračování zaměří o poznání více. Stejně ale považujeme za důležitější napínavé přestřelky s vojáky a monstry vybavenými parádní umělou inteligencí, která nemá v žánru obdoby. Kdyby vám ale přece jenom nestačila, je tu šance vrhnout se do multiplayerových arén a dát na zadek živým protihráčům. Věříme, že F.E.A.R. 2 se chytne právě i na síti a protihráčů či spoluhráčů bude dostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy