Steve Ballmer ohlásil brzký odchod z čela Microsoftu

ČTK ČTK
23. 8. 2013 17:20
Ballmer se řadí mezi 50 nejbohatších lidí na světě.
Steve Ballmer na CES 2012
Steve Ballmer na CES 2012 | Foto: Reuters

New York -  Nejpozději na konci léta příštího roku už bude v čele softwarového gigantu Microsoft stát někdo zcela jiný než jeho současný šéf Steve Ballmer. Vybírat se bude mezi kandidáty z firmy i mimo ni.

Microsoft v tiskovém prohlášení oznámil, že Ballmer hodlá opustit svoji pozici výkonného ředitele v příštích dvanácti měsících. Až bude znám nástupce, na jehož výběru se má podílet i Bill Gates, hodlá odejít do důchodu.

"Na tento druh změny není nikdy nejlepší doba, teď je ale ten správný čas," řekl Ballmer. Firma podle něj teď pracuje na nové strategii s novou organizací.

Ballmer v tiskové zprávě uvedl, že původně uvažoval o odchodu uprostřed změn. Firma ale prý potřebuje výkonného ředitele, který bude v tomto novém směřování působit delší dobu.

Ballmer v poslední době čelil kritice. Společnost nedávno představila novou verzi svého operačního systému Windows 8, reakce však byla vlažná. "Jsou tu dva aspekty, cena akcií a to, jak se společnosti doopravdy vedlo. Cena akcií od Ballmerova nástupu víceméně stagnovala," uvedl analytik Andrew Bartels ze společnosti Forrester.

"Stejně jako Dell, HP a další výrobci osobních počítačů byl Microsoft přesunem k tabletům přistižen nepřipravený," řekl také analytik.

Microsoft vykázal ve svém čtvrtém fiskálním čtvrtletí čistý zisk 4,97 miliardy dolarů (98,3 miliardy Kč) po ztrátě 432 milionů USD ve stejném období loni. Výsledek však zaostal za očekáváním analytiků, zejména kvůli slabšímu prodeji softwaru Windows v důsledku globálního poklesu prodeje počítačů a mimořádným odpisům. Ty souvisely s vysokými zásobami neprodaných tabletů Surface.

Akcie Microsoftu na zprávu o plánovaném Ballmerově odchodu zareagovaly velmi příznivě. Krátce po zahájení obchodování na trhu Nasdaq vykazovaly růst o téměř devět procent na 35,20 USD. Později se části zisků vzdaly, i tak ale přidávaly kolem sedmi procent.

Ballmer, kterému je 57 let,  tuto funkci zastává od roku 2000. Podle časopisu Forbes patří Ballmer mezi nejbohatší muže světa a jeho jmění čítá 15 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy