Strojírenský veletrh navštívilo 75 tisíc lidí, více než loni

ČTK ČTK
3. 10. 2014 15:34
Partnerskou zemí příštího ročníku má být Čína. Letos jí mělo být Rusko, ale nakonec nebylo - údajně kvůli chybě jednoho z ruských úředníků.
Brněnské výstaviště.
Brněnské výstaviště. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Na mezinárodní strojírenský veletrh, který dnes skončil v Brně, přišlo podle odhadů Veletrhů Brno přes 75 000 lidí. Je to zhruba o 4000 více než v loňském roce.

Na 56. ročníku veletrhu letos vystavovalo 1627 firem z 31 zemí. Je to zhruba o 150 více než v loňském roce. Zhruba polovina společností přijela ze zahraničí. Například z Číny jich bylo 72.

Čína bude partnerem pro příští rok

Čína se má stát příští rok partnerskou zemí veletrhu. Letos jí mělo být Rusko, nakonec ale oficiálním partnerem nebylo, údajně kvůli chybě jednoho z ruských úředníků.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého se může zdát, že v době internetu veletrhy tohoto významu ztrácejí na váze. "Domnívám se ale, že tomu tak není, protože všichni víme, že je to především osobní kontakt, který je rozhodující při získávání důvěry. A důvěra je to, co především potřebujeme v obchodních a podnikatelských vztazích," uvedl Dlouhý na veletrhu.

Akci letos navštívila většina ministrů české vlády včetně premiéra Bohuslav Sobotky (ČSSD). Paralelně prošel v pondělí stánky na veletrhu i prezident Miloš Zeman.

Řešily se ruské sankce i technické školství

Jedním z témat veletrhu byla nedostatečná podpora českého technického školství. Svaz průmyslu a dopravy na příští rok chystá kampaň, která to má změnit. Politici i průmyslníci na veletrhu diskutovali dopad evropských sankcí vůči Rusku. Českých strojírenských firem se zatím příliš nedotkly. Podle Zemana protiruské sankce "odporují samotnému principu ekonomické diplomacie".

Strojírenský veletrh je největší akcí na brněnském výstavišti. Většina firem z oboru zde vystavuje pravidelně. V posledních dvou letech ale chyběly například Třinecké železárny. Pavilon, který skupina Moravia steel pravidelně obsazovala, byl letos bez expozic.

 

Právě se děje

Další zprávy