Příliš mnoho morfia. Inspekce zakázala mák z obchodů

Petr Kučera Petr Kučera
4. 2. 2014 15:48
Kontrola se zaměřila na 24 šarží máku, u pěti našla nedostatky
Tento mák obsahuje příliš mnoho morfia, zjistila potravinářská inspekce.
Tento mák obsahuje příliš mnoho morfia, zjistila potravinářská inspekce. | Foto: SZPI

Brno - Nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v potravinářském máku zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce při analýze vzorků odebraných u výrobců i v maloobchodní síti.

Laboratornímu rozboru podrobila 24 šarží máku, z nichž 23 pochází z tuzemska a jedna z Maďarska.

„U dvou šarží analýza prokázala vyšší množství morfinu, než které lze považovat za bezpečné," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Prodejci musí toto zboží neprodleně stáhnout z obchodů.

Podle ministerstva zdravotnictví nelze považovat za bezpečný potravinářský mák s koncentrací morfinu přesahující hodnotu 43 miligramů na kilogram.

Vzorek od společnosti Encinger se sídlem v Bratislavě, odebraný v jindřichohradecké prodejně Albert společnosti Ahold, přitom obsahoval 78,8 miligramů na kilogram. Vzorek společnosti Essa z Českých Budějovic, odebraný v kralovické provozovně společnosti Jednota, spotřební družstvo Plasy, obsahoval 88,1 miligramů na kilogram.

Inspekce také zakázala uvádět do oběhu tři šarže máku s jakostními závadami. Jedná se o Nature Park Mák modrý, dodávaný společností K-servis a odebraný v královéhradecké prodejně Makro Cash & Carry, dále Mák modrý od společnosti LTC Vysoké Mýto z hodonínské Jednoty a Mák modrý od společnosti POEX Velké Meziříčí z opavského Kauflandu.

„Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu," dodává Kopřiva.

 

Právě se děje

Další zprávy