Prodej knih v Česku mírně stoupl, podle firem pomohla nižší daň i ekonomický růst

ČTK ČTK
21. 11. 2016 12:05
Nejvíce titulů vydala skupina Albatros Media, podle obratu je ale na prvním místě Euromedia Group. Roste podíl internetových obchodů i elektronických knih. Z nově vydaných knih bylo loni osm procent k dispozici i v elektronické formě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Češi utratili v loňském roce za knihy přibližně 7,5 miliardy korun. To je asi o pět procent více než v roce předchozím, nárůst činí zhruba 300 až 400 milionů. Odhadovaný obrat dnes zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Objem knižního trhu vzrostl po několika letech stagnace, podle svazu má na větší utrácení lidí za knihy vliv snížení DPH a růst ekonomiky.

Knihy jsou od ledna minulého roku daněny deseti procenty oproti patnáctiprocentní dani, která pro ně předtím platila dva roky. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi jsou však knihy v ČR stále zatíženy jednou z nejvyšších daní, respektive jen dvě země mají daň na knihy vyšší než ČR.

Podíl internetových obchodů na celkovém maloobchodním prodeji tištěných knih loni narostl o jeden až tři procenta na odhadovaný podíl 23 až 25 procent.

Trh s elektronickými knihami v ČR loni nadále rostl a dosáhl hodnoty asi 106 milionů korun včetně DPH. Dosáhl tak podílu 1,38 procenta na celkovém obratu českého knižního trhu. Z nově vydaných knih bylo loni osm procent k dispozici i v elektronické formě.

Rostl také objem trhu s audioknihami, který loni dosáhl téměř 82 milionů, předloni to bylo 55 milionů.

S odkazem na Českou národní bibliografii svaz uvádí, že v České republice vyšlo loni celkem zhruba 16 600 titulů s vročením 2015, což je přibližně o 400 méně než s vročením 2014.

Alespoň jednu publikaci loni vydalo 2587 různých subjektů, víceméně stejně jako v minulém i několika předchozích letech. Přesně jednu knihu ale vydalo 1408 z nich, zbývá tedy něco přes tisícovku nakladatelů.

Nejvíce titulů vydala skupina Albatros Media (885), která je v tomto ohledu podle zveřejněné zprávy první na trhu přinejmenším od roku 2011. A oproti roku 2014 zvýšila počet vydaných titulů o téměř dvě stovky, podobně jako druhá Euromedia Group. Ta loni vydala 560 titulů a předloni 474. Mezi největší nakladatele zpráva řadí ty, kdo vydali za rok více než 100 titulů; jejich počet se meziročně snížil z 31 na 24. Z nich 11 patří vysokým školám či státu. Produkci omezila většina univerzitních nakladatelství.

Podle obratu je ale na prvním místě Euromedia Group s 1,305 miliardy korun, tržby z prodeje vlastních knih pak podle zprávy byly loni 546 milionů. Skupina Albatros Media měla loni, respektive za období červenec 2015 až červen 2016, celkový obrat 759 milionů a tržby z prodeje vlastních knih 728 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy