Na moskevské burze se opět obchoduje s akciemi. Úřady však nenechaly nic náhodě

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 24. 3. 2022 10:51
Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnovila obchodování s akciemi, je to poprvé od 25. února. Provozovatel burzy ovšem uvedl, že zpočátku bude obchodování časově omezené a že nedovolí spekulace na pokles cen, tedy takzvaný short-selling. S akciemi rovněž nemohou obchodovat cizinci a Kreml podle analytiků pravděpodobně využívá k nákupu a růstu cen své podpůrné fondy.
MOSKVA (Rusko) - Diagram znázorňuje růst akcií ruského plynárenského gigantu Gazprom 13. ledna na burze v Moskvě. Tržní kapitalizace Gazpromu se už předešlého dne dostala nad 200 miliard dolarů.
MOSKVA (Rusko) - Diagram znázorňuje růst akcií ruského plynárenského gigantu Gazprom 13. ledna na burze v Moskvě. Tržní kapitalizace Gazpromu se už předešlého dne dostala nad 200 miliard dolarů. | Foto: Aktuálně.cz

Nejprve je možné obchodovat s akciemi 33 podniků zařazených v indexu MOEX. Ten při otevření vzrostl výrazně přes deset procent, momentálně je už ale jen šest procent na úrovni před měsícem, kdy došlo k přerušení obchodování.

"Nenaplnila se četná očekávání, že se akcie po otevření propadnou o desítky procent. Je ale nutno říci, že dnešní obchodování je notně ovlivněné zásahy ruských úřadů. Navíc Kreml a jeho státní fond zřejmě podnikají masivní podpůrné nákupy akcií. Státní fond na tyto nákupy vyčlenil v přepočtu přes 220 miliard korun," uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Obchody s takzvanými blue chips, tedy s nejkvalitnějšími akciemi na trhu, se uskuteční v době od 07:50 do 12:00 SEČ. Výrazné zisky si v úvodu obchodování připisovaly energetické tituly, které těžily z růstu ceny ropy. Plynárenský gigant Gazprom přidával zhruba 20 procent, dvouciferné zisky měly také akcie firem Lukoil a Rosněfť.

Naopak další ruský index RTS, který obchoduje v americké měně, ztrácí osm procent.

Obchodování na burze bylo v únoru, den po invazi Ruska na Ukrajinu, zastaveno. Ceny akcií totiž v reakci na invazi spadly o 50 procent i více.

Tento týden se rovněž částečně obnovilo obchodování s dluhopisy, centrální banka ale na trhu intervenovala, aby zabránila předpokládanému cenovému kolapsu.

Dál zpevňuje i ruský rubl, který již ve středu posílilo oznámení prezidenta Vladimira Putina, že Moskva už za dodávky plynu do Evropy nebude přijímat platby v eurech ani dolarech, ale v ruské měně.

 

Právě se děje

Další zprávy