Slovenská rafinerie Slovnaft sníží odběr ruské ropy na 60 procent

ČTK / Reuters
18. 11. 2022 16:55
Slovenská rafinerie Slovnaft sníží odběr ruské ropy na 60 procent

Jediná slovenská rafinerie Slovnaft, kterou vlastní maďarská společnost MOL, sníží v příštím roce podíl ruské ropy ve své zpracovatelské činnosti na 60 procent z nynějších přibližně 95 procent. Bude používat jiné druhy směsí, aby vyhověla sankcím vůči Rusku. Tato změna je reakcí na blížící se embargo Evropské unie na dovoz ruské ropy, jehož cílem je zastavit 90 procent ruského dovozu ropy do sedmadvacítky.

Slovnaft zpracovává 124 tisíc barelů denně a vyváží své produkty do celé střední Evropy. Rafinerie dosud používala ruskou ropu dodávanou ropovodem Družba, ale urychluje úpravy, aby mohla používat i jiné směsi.

Embargo EU začne platit na začátku prosince a v únoru bude následovat zastavení dovozu ropných produktů. EU tato opatření přijala v reakci na únorovou invazi Ruska na Ukrajinu. Z embarga byla dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba, který zásobuje Česko, Slovensko a Maďarsko. Výjimka se však nevztahuje na většinu vývozu pohonných hmot vyrobených z ruské ropy, což je pro Slovnaft problematické.

 

Právě se děje

Další zprávy