Řecko chce část peněz, které vrátilo. Eurozóna nesouhlasí

ČTK ČTK
25. 3. 2015 17:01
Atény tak ztratily naději na okamžitou finanční injekci v době, kdy silně zadluženému Řecku docházejí peníze.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Řecko nemá právní nárok na požadovanou refundaci 1,2 miliardy eur (téměř 33 miliard Kč) z Evropského fondu finanční stability (EFSF). Shodli se na tom dnes podle agentury Reuters představitelé eurozóny. Atény tak ztratily naději na okamžitou finanční injekci v době, kdy silně zadluženému Řecku docházejí peníze. Představitelé eurozóny nicméně uvedli, že se v budoucnosti hodlají řeckým požadavkem dál zabývat.

Řecko v únoru vrátilo do EFSF nevyužitých 10,9 miliardy eur z pomoci určené na rekapitalizaci řeckého bankovního sektoru. Atény nyní tvrdí, že vrácená částka byla příliš vysoká, protože na rekapitalizaci využily rovněž prostředky z vlastního stabilizačního fondu HFSF. Chtějí proto získat zpět 1,2 miliardy eur.

Podle listu Financial Times však bylo Řecku na dnešní telekonferenci náměstků ministrů financí členských zemí eurozóny sděleno, že únorový krok byl v pořádku a že peníze zůstanou v EFSF. "Dospělo se ke shodě na tom, že z právního hlediska neexistuje žádný přeplatek z HFSF do EFSF," citovala agentura Reuters mluvčího EFSF.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Zdroj obeznámený se situací v úterý řekl agentuře Reuters, že Řecku bez další pomoci od věřitelů dojdou peníze zhruba 20. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy