Brno - Nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v potravinářském máku zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce při analýze vzorků odebraných u výrobců i v maloobchodní síti.
Laboratornímu rozboru podrobila 24 šarží máku, z nichž 23 pochází z tuzemska a jedna z Maďarska.
„U dvou šarží analýza prokázala vyšší množství morfinu, než které lze považovat za bezpečné," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Prodejci musí toto zboží neprodleně stáhnout z obchodů.
Podle ministerstva zdravotnictví nelze považovat za bezpečný potravinářský mák s koncentrací morfinu přesahující hodnotu 43 miligramů na kilogram.
Vzorek od společnosti Encinger se sídlem v Bratislavě, odebraný v jindřichohradecké prodejně Albert společnosti Ahold, přitom obsahoval 78,8 miligramů na kilogram. Vzorek společnosti Essa z Českých Budějovic, odebraný v kralovické provozovně společnosti Jednota, spotřební družstvo Plasy, obsahoval 88,1 miligramů na kilogram.
Inspekce také zakázala uvádět do oběhu tři šarže máku s jakostními závadami. Jedná se o Nature Park Mák modrý, dodávaný společností K-servis a odebraný v královéhradecké prodejně Makro Cash & Carry, dále Mák modrý od společnosti LTC Vysoké Mýto z hodonínské Jednoty a Mák modrý od společnosti POEX Velké Meziříčí z opavského Kauflandu.
„Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu," dodává Kopřiva.