Ceny ropy tlačí dolů Čína. Jsou na minimu za šest a půl roku

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 8. 2015 12:33
Ropný trh srážejí obavy, že zpomalující čínská ekonomika povede k slabší poptávce po strategické surovině.
Těžba ropy. Ilustrační foto.
Těžba ropy. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Světové ceny ropy dnes sestoupily na nová minima za zhruba šest a půl roku, a navázaly tak na propad z předešlého týdne. Ropný trh nadále srážejí obavy, že zpomalující čínská ekonomika povede k slabší poptávce po této strategické surovině, které je na globálním trhu již nějakou dobu nadbytek.

Pokles cen se během dne zrychloval pod vlivem dalšího propadu čínských akciových trhů.

Severomořská ropa Brent před polednem 12:00 SELČ sestoupila o více než dva dolary až na 43,28 dolaru za barel, což byla její nejnižší hodnota od března 2009. Později se pohybovala kolem 43,60 USD.

Americká lehká ropa oslabila poprvé od února 2009 pod 39 dolarů za barel. Minulý týden se její cena snížila už osmý týden za sebou, což byl její nejdelší pokles od roku 1986.

Čínské akciové indexy dnes spadly o více než osm procent, nejvýrazněji za osm let. "V dnešním poklesu nejde o situaci na ropném trhu. Všechno se točí kolem Číny," řekl agentuře Reuters ropný analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank. "Vládnou obavy z tvrdého přistání (čínské ekonomiky) a z toho, že se Pekingu situace vymkne z rukou," dodal.

Ceny ropy od června klesly zhruba o třetinu. Dolů je sráží rostoucí převis nabídky nad poptávkou a rekordně vysoká úroveň zásob. Ropný kartel OPEC v čele se Saúdskou Arábií na pokles cen nereaguje snížením těžby, ale naopak těžbou na rekordní úrovni, aby bránil svůj podíl na trhu před náporem prudce zvýšené produkce z břidlicových ložisek v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů)

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent říjen 43,58 45,46
New York - Nymex WTI říjen 38,88 40,45
 

Právě se děje

Další zprávy