Zbrojař Strnad vstupuje do byznysu s umělým oplodněním, Babiš získává konkurenta

Ekonomika Ekonomika
16. 9. 2020 11:23
Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) získal podíl v předním centru umělého oplodnění Prague Fertility Centre. Prodala jej spoluzakladatelka centra, lékařka Sonja Lazarovská. Centrum, které na trhu působí od roku 2009, pomohlo přivést na svět více než 5000 dětí. Cenu obchodní transakce zúčastněné strany nezveřejnily.
Foto: Thinkstock

"Akvizici vnímáme jako zajímavou investiční příležitost a spoluvlastnictví centra vnímáme jako dlouhodobý projekt. Nicméně hlavní oblastí podnikání CSG je a zůstane průmysl," říká Petr Formánek, člen představenstva CSG, který je ve skupině zodpovědný za Corporate Finance.

Prague Fertility Center disponuje vlastním výzkumem v oblasti embryologie. Výzkumy a inovace se týkají především sledování a zhodnocení vitality embryí v raných fázích vývoje, což vede k výběru embryí vhodných pro biopsii a zvyšuje pravděpodobnost úspěchu při asistované reprodukci. Pracovníkům centra vypomáhá při vyhodnocování embryí umělá inteligence.

"Inovace byly jsou a budou spolu s kvalitní péčí o naše klientky tím hlavním, co již přes třicet let píše příběh Prague Fertility Centre. K tomu, abychom mohli realizovat naše plány jsou potřeba finanční prostředky, proto jsme se poohlíželi po finančně silném partnerovi, který by přispěl k tomu, abychom naše služby posunuli ještě o stupínek výš. Věřím, že ve skupině CSG jsme jej našli," říká Sonja Lazarovská.

Specializací gynekoložka a porodnice Sonja Lazarovská založila Prague Fertility Centre spolu klinickým embryologem Danielem Hlinkou. Ten svůj podíl v letošním roce převedl na společnost Medical Solutions. V centru působí oba na pozici jednatelů. Vedou zkušený tým lékařů a embryologů. Prague Fertility Centre sídlí v Praze v Nemocnici s poliklinikou ve Vysočanech.

Firmy z Czechoslovak Group působí v automobilovém, železničním, leteckém i hodinářském průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Do holdingu patří i automobilka Tatra. Kromě divize Land Systems, kde se soustřeďuje obchod a obranná výroba pozemních vozidel či munice, se rychle rozvíjí divize Aerospace, kam patří výroba radarů ve společnosti ELDIS Pardubice, servis civilních letadel či letecký výcvik.

V podnicích začleněných do holdingu CSG, které vygenerovaly v roce 2019 tržby v hodnotě více než 28,5 miliard Kč, pracuje více než 8200 zaměstnanců. 

V oboru umělé reprodukce je velmi aktivní i holding Hartenberg Capital, který spravuje majetek premiéra Andreje Babiše. Fond investoval mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem několika klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Působí rovněž v biotechnologii či potravinářství.

Video: Darovala vajíčka, aby její bratr s manželem měli dítě. Adopce se báli, říká Zítková

Chtěla jsem, aby kluci měli dítě, neznala jsem nikoho, kdo by na to byl lépe připravený, říká novinářka Radka Zítková. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy