10 důvodů proč se těšit na GTA IV

Radek Pergl
17. 4. 2008 0:00
Další díl legendární řady GTA se blíží. Nabízíme (minimálně) deset důvodů, proč se na něj těšit.
Foto: Hratelně.cz

GTA IV se blíží! Už na konci dubna se majitelé PS3 a Xboxu 360 vrhnou rovnýma nohama do podsvětí v Liberty City. Tedy, pokud budou chtít. My tedy rozhodně chceme, a v našem resumé připomeneme (některé) důvody, proč byste se měli těšit také.

1. Hratelnost
Série GTA vždy stála hlavně na skvělé zábavě, a v pozdějších dílech i na notně nelineárním postupu. Neměli jsme důvod pochybovat o tom, že tomu tak bude i ve čtyřce. A naše naděje posílil velmi pozitivní dojmy Roba Taylora, redaktora Xbox World. Tento šťastlivec, který GTA IV už dohrál (!), si titul nemůže vynachválit. Samozřejmě prozrazuje zejména to, jako moc ho hra bavila.

Foto: Hratelně.cz

2. Hlavní hrdina
Niko Bellic přijíždí do Ameriky na pozvání svého bratrance Romana. Pálí za sebou všechny mosty a do země neomezených možností vstupuje takříkajíc s čistým štítem. Samozřejmě, že se nebude živit jako lakýrník nebo prodavač hotdogů. Niko je ostrý chlapík a brzy se zaplete do kolotoče loupeží, drog a vražd. Podle už výše zmíněných dojmů Roba Taylora je každopádně Niko jedním z nejzajímavějších virtuálních hrdinů; nejspíš i díky uvěřitelnosti celé hry a Nikově snaze přežít v nelítostném podsvětí.

3. Příběh
Hlavní dějová linka vám zabere nejmíň 25 hodin čistého času, pokud se vrhnete na plnění mnoha vedlejších misí, klidně si tuhle dobu zdvojnásobte či ztrojnásobte. Děj hry je zasazen do současnosti se vším, co k dnešní době patří. Budete poslouchat současné hudební fláky. Vaši komplicové a zaměstnavatelé vás budou kontaktovat mobilním telefonem. Nebo brnknete vy jim, samozřejmě. Použijete GPS a počítače. Samozřejmostí jsou moderní zbraně... A také zápletka. Ta se samozřejmě točí kolem mafiánských gangů, v níž hrají důležitou roli hlavně východoevropské skupiny. Konec konců pro koho myslíte, že pracuje Roman, který vás do USA pozval...?

Foto: Hratelně.cz

4. Gradující mise
Znáte to. Zpočátku budete plnit směšně nedůležité a snadné úkoly, později se připletete k vážnějším akcím a v závěru hry to už bude vážně mazec. Podle Roba Taylora jsou závěrečné mise opravdu drsné, ale nikoliv nedohratelné. Kromě hlavních příběhových misí vás čekají mraky vedlejších úkolů, z nichž se některé dokonce různě větví. Dost často si prostě vyberete, zda pomůžete tomu nebo onomu, nebo do akce vlítnete na vlastní pěst. Čeká vás pestrá paleta úkolů, od poslíčkovských přes likvidační až po transportní či zlodějské. Na své si prostě přijdou všichni, a vzhledem ke zkušenostem lidí z Rockstaru nemáme důvodu k obavám z nudné náplně misí.

5. Uvěřitelný svět
Liberty City je obrovské. Zajímavé je, že si – stejně jako Empire City v připravované Mafia II – bere do značné míry za svůj vzor skutečný New York. Na rozdíl třeba od San Andreas sice nemůžete čekat výlety na venkov, na druhou stranu budete mít v rámci virtuálního města velkou volnost a postupně navštívíte několik čtvrtí, třeba Broke inspirované Brooklynem, Algonquin vytvořené po vzoru Manhattanu nebo Bohan, ve kterém mnozí poznají Bronx. Opravdovost celé hře dodají davy civilistů, kteří by se měli chovat tak, jako běžní lidé na ulicích; budou se tedy procházet, volat z mobilů, posedávat na lavičkách nebo spolu klábosit.

Foto: Hratelně.cz

6. Dospělý obsah
„Fuck“ v každé druhé větě, násilí, pro někoho možná i rasistické narážky. Důvody pro četné protesty a zákazy na straně jedné, lákadlo pro dospělé hráče na straně druhé. Takové byly předchozí díly a pevně doufáme, že taková bude i čtyřka. Nikdy přitom nešlo o samoúčelnou sprostotu a hektolitry krve – to nebyly hlavní pilíře hry, ale spíš detaily, které dokreslovaly syrovou atmosféru gangsterského života. GTA IV disponuje až filmovou atmosférou, s mnoha archetypy z klasických gangsterek, od vyhazovačů přes překupníky až po mocné bose. Málokterý z nich mluví spisovně, málokterý z nich jde pro ránu daleko. Chystaný kousek by měl zkrátka opět přinést do našich obýváků podsvětí se vším všudy.

7. Honičky a doprava
Divoké jízdy s policajty za zadkem jsou v GTA na denním pořádku. Citlivé ovládání a příjemná GPS navigace by vás měly oprostit od běžných hráčských starostí, takže si opravdu vychutnáte samotnou jízdu. Auta skáčou po vymletých silnicích, chlapíci z konkurenčního gangu do vás za jízdy kropí za samopalů, kolem houkají policejní sirény... prostě idylka. Vozit se samozřejmě budete ve všech možných současných kárách, a osedláte i motorky. A kromě vlastního řízení ovšem využijete i klasickou městskou dopravu; někdy je to prostě rychlejší a méně nápadné.

Foto: Hratelně.cz

8. Přestřelky
Střelba ze všech možných zbraní ke GTA samozřejmě patří stejně jako divoká jízda ulicemi. Doposud šlo v tomto ohledu spíš o jednoduchou střílečku, nicméně nový díl přichází s momentálně hojně používaným systémem krytí za překážky spojeným s možností krycí palby z úkrytu. Kromě toho si ale užijete i klasické přestřelky v podstatě bez míření; když se s nepřáteli potkáte na prázdném parkovišti, je lepší je rychle pokropit UZInou, nežli hledat úkryt za dvacet metrů vzdáleným rohem. Každopádně se těšíme hlavně na různorodost bojů, od sniperských akcí až po masakr v davu. Samozřejmě, že se vám v takovém případě do rány občas připlete civilista...

9. Grafika
I nejzapřisáhlejší příznivci série musí uznat, že grafické zpracování nikdy nebylo tím hlavním lákadlem. Za nejdůležitější prvek ji sice nepokládáme ani v případě chystané čtyřky, nicméně konečně již můžeme říci, že se GTA po technické stránce vyrovná současné špičce. První dojmy hovoří o výborně zpracovaném městě s uvěřitelnými kulisami a kvalitním modelem dynamického osvětlení. Velmi dobře vypadají i animace a mimika obličeje. Konec konců už fakt, že hra je určena jen pro next-gen konzole, naznačuje ledacos. Stejně jako obrázky, které můžete vidět všude kolem.

Foto: Worthplaying.com

10. Multiplayer
Poprvé v rámci série si autoři dali skutečně záležet na online obsahu pro hru více hráčů. Stačí, když kdykoliv ve hře vezmete svůj mobilní telefon a přes jeho displej mrknete, zda je někdo z vašich přátel online. Pokud ano, nebude problém začít chatovat nebo ho pozvat ke zvolené multiplayerové zábavě. Přes Xbox Live nebo PlayStation Network si zahraje až šestnáct hráčů ve více než deseti režimech. Některé budou „jen“ variacemi na klasické módy Deathmatch či Team Deathmatch, ale můžete se těšit i na originálnější kousky. V autech si zazávodíte v režimu Race, roli prchajících zločinců nebo naopak policistů, kteří se je snaží dopadnout, si vyzkoušíte v Cops vs Crooks. Nechybí ani kooperativní boj pro jednotkám SWAT nebo zápolení o to, kdo splní dříve úkoly rozházené všude po městě. Více o multiplayeru najdete v našem speciálním článku.

A spousta dalšího...
Do deseti bodů se samozřejmě nedá shrnout všechno, co GTA IV nabídne. Každopádně by mělo jít alespoň o vodítko k rozhodnutí, zda si hru třeba předobjednat. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že další dílko od Rockstaru bude opět bomba, počkejte si na naší recenzi. Už teď ale věříme, že půjde o jeden z největších hitů tohoto roku.

 

Právě se děje

Další zprávy