Velké změny na bankovním trhu: Kellner spojuje svou Air Bank a Home Credit s Monetou

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 8. 10. 2018 12:03
Hodnota zamýšlené transakce je 19,75 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Libor Fojtík

Praha - Splátková divize Home Credit, vlastněná skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera, oznámila plán na největší slučování na českém bankovním trhu za nejméně desetiletí. Na základě připravované transakce se má česká a slovenská část Home Creditu propojit s Moneta Money Bank, šestou největší tuzemskou bankou. Do skupiny by měla přejít také Air Bank, menší finanční dům patřící Home Creditu, čímž by vznikl finanční dům se dvěma miliony zákazníků. Kellnerova splátková firma by tak ve výsledku získala v Monetě podíl 24,48 procent

Uzavření transakce se předpokládá 1. července 2019 a je podmíněno dokončením due dilligence (hloubkovou kontrolou) a získáním souhlasu příslušných regulátorů.

Skupina Home Credit a Moneta v pondělí oznámily předběžnou dohodu ohledně takovéto transakce. Spustily tak proces vzniku mnohem větší banky se dvěma miliony retailových zákazníků. Tato banka by provozovala třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v ČR s 237 pobočkami a 2961 retailovými obchody, doplněnou o 1005 bankomatů.

Složitá transakce, která byla podle informací Hospodářských novin připravována asi rok, by měla proběhnout zároveň v několika krocích. Moneta převezme celou Air Bank a český a slovenský byznys Home Creditu. Home Credit zároveň investuje 13 miliard korun do úpisu 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety. Tím získá v Monetě téměř čtvrtinový podíl. Moneta v rámci transakce na oplátku zaplatí skupině Home Credit 6,75 miliardy korun.

Podstata transakce spočívá v kombinaci tradičního úvěrového byznysu Monety, vystavěného hlavně na půjčkách pro malé firmy a zemědělství na venkově, s mladou a rychle rostoucí Air Bank, která se od počátku zaměřovala na městskou populaci a obsluhu pomocí digitálních technologií. Kombinace byznysů se splátkovým prodejem umožňuje podle analytiků pokrýt celou škálu zákazníků a regionů a zvyšovat výnosnost, zejména v době kdy roste regulace bank. S tou se větší banky mohou snáze vypořádat.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina na konci minulého roku vlastnila aktiva v hodnotě přesahující 38 miliard eur (necelých 980 miliard Kč).

Druhý největší hráč na poli úvěrů

Podle generálního ředitele Monety Tomáše Spurného se všechny tři společnosti vzájemně dobře doplňují. "Spojením vznikne přední česká retailová banka a druhý největší poskytovatel spotřebitelských úvěrů," říká Spurný v tiskovém prohlášení. "Umožní nám na to rychleji posílit naši pozici vůči konkurentům. Klientům díky tomu budeme moci nabídnout ještě lepší služby a akcionářům přinášet díky rychlejšímu růstu vyšší návratnost," dodává šéf Monety.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF Financial Holdings. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Jiřím Šmejcem.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno se z dřívějšího GE Money Bank změnilo v souvislosti se vstupem banky na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Transakce má podle analytiků smysl

"Možné spojení má jasné ratio v úsporách nákladů, úsporách z rozsahu a také v doplnění jednotlivých segmentů úvěrovaných zákazníků," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Tato neočekávaná transakce má velký smysl, doplnil ředitel společnosti Chytrý Honza Nicolas Eich. Nová entita se stane předním hráčem se širokou distribuční sítí a zároveň silným technologickým zaměřením. Převzetím podílu v Monetě podle něj Kellner uspěl v boji s milionářem Pavolem Krúpou ze skupiny Arca, který v prosinci 2017 překročil pět procent kapitálu Monety, a zároveň ji žaluje v kauzách Agrobanky. Podobné podnikové kultury a digitální zaměření jsou dobrými důvody, aby byla fúze úspěšná. Vedle toho se nabídka produktů velmi dobře doplňuje, poznamenal.

 

Právě se děje

Další zprávy