Stiglitz: Zkoumání panamského finančního systému není nezávislé, vláda nemá na vyšetření kauzy zájem

ČTK ČTK
6. 8. 2016 13:28
Americký ekonom a nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz pochybuje o tom, zda má panamská vláda zájem o nezávislé prošetření kauzy Panamských dokumentů. Podle Stiglitze, který v pátek rezignoval na členství v panamském vyšetřovacím výboru, zřejmě na vládu vyvíjejí nátlak lidé profitující ze současného netransparentního systému. Spolu se Stiglitzem odstoupil také švýcarský expert na boj s korupcí Mark Pieth, zbývající členové vyšetřovacího výboru však podezření popírají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters, Thinkstock, Aktuálně.cz

Panama - Panamská vláda podle amerického ekonoma Josepha Stiglitze zřejmě nemá zájem na tom, aby se nezávisle prošetřila kauza takzvaných Panamských dokumentů. Ty se týkají ukrývání příjmů stovek lidí a firem z celého světa v daňových rájích. Vláda podle Stiglitze odmítá zaručit, že bude zveřejněna zpráva nezávislého výboru, který má v souvislosti s odhalením Panamských dokumentů prošetřit finančně právní praxi v Panamě. Informovala o tom agentura Reuters.

"Myslel jsem, že vláda bude mít větší zájem, ale zřejmě nemá," řekl Stiglitz. "Můžeme se jen domnívat, že na vládu činí nátlak ti, kdož mají profit ze současného netransparentního finančního systému v Panamě," uvedl také Stiglitz.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Stiglitz v pátek rezignoval na členství v panamském vyšetřovacím výboru. Spolu s ním odstoupil i švýcarský expert na boj s korupcí Mark Pieth. Výbor byl v červnu ustaven jako nezávislý orgán k přezkoumání finančního a právního systému v Panamě.

"Detailně jsem zkoumal Panamské dokumenty a musím přiznat, že i jako expert na hospodářskou kriminalitu jsem se podivil, že se tolik věcí, o nichž jsme hovořili teoreticky, potvrdilo v praxi," řekl Pieth, který je profesorem trestního práva na univerzitě ve švýcarské Basileji. Rovněž podle agentury Reuters uvedl, že v dokumentech našel důkazy o trestné činnosti, včetně praní špinavých peněz pro gangy provozující dětskou prostituci.

Další člen panamského vyšetřovacího výboru Alberto Alemán popřel, že by práce ve výboru postrádala transparentnost. Ujistil, že zbývajících pět členů výboru, z nichž čtyři jsou Panamci, bude v práci pokračovat. Zprávu poté dostane panamský prezident, který podle Alemána rozhodne, zda bude zveřejněna.

Panamské dokumenty, z nichž média začala zveřejňovat informace začátkem dubna, jsou interními doklady panamské firmy Mossack Fonseca. Na veřejnost jich uniklo asi 11,5 milionu. Obsahují jména desítek politiků, podnikatelů či sportovců, kteří si prostřednictvím firem sídlících v daňových rájích snižovali svou daňovou zátěž.

Samotné zakládání firem či jejich filiálek v daňových rájích není nelegální. Někteří politici ale takto mohli porušit pravidla o zveřejňování svých příjmů. Existuje podezření, že některé firmy tak mohly prát špinavé peníze.

Kvůli zveřejnění údajů z Panamských dokumentů pod tlakem veřejného mínění odstoupil například islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson či španělský ministr průmyslu José Manuel Soria.

Offshorová témata už nejsou v praní špinavých peněz trendy, to se používalo někdy v 90. letech, říká bývalý policejní vyšetřovatel Kamil Kouba. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy