Růst cen bytů v Česku zpomalil. Nemovitosti zdražily "jen" o necelých osm procent

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 10. 7. 2018 16:41
Ceny českých nemovitostí zpomalily svůj strmý růst. Jejich tempo však bylo i tak v rámci EU desáté nejvyšší.
Foto: Thinkstock

Praha - Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zmírnil z 8,4 procenta na konci loňského roku na 7,7 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl desátý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,7 procenta, na konci loňského roku vzrostly o 4,5 procenta.

Nejvíce zdražily ceny domů a bytů v prvním čtvrtletí v Lotyšsku (o 13,7 procenta), více než desetiprocentním tempem se zvýšily také ve Slovinsku, Irsku, Portugalsku, na Slovensku a v Maďarsku. Naopak v Itálii a ve Švédsku o 0,4 procenta klesly.

Mezičtvrtletně vzrostly ceny nejvíce rovněž v Lotyšsku, o 7,5 procenta. Následují Maďarsko a Slovinsko (shodně o 4,4 procenta). Česko je stejně jako v meziročním srovnání desáté s růstem o 2,3 procenta. V celé Evropské unii stouply v průměru o 0,7 procenta. Nejvíce klesly na Maltě, o 4,7 procenta.

"Situace na trhu nemovitostí se v prvním čtvrtletí dále uklidňuje. Dřívější statistiku Českého statistického úřadu dnes potvrdila čísla Eurostatu. V kontextu dvouciferného růstu čtyři čtvrtletí v řadě tak dnešní čísla naznačují překonání vrcholu a lze očekávat další zpomalování," sdělil analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Za zpomalením cenového růstu podle něj stojí spíše nasycená poptávka, finanční nedostupnost vlastnického bydlení, opatření ČNB regulující hypoteční trh a vysoká srovnávací základna z předchozích let. "Problémy na straně nabídky nejsou ani zdaleka vyřešeny," doplnil.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího kvartálu 2017. Nejvyšší byl růst loni ve druhém čtvrtletí, kdy domy a byty meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

"Lze předpokládat, že cenová dynamika v oblasti realit v Česku dále lehce zmírní. A že do konce letošního roku postupně zmírní také mezikvartální dynamika, která byla v prvním čtvrtletí opět poměrně vysoká. Ceny nemovitostí letos dále porostou, ale pomaleji než loni," dodal analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Meziroční růst cen bytů a domů v 1. čtvrtletí 2018
Země Změna (v %) Země Změna (v %)
Lotyšsko 13,7 Polsko 6,0
Slovinsko 13,4 Dánsko 5,8
Irsko 12,3 Německo 5,3
Portugalsko 12,2 Rakousko 5,3
Slovensko 11,7 Malta 5,2
Maďarsko 11,5 Eurozóna 4,7
Nizozemsko 9,3 EU 4,5
Chorvatsko 8,5 Velká Británie 4,4
Litva 7,8 Kypr 3,7
Česko 7,7 Francie 3,4
Bulharsko 7,1 Belgie 2,5
Rumunsko 6,6 Finsko -0,1
Estonsko 6,6 Švédsko -0,4
Španělsko 6,2 Itálie -0,4
Lucembursko 6,2 Řecko údaje nejsou k dispozici
Zdroj: Eurostat

 

Právě se děje

Další zprávy