Petardy i římské svíce jen na silvestra. Slovensko omezí prodeje i používání zábavní pyrotechniky

ČTK ČTK
25. 6. 2018 18:20
Poslanci nejmenší koaliční strany Most-Híd, kteří návrh prosadili, si od něj slibují omezení obtěžování lidí a zvířat hlukem z petard a podobných výrobků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bratislava - Prodej a používání zábavní pyrotechniky na Slovensku bude až na výjimky omezeno na období přelomu let. Změnou příslušného zákona o tom velkou většinou hlasů rozhodl slovenský parlament. Návrh prosadili poslanci nejmenší koaliční strany Most-Híd, kteří si od změny slibují omezení případů obtěžování lidí a zvířat hlukem z petard a podobných výrobků.

Po podpisu zákona prezidentem Andrejem Kiskou bude používání běžně dostupné zábavní pyrotechniky na Slovensku obecně povoleno jen 31. prosince a 1. ledna.

Kromě toho slovenští poslanci omezili prodejní dobu zmiňovaných produktů. Petardy, římské svíce a podobné pyrotechnické výrobky, které se vyznačují vysokou úrovní hluku nebo rizikem úrazu při neodborné manipulaci, bude možné prodávat pouze v období od 28. do 31. prosince.

Ostatní druhy zábavní pyrotechniky si zájemci budou moci koupit zpravidla po celý prosinec. O udělení výjimky na prodej či použití pyrotechniky mimo stanovenou dobu rozhodnou obce a města.

Podle schváleného zákona se zmiňované omezení prodeje či používání nebude vztahovat na dětskou zábavní pyrotechniku.

Na Slovensku, podobně jako v České republice, samospráva na svém území může již v současnosti omezit či zakázat používání pyrotechnických výrobků vybraných kategorií. Některá slovenská města sice omezení prosadila, lidé ho ale často ignorovali a podle odborníků je postih jednotlivců za takové provinění obtížný.

 

Právě se děje

Další zprávy