Akcie v Praze by se neměly dál propadat, věří analytici

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 2. 2016 15:32
Pražská burza po vzoru evropských burz ve čtvrtek výrazně klesala, index PX se před polednem dostal na 837 bodů - naposledy byl níže v březnu 2009. Evropské burzy reagovaly na středeční projev šéfky americké centrální banky Fed Janet Yellenové, která nedokázala utišit obavy ze zpomalování globálního růstu. Oslovení analytici se ale shodli na tom, že české akcie by se již dále neměly výrazněji propadat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Economia

Praha - České akcie by se již dále neměly výrazněji propadat pod téměř sedmiletá minima, na která se dostaly během dnešního dne. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK s tím, že za současným vývojem je nálada na světových trzích. Index PX pražské burzy se dnes po poledni dostal k hranici 837 bodů, přičemž naposledy byl níže v březnu 2009. Rok 2015 přitom index PX ukončil na 956 bodech.

"Pražská burza, stejně jako globální akciové trhy, zažívá nejhorší kontinuální propad cen od finanční krize‎. Investoři totiž velice negativně vnímají rostoucí ekonomická rizika, která ohrožují hospodářský vývoj v USA i v Evropě," řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl. Nejvýraznější vliv má podle něj nyní strach ze zpomalující čínské ekonomiky, z nízkých cen ropy. Současně se ztrácí důvěra v centrální banky, díky kterým v předešlých letech udržely akcie tučné zisky.

"Akciové trhy jsou v posledních týdnech velmi rozkolísané, což se nevyhýbá ani pražské burze. Dočasné poklesy nelze vyloučit, jsem nicméně přesvědčen o tom, že situace se během příštích týdnů uklidní a trhy začnou zase reflektovat skutečnou situaci v globální ekonomice a její výhledy. Jinými slovy současné poklesy vidím jako dobrou příležitost k nákupům," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Analytik Fio banky David Brzek připomněl, že index PX se aktuálně pohybuje na spodní hraně pásma, ve kterém se drží poslední více než čtyři roky. Vývoj domácí burzy bude nadále záviset na celkové náladě na trzích, která aktuálně není příliš dobrá. "Přes poměrně nervózní situaci se však nedomníváme, že jsme na prahu výraznějších poklesů srovnatelných se situací z roku 2008 až 2009. Globální ekonomická situace je podstatně lepší, nehrozí zamrznutí finančního systému jako při finanční krizi," dodal.

Domácí akcie mají výhodu v podobě vysokého dividendového výnosu a postupně se blíží období výplat. Tento fakt může být podle Brzka pro domácí akcie oporou. Index by se tak měl na současných úrovních již stabilizovat a další podstatné poklesy v základním scénáři nepředpokládá. Pro dlouhodobě orientované investory může být současný pokles dobrou příležitostí pro navýšení svých dividendových pozic, podotkl.

Pražská burza má podle analytika Komerční banky Josefa Němého tu smůlu, že dominantní váhu v indexu PX mají dva sektory, které nyní oslabují, tedy finanční a energetický. "Byť se domníváme, že index PX je na nynější úrovni podhodnocen, globální sentiment je tak negativní, že by mohl pokles v krátkodobém horizontu dál pokračovat," odhadl.

 

Právě se děje

Další zprávy