Prezidentem Hospodářské komory se stal Vladimír Dlouhý

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 5. 2014 18:52
O funkci prezidenta Hospodářské komory se původně ucházeli čtyři kandidáti.
Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý | Foto: Jan Langer

Plzeň/Praha - Novým prezidentem Hospodářské komory ČR se stal Vladimír Dlouhý. Vystřídal tak Petra Kužela, který mandát z rodinných důvodů neobhajoval.

Dlouhý získal od delegátů sněmu komory ve druhém kole 128 z 222 odevzdaných hlasů. Do něj se dostal i současný viceprezident komory a její bývalý šéf Zdeněk Somr, který obdržel 89 hlasů. V čele největšího zástupce podnikatelů v zemi bude Dlouhý další tři roky.

O funkci prezidenta se původně ucházeli čtyři kandidáti. Vedle někdejšího ministra průmyslu a obchodu a prezidentského kandidáta Dlouhého to byli současný viceprezident komory a její bývalý šéf Zdeněk Somr a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

Vladimír Opatrný z Okresní hospodářské komory Jablonec nad Nisou kandidaturu podle mluvčí komory Lenky Vodné na sněmu stáhl.

Delegáti sněmu zvolili na následujících tři roky také viceprezidenty komory, jimiž se stali Irena Bartoňová-Pálková, Bořivoj Minář, Roman Pommer, Zdeněk Somr a Michal Štefl. Sněm si vybral také představenstvo, dozorčí radu a smírčí komisi.

Komora usiluje o prestiž

"V diskusi na sněmu zazněla jednoznačná touha po změně. Komora by měla získat větší prestiž, vliv, měla by daleko více vystupovat a být daleko aktivnějším partnerem v diskusi o hospodářské politice a zlepšit si výrazně svůj mediální obraz," řekl po svém zvolení Dlouhý.

Podle něj je třeba dlouhodobě změnit financování komory a začít jednat o přebírání kompetencí, které "zbytečně vykonává stát", především ve správě živností.

Od oborových společenstev zaznělo, že je třeba učinit kroky ke zvýšení vážnosti jednotlivých profesí a řemesel. Delegáti dále volali po změně zákona o veřejných zakázkách. Stěžovali si na dumpingové nabídky, "které podkopávají kvalitu práce". Komora chce také zlepšit vnitřní komunikaci a zahraniční vztahy a podpořit upadající zájem i úroveň škol od základních po vysoké.

Financování a správa živností

Komora, která je ze zákona povinným připomínkovým místem ke všem zákonům o hospodářské aktivitě, by už neměla vystupovat v této oblasti tak formálně jako dříve.

"Měla by aktivněji slyšet vlastní členy a přijít sama s některými návrhy změn zákonů. I když nemá zákonodárnou iniciativu, může spolupracovat s poslanci a prosazovat to razantněji při jednání s vládou," uvedl Dlouhý.

Dlouhý upozorňoval před sněmem na to, že dlouhodobým a zásadním problémem komory je její financování. Podle něj by jej mohla vyřešit povinná registrace podnikatelů nebo to, že by komora v budoucnu převzala od státu správu živností. Nevyloučil ani úvahy o možnosti povinného členství podnikatelů v komoře.

Hospodářská komora ČR sdružuje 14 tisíc podnikatelů zaměstnávajících přibližně dvě třetiny práceschopného obyvatelstva ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy