Rusko bude schopno udržet těžbu ropy na předválečné úrovni, míní americká banka

ČTK / Reuters
2. 3. 2023 16:35
Rusko bude schopno udržet těžbu ropy na předválečné úrovni, míní americká banka

Rusko bude díky stabilní poptávce ze strany Číny a Indie schopno udržet svou těžbu ropy na úrovni z doby před začátkem války na Ukrajině. Mohlo by však mít problémy při snaze o přesměrování části exportu ropných produktů mimo Evropu. Předpověděla to americká banka J.P. Morgan. Rusko se v důsledku svého loňského útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských sankcí ze strany západních zemí.

"Domníváme, že Rusko dokáže udržet svou těžbu ropy na předválečné úrovni 10,8 milionu barelů denně, bude však mít potíže dostat se na vrcholnou úroveň 11,3 milionu barelů denně z doby před pandemií covidu-19," uvedla banka. Předpověděla, že celková poptávka po ropě ze strany Číny a Indie se v letošním roce zvýší o zhruba milion barelů denně.

Evropská unie spolu se skupinou ekonomicky vyspělých zemí G7 a s Austrálií od 5. prosince zavedla maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Od 5. února vstoupily v platnost i cenové stropy na ruské ropné produkty.

 

Právě se děje

Další zprávy